Linkuri accesibilitate

Ziua în care Guvernul Dăncilă a căzut la moțiune de cenzură

Opoziția a reușit să dărâme Guvernul prin moțiunea de cenzură, chiar dacă PSD era încrezător că Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria. Moțiunea de cenzură a trecut, 238 de parlamentari au votat pentru.

10:05 10.10.2019

În câteva minute începe dezbaterea moțiunii. Este important cum se va decide procedura de vot. PSD dorește ca parlamentarii pe care îi controlează, cei ai partidului, câțiva foști membri ai ALDE și o parte din grupul minorităților, să stea în bănci.

Liberalii, UDMR, USR și PMP au anunțat că vor vot cu bilele la vedere, ceea ce ar face mai clară situația.

Există teamă de trădare în tabăra PSD, așa cum și opoziția, la rândul său, nu este sigură că toți cei care au promis că vor căderea Guvernului vor vota în consecință

10:16 10.10.2019

Dacă moțiunea de cenzură va trece, Cabinetul este demis. În acest caz, Klaus Iohannis va convoca partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni chiar de mâine pentru a desemna un nou prim-ministru. Sunt speculații în jurul numelui celui care va fi propus, în condițiile în care Ludovic Orban se pare că nu ar avea de partea sa 233 de voturi pentru învestirea unui nou Cabinet.

Oficial, avem declarația lui Klaus Iohannis, care a spus că va urma un Guvern de tranziție, alcătuit în jurul PNL.

Dacă rămâne în funcție Cabinetul Dăncilă, se va redeschide o dispută care datează încă din luna august, după plecarea de la guvernare a ALDE. Schimbarea compoziției politice a Guvernului cheamă Executivul la un vot de încredere din partea Parlamentului. Viorica Dăncilă a declarat aseară, într-un interviu, că, dacă rămâne în funcție, va veni „cu remanierea în Parlament săptămâna viitoare”. Problema este că remanierea este o altă procedură, când sunt înlocuiți unul sau mai mulți miniștri, fără schimbarea compoziției Executivului. Este de așteptat ca tranșarea situației să ajungă din nou pe masa CCR

10:25 10.10.2019

Dăncilă își îmbărbătează colegii - „Va fi o victorie de țară! Victoria va fi a noastră, a tuturor”

A început dezbaterea moțiunii cu doar 334 de parlamentari în sală, însă sala de plen se tot umple. Important este ca la momentul votului, care este estimat până la ora prânzului, să fie cât mai mulți, aproape de numărul de peste 460 de senatori și deputați.

Viorica Dăncilă este îmbrăcată complet în negru, are o broșă art deco de data aceasta, nu cu însemnuri de brand istoric, cum poartă de obicei.

„Azi vom obține o victorie. Sunt convinsă de acest lucru”, le-a spus Viorica Dăncilă colegilor ei înainte de începerea moțiunii. „Victoria va fi a noastră, a tuturor. Cred că va fi o victorie de țară, pentru că căderea unui Guvern are multiple implicații, mai ales în domeniul economic, dar și în cel politic”.

11:23 10.10.2019

Transmisiune live video a moțiunii de cenzură

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG