Linkuri accesibilitate

În România, hidroxiclorochina va fi folosită în continuare pentru tratarea pacienților cu COVID-19


Hidroxiclorochina rămâne în acest moment în protocolul de tratare a pacienților infectați cu coronavirus și va continua să fie administrată în spitalele din România, spune Ministerul Sănătății. Decizia vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat "temporar" studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le derula cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție, iar Franța a interzis folosirea medicamentului.

Protocoalele de tratament care ajung în spitale sunt elaborate de către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar acestea "nu au venit până acum cu propuneri de modificare a protocolului de tratament" pentru coronavirus, a precizat Ministerul Sănătății, potrivit HotNews.

Medicamentele utilizate pentru tratarea COVID-19 sunt folosite în regim off-label - în afara indicațiilor din prospect - deoarece în acest moment nu există niciun tratament pentru această afecțiune nouă, mai spune ministerul.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, susține că nu au fost pacienți care să fi avut probleme după administrarea de hidroxiclorochina și că lucrurile sunt ”puțin exagerate”. Sunt și alte medicamente folosite în studii clinice, ca de exemplu Remdesivir, ”dar asta nu înseamnă neapărat că hidroxiclorochina este un medicament rău sau că până acum au fost nu știu ce reacții adverse”, spune Adrian Marinescu, citat de HotNews.ro.

Prestigiosul jurnal medical The Lancet a publicat în urmă cu o săptămână un studiu care arăta că folosirea hidroxiclorochinei în tratarea pacienților infectați cu coronavirus poate fi ineficientă sau chiar dăunătoare. Hidroxiclorochina ar fi legată de un risc mai mare de deces la pacienții infectați cu coronavirus, a arătat studiul publicat de The Lancet.

XS
SM
MD
LG