Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban și guvernul său caută susținerea în Parlament.
Ludovic Orban și guvernul său caută susținerea în Parlament.

Ziua decisivă pentru instalarea guvernului minoritar Orban

Guvernul Orban a fost învestit astăzi, în ședința Parlamentului. Premierul desemnat Ludovic Orban avea nevoie de minimum 233 de voturi de susținere și a obținut 240.

Ludovic Orban a fost încrezător că obține cele 233 de voturi necesare pentru trecerea guvernului pe care l-a format, deși PSD și Pro România au anunțat că boicotează ședința și nu votează. Liderul PNL a spus că ar putea obține între 237 și 243 de voturi.

În Pro România au apărut fisuri, unii dintre membrii partidului condus de Victor Ponta anunțând că ar vota pentru guvernul Orban. Șase membri, printre care și liderii Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, au anunțat că votează guvernul Orban.

13:12 4.11.2019

Ludovic Orban nu cedează în privința celor trei miniștri propuși în cabinetul său, care nu au primit susținerea comisiilor de specialitate din Parlament.

„Nu accept ca PSD să-mi evalueze miniștrii, pe de o parte, pentru că PSD a avut majoritate în aceste comisii și a votat politic, fără nicio legătură cu calitate programului și cu calitatea prestației miniștrilor. Ca atare, mergem cu Guvernul pe care l-am anunțat și ne prezentăm în Parlament cu acest Guvern”, a spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat spune că se bazează pe minimum 237 de voturi, care pot ajunge însă chiar 243.

„Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la atitudinea de boicotare, care este total de neînțeles. Eu nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui Guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. (...) E un boicot jenant și rușinos”, a spus Orban.

El a anunțat deja două absențe motivate din tabăra celor care au spus că votează cabinetul său - un senator USR și un deputat ALDE care sunt bolnavi.

13:21 4.11.2019

Președinții celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu de la PSD, nu participă la ședința în care se votează guvernul Orban. Ședința va fi condusă de Alina Gorghiu (PNL). Parlamentarii PSD au anunțat că boicotează ședința și nici nu vor avea intervenții de la tribună.

13:42 4.11.2019

Liderul USR Dan Barna a anunțat că toți senatorii și deputații USR sunt prezenți la Parlament și vor vota pentru învestirea guvernului Orban, pentru a înlătura „coșmarul pe care îl trăim de trei ani și jumătate”, adică guvernul Dăncilă.

„Sper să existe cvorumul necesar, pentru că în acest moment miza este cvorumul”, a spus Barna.

„Nu vom fi un furnizor de vot automat pentru acest guvern. Fiecare inițiativă trebuie să fie dintre cele de care România are cu adevărat nevoie în această perioadă care urmează”, a mai spus Barna.

„În momentul de față, băltim ca țară, neavând un guvern legitim”, a spus Barna.

Referindu-se la conflictul din Pro România, Barna a spus că Victor Ponta „a încercat să fie un jucător fără să aibă nici cărți, nici abilitate. Un partid de strânsură are conflictele și problemele unui partid de strânsură, sunt oameni care provin tot din vechiul PSD”.

13:56 4.11.2019


Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, prim-vicepreședinți ai Pro România, au anunțat că vor vota guvernul Orban și că nu s-au înțeles cu Victor Ponta în această privință. În total, 6-8 parlamentari ai Pro România vor vota pentru guvernul liberal, lucru care va asigura trecerea guvernului.

De la Pro România vor vota Georgian Pop, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Damian Florea, Daniel Constantin, Emilia Meirosu.

„Nu s-a ajuns la o conluzie. Majoritatea nu vor veni la vot, dar sunt câțiva care vor să voteze pentru învestirea guvernului Orban – 6, 7 posibil chiar 8 colegi”, a spus Daniel Constantin.

„Ca membri fondatori, suntem pro o țară guvernată, guvernabilă, nu avem cum să fim altfel. Este nevoie de interlocutor guvernamental în această țară”, a spus și Sorin Cîmpeanu.

Cei doi au explicat că au decis astfel, pentru că este nevoie de decizii guvernamentale urgente, care privesc bugetul pe 2020, pensiile și salariile, deblocarea sistemelor de educație și sănătate.

Daniel Constantin a spus că „dacă voiam funcții sau alte avantaje, răspundeam ofertelor care au venit de la PSD” și că, dacă după vot ruptura cu Victor Ponta continuă, este posibil ca unii dintre ei să o ia pe o cale separată de Pro România.

„Am avut tot timpul o relație instituțională corectă cu președintele Iohannis. Nu au fost discuții pe această temă„, a mai spus Sorin Cîmpeanu despre o eventuală negociere cu Klaus Iohannis pentru susținerea guvernului liberal.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG