Linkuri accesibilitate

Zeci de soldați Wagner, uciși în Africa cu sprijinul serviciului ucrainean de informații


Unul dintre participanții la luptele împotriva grupării paramilitare ruse Wagner.
Unul dintre participanții la luptele împotriva grupării paramilitare ruse Wagner.

Agenția de informații militare a Ucrainei susține că a oferit date care au permis uciderea a zeci de luptători din gruparea paramilitară rusă Wagner în Mali. Acțiunea a avut loc în Africa de Vest, la mii de kilometri distanță de linia frontului din Ucraina.

Conform publicației britanice The Guardian, informația apare pe un canal de Telegram atribuit conducerii Wagner. Într-o postare, grupul recunoștea luni că a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali, săptămâna trecută.

Informațiile publicate aici arată că s-au dat „lupte aprige” timp de cinci zile împotriva unei coaliții de forțe separatiste formate din tuaregi și grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atacatori sinucigași.

Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant, Serghei Șevcenko, au fost uciși.

Citat de The Guardian, Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei a declarat că „rebelii au primit informațiile necesare care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.

Yusov nu a spus dacă militarii ucraineni au fost implicați și direct în lupte sau au fost prezenți în țară. El a spus că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe detalii”.

Guvernul din Mali, care luptă cu diverse facturi insurgente în nordul țării de mai bine de un deceniu, a cerut ajutor Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea în 2020.

Jurnaliștii britanici mai spun că este posibilă implicarea forțelor ucrainene și în Sudan, un alt loc în care trupele Wagner au dat lupte puternice, un semn suplimentar că bătălia Kievului cu Moscova a căpătat o dimensiune globală.

Grupul Wagner a fost înființat de Evgheni Prigojin, o veche cunoștință a lui Vladimir Putin, care a construit forța de luptă ca o modalitate prin care Moscova să intervină în conflicte fără utilizarea oficială a armatei ruse.

A desfășurat multe dintre cele mai aprige lupte din Ucraina, folosind adesea foști prizonieri care au fost grațiați în schimbul unei perioade în prima linie.

Grupul este activ în toată Africa și continuă să fie așa chiar și după ce Prigojin a fost implicat într-o tentativă eșuată de lovitură de stat, vara trecută. Fondatorul Wagner a murit la scurt timp, după ce avionul în care se afla a explodat.

„Pentru Moscova, țările africane în care luptătorii Wagner sunt prezenți reprezintă doar o zonă de interes care îi permite să pună mâna pe resurse – aur, diamante, gaz și petrol – iar banii se duc la finanțarea agresiunii ruse”, a spus Serhii Kuzan, directorul organizației Centrul Ucrainean de Securitate și Cooperare de la Kiev, explicând de ce Ucraina ar putea dori anihilarea Wagner în Africa.

„O parte semnificativă dintre luptătorii uciși au dobândit experiență militară în Ucraina, unde au comis sute sau mii de crime de război. Aceste crime ar trebui pedepsite, iar criminalii de război ruși ar trebui să știe că nu vor fi niciodată în siguranță”, a mai spus Kuzan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG