Linkuri accesibilitate

Zelenski: Situația din Harkov este foarte dificilă, dar „sub control”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la o întâlnire cu înalți oficiali militari din regiunea Harkov pe 16 mai.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la o întâlnire cu înalți oficiali militari din regiunea Harkov pe 16 mai.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că situația din Harkov, regiune din nord-estul țării, unde forțele rusești fac presiuni de săptămâna trecut cu un nou asalt, continuă să fie foarte dificilă, dar este „în general sub control.

Zelenski a călătorit la Harkov pe 16 mai, unde s-a întâlnit cu șefii militari, inclusiv cu comandantul militar superior al Ucrainei, generalul Alexandr Sîrski, șeful bazei aeriene Hortîsia Iurii Sodol, și cu generalul Mîhailo Drapatîi, abia numit șef al apărării ucrainene pe frontul de la Harkov, cu care a discutat despre situația din Volcensk și Lîpți, cele două zone în care au avut loc lupte grele în ultimele zile.

„De astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi semnificative ocupantului. Dar frontul de acolo rămâne extrem de dificil și ne întărim unitățile", a scris Zelenski pe Telegram.

Volceansk și Lîpți, două orașe mici aflate la doar 5-10 kilometri distanță de granița cu Rusia, au fost lovite fără încetare de artileria rusească de când trupele Moscovei au demarat ofensiva în zonă pe 10 mai, ducând la evacuarea a până la 9.000 de civili.

Ambele orașe sunt, de asemenea, situate lângă Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cu o populație de 1,4 milioane de locuitori dinainte de război, care este și o importantă putere economică.

Analiștii militari au spus însă că forțele rusești nu par să aibă capacitatea de a amenința Harkovul, spune Institutul American pentru Studierea Războiului, care crede că trupele Moscovei nu au avansat mai mult de 8 kilometri în interiorul Ucrainei.

Harkov este situat la aproximativ 35 de kilometri de graniță.

Între timp, serviciile de informații britanice sugerează că avansul trupelor rusești a avut scopul principal de a solicita forțele ucrainene, deja epuizate, de pe alte câmpuri de luptă din est.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klîmenko, a acuzat forțele rusești pe 16 mai că au reținut și ucis civili care nu au reușit să se evacueze din Volcensk la timp.

„Trupele rusești care încercau să intre în oraș nu le-au permis locuitorilor să se evacueze; oamenii au fost răpiți și duși în subsoluri”, a scris Klîmenko pe Telegram.

Ukrainians Scramble To Evacuate Vovchansk As Russia Advances In Kharkiv Region
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Pentru că „unul din locuitorii Volcensk a încercat să fugă pe jos și a refuzat să urmeze comenzile invadatorilor, atunci rușii l-au ucis”, spune Klimenko.

La începutul zilei de 16 mai, a fost declarată o alertă de raid aerian pentru capitala Ucrainei, Kiev, și alte câteva regiuni, forțele aeriene ucrainene avertizând că există amenințarea cu rachete balistice lansate din Rusia.

Forțele rusești au atacat în mod regulat civili în regiunile Ucrainei, ucigând numeroase persoane, inclusiv copii, și provocând daune uriașe infrastructurii civile și energetice.

Pe 15 mai, două persoane au fost ucise de bombardamentele rusești de la Dnipro, au informat autoritățile locale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG