Linkuri accesibilitate

Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.
Papa Francisc sosește la Blaj, pe Câmpia Libertății.

Papa Francisc în România. O vizită istorică și implicațiile ei politice

Papa Francisc a sosit vineri, 31 mai, pentru o vizită de trei zile în România. Suveranul Pontif face un adevărat tur de forță, fiindcă în afara întâlnirilor de la București se deplasează și la Iași, Șumuleu Ciuc și la Blaj.

Punctele de maxim interes au fost în afara Capitalei: la Șumuleu Ciuc, locul unde are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est, și la Blaj, centrul greco-catolicismului din România.

Prima zi în România a Papei Francisc, la București: un videoreportaj și o galerie foto.

Papa Francisc la Șumuleu Ciuc: un videoreportaj.

Papa Francisc la Blaj: un documentar despre episcopii martiri și un fotoreportaj din comunitatea romilor greco-catolici.

Cum a ratat Biserica Ortodoxă împăcarea cu trecutul: o analiză și un interviu.

16:04 2.6.2019

Papa Francisc a plecat din comunitatea romilor greco-catolici din Blaj. Biserica de aici a fost construită în doar trei luni, fiind finalizată nu cu mult timp înainte de vizita Papei.

Preotul rom Ioan Hoca a citit o „mărturisire” în fața Papei Francisc, în care i-a mulțumit că a venit în „periferia periferiilor” și i-a amintit că unul dintre episcopii beatificați astăzi, pe Câmpia Libertății, juca fotbal cu copiii romi, chiar pe străzile din cartierul „Barbu Lăutaru”.

Mesajul Papei Francisc, în fața romilor din Blaj:

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră", a afirmat Sfântul Părinte.

„Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte", a spus Papa Francisc.

VIDEO Papa Francisc, în cartierul de romi „Barbu Lăutaru” din Blaj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

15:38 2.6.2019

Papa Francisc se află în biserica catolică din cartierul comunității rome greco-catolice, „Barbu Lăutaru”.

Papa Francisc își cere scuze, în numele Bisericii Catolice, pentru discriminarea la care au fost supuși romii, de-a lungul timpului.

Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.
Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.

„Legătura dintre comunitatea romă şi Biserica Greco-Catolică este una veche. Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost Ioan Suciu, unul din cei şapte episcopi martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit cu mulţi romi, iar după încheierea studiilor şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca 'Episcopul tinerilor' a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. A organizat inclusiv excursii pentru aceştia sau juca meciuri de fotbal cu ei”, a precizat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop, conform Agerpres.

14:05 2.6.2019

Papa Francisc a plecat de la Câmpia Libertăţii. Suveranul Pontif va lua prânzul la Curia Arhiepiscopiei din Blaj. După-amiază, Papa Francisc merge în cartierul „Barbu Lăutaru”, în comunitatea romilor greco-catolici care trăiește acolo.

Papa Francisc este așteptat la mica biserică din cartierul de romi.

Comunitatea de romi din Blaj îl așteaptă pe Papa Francisc.
Comunitatea de romi din Blaj îl așteaptă pe Papa Francisc.

Un elicopter al MAI survolează cartierul Barbu Lăutaru din Blaj.
Un elicopter al MAI survolează cartierul Barbu Lăutaru din Blaj.

13:30 2.6.2019

Papa Francisc și-a încheiat „Omilia”, slujbă pe care o ținea de obicei la Vatican, duminică, cu mesaje puternice pentru România.

Aceste ţinuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate, ca normă a vieţii înseşi şi a credinţei persoanelor, când capacitatea de decizie, libertatea şi spaţiul pentru creativitate este redus şi de-a dreptul eliminate. Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi distrugerea aceluia care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante”, a spus Papa Francisc.

„Gândindu-mă la libertate, nu pot să nu remarc faptul că celebrăm această Dumnezeiască Liturghie pe Câmpia Libertății. Acest loc semnificativ evocă unirea Poporului dumneavoastră care s-a realizat în divinitatea exprimărilor religioase: acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care îmbogățește și caracterizează cultura și identitatea națională română. Noii Fericiți au suferit și și-au sacrificat viața, opunându-se unui sistem ideologic tiran și coercitiv în ceea ce privește drepturile fundamentale ale persoanei umane”, a mai spus Papa Francisc, în predica sa.

VIDEO Papa Francisc, la Blaj. „Este șansa pe care bunica mea nu a avut-o”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG