Linkuri accesibilitate

Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.
Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce au obținut un scor important la europarlamentare.

USR și PLUS, separat dar împreună: merg la toamnă în tandem președinte-premier. Barna câștigă în USR, Cioloș intră în cursa PLUS

USR a adunat sâmbătă 500 de de delegați, pentru a stabili care va fi candidatul partidului la președinție. Tot azi, PLUS a avut Consiliu Național, unde a deschis procesul de selecție a candidatului la prezidențiale și la Primăria Capitalei, care va dura 2 săptămâni.

USR și PLUS s-au adunat separat, sâmbătă, pentru a-și desemna candidații la prezidențiale. Cele două partide au obținut împreună un scor important la europarlamentare, egalând PSD. Astăzi, și-au clarificat strategia pentru prezidențialele din noiembrie.

Dan Barna a câștigat cursa internă a USR pentru candidatura la alegerile prezidențiale de la toamnă.

Dacian Cioloș a anunțat că intenția USR și PLUS este să meargă în tandem pentru pozițiile președinte-premier, la toamnă. PLUS își va desemna prin vot electronic deschis, care va dura circa 2 săptămâni, un candidat, apoi va negocia cu USR ce poziție primește în tandemul președinte-premier. USR decide sâmbătă cine este candidatul său în cadrul acestui tandem cu PLUS.

13:10 13.7.2019

Dacian Cioloș a anunțat că în Consiliul Național al PLUS s-a decis procedura de selecție a candidatului la președinție și la primăria Capitalei. PLUS și USR vor să meargă în tandem la prezidențiale - un partid să aibă candidatul la președinție, iar celălalt să aibă o nominalizare pentru prim-ministru. Cine ce va primi se va stabili în cadrul Alianței. Cioloș se va înscrie și el în cursa internă pentru prezidențiale.

„Această procedură va dura circa 2 săptămâni. Din 15 iulie până pe 20 iulie cei care își doresc să candideze își pot depune candiatura. De pe 22 iulie până pe 27 iulie vom avea vot deschis electronic pentru toți membrii de partid”, a explicat Dacian Cioloș, liderul PLUS.

El a spus că cei de la USR au ales să își desemneze candidatul pentru președinție în cadrul unui congres, dar că PLUS va face acest lucru prin vot deschis - vot electronic.

„Vom decide care va fi candidatul comun la președinție și care va fi candidatul la poziția de prim ministru. Intenția noastră este să mergem în tandem. Adversarul nostru politic este guvernarea PSD-ALDE”, a mai spus Cioloș.

Orice membru de partid PLUS se poate înscrie în cursă, pe baza unui proiect propriu, până la sfârșitul săptămânii viitoare, apoi membrii de partid vor vota. Cioloș a anunțat că își depune și el candidatura în acest proces, pentru a intra în cursa candidaturii la președinție.

12:52 13.7.2019

Cei 4 candidați iau întrebări din partea celor 500 de delegați ai filialelor USR. Sunt atinse domenii precum educația, armata, relațiile externe ale României.

Candidații USR în cursa internă pentru desemnarea prezidențiabilului.
Candidații USR în cursa internă pentru desemnarea prezidențiabilului.

12:17 13.7.2019

Dan Barna, președintele USR, este cel de-al patrulea candidat intern pentru prezidențiale.

„După 3 ani, putem să spunem că noi am reușit ceva ce foarte puțini credeau că e posibil să se întâmple. Am arătat că oamenii obișnuiți, care nu au mai făcut niciodată politică, pot crea un partid, pot intra în Parlament, pot să devină vocea relevantă a societății”, spune Barna, care consideră că povestea USR este cea a antreprenorilor cărora li s-a spus că nu vor reuși, a voluntarilor cărora li s-a spus că nu vor putea schimba nimic.

Barna își amintește că acum 3 ani, a fost sunat de Dacian Cioloș când se afla la masa de Paște, cu socrii, propunându-i să i se alăture.

Barna amintește de Matrix, când personajul principal Neo primește două pastile, una roșie și una albastră. Cea albastră, a spus Barna arătând către sigla albastră a USR, conferea posibilitatea de a vedea realitatea așa cum este.

Sunt sigur că avem o șansă reală ca USR-PLUS să dea președintele. Suntem Game of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României”, și-a încheiat Dan Barna discursul.

12:06 13.7.2019

Dumitru Stanca este al treilea candidat intern în cursa pentru prezidențiale. El este militar în rezervă și provine din USR Ilfov.

„Oamenilor le place să cumpere, nu să li se vândă. Eu chiar am dorit să văd ce doresc să cumpere românii”, spune Stanca, care susține că de la el a pornit ideea unei curse interne pentru desemnarea candidatului la prezidențiale al USR.

„Armata se bucură de încredere în rândurile românilor”, spune Stanca. El crede că ar capitaliza cel mai bine această încredere a românilor în armată.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG