Linkuri accesibilitate

ROMANIA Viorica Dăncilă dezbatere cu presa 1
ROMANIA Viorica Dăncilă dezbatere cu presa 1

LIVE. Dezbaterea Vioricăi Dăncilă cu jurnaliștii

Viorica Dăncilă ajunge la dezbaterea finală în cursa pentru Palatul Cotroceni fără să se fi întâlnit în primul tur cu vreunul dintre contrcandidații săi. Refuzată de Klaus Iohannis pentru „marea dezbatere din finala pentru funcția de președinte”, fosta șefă a Guvernului se confruntă cu jurnaliști

I.Cine va ieși președinte luni?

VD.Eu sper ca și Klaus Iohannis să mă voteze

I. Ati cerut parlamentarilor PSD să voteze pentru ridicarea imunității ?

VD. Eu nu sunt pentru imunitate. Am fost premier, fără să am imunitate. Vreau referendum pentru modificarea Constituției, astfel ca președintele țării să nu mai aibă imunitate.

I. Dar colegilor nu le-ați cerut să nu voteze pentru păstrarea imunității?

VD. Nu s-a discutat niciodată în Comitetul Executiv al PSD. Dăncilă amintește că nu a fost parlamentar, așa cum a spus, mai devreme, că a fost în Parlament nici atunci când partidul al cărui președinte executiv era a modificat masiv Legile Justiției și Codurile penale. Și despre OUG 13, în cadrul acestei dezbateri cu jurnaliștii, a spus că nu i se poate imputa, pentru că nu era premier. Între altele, Viorica Dăncilă crede despre OUG 13 - pentru amnistie și grațiere, dată de Guvernul Grindeanu în 2017, cea care a scos în stradă zeci de mii de oameni - ar fi constituțională. OUG 13 a fost abrogată prin OUG 14. Altminteri, Viorica Dăncilă susține că își asumă politicile PSD

I. Dacă priviți în urmă, vă reproșați că erați doar de decor lângă Liviu Dragnea?

VD. Nu-mi erau adresate întrebările. Erau pentru Liviu Dragnea. Asta e normalitatea.

Intrebare - Ați vorbit în ultimele două săptămâni cu Klaus Iohannis?

VD - Nu. Am crezut în consens și înțelegere. Am fost deunăzi la Cotroceni, când i-am explicat, împreună cu Olguța Vasilescu (ministru al muncii - n.r), că sunt bani pentru pensii. Am crezut că a înțeles. A ieșit apoi și a spus că nu sunt bani de pensii. Din acel moment, am renunțat să cred că ne putem înțelege. Apoi a cerut demisia mea.

Nu este normal ca președintele să fie dușmanul Executivului sau al Legislativului. A respins multe legi.

Întrebare. Vă temeți de ceva?

VD Mă tem doar de Dumnezeu și că aș putea să dezamăgesc vreodată românii. Cel mai urât lucru este să-i dezamăgești pe oameni.

Intrebare. L-ati grația pe Liviu Dragnea?

VD. Pe nimeni dintre cei acuzati de corupție, crimă, viol. Singura excepție ar fi referitoare la o mamă care a făcut ceva minor pentru copiii săi. Dă ca exemplu furtul unor jucării.

Intrebare - De ce v-ar vota cineva care v-a văzut alături de Liviu Dragnea înaintea arestării ?

VD. De ce l-ar vota pe Klaus Iohannis știind că e acuzat de corupție și fapte penale? Am luat decizii și pentru cei care mă iubesc sau care mă urăsc, și pentru cei care m-au jignit.

Î. Dacă ați suna un lider extern, cine v-ar răspunde?

VD Premierul sârb Alexandar Vucici, lideri din țări arabe, din țările din golf, lideri europeni, pentru că sunt pro-europeană și pro-transatlantică convinsă

Întrebare în limba engleză, în care este rugată să se imagineze o discuție cu președintele SUA căruia îi cere eliminarea vizelor

VD refuză și spună că românii trebuie să fie mândri de limba lor. Să fie toți românii mândri de limba lor. A dat exemplul Angelei Merkel, care se exprimă în limba germană.

Spune că are relații foarte bune cu țările arabe, mai ales cu cele din Golf. Enumeră vizitele sale în state arabe, că a deschis comerțul cu carne de oaie și a adus investitori dornici să aducă bani în România.

Intervine Valeriu Steriu, care spune că nu este adevărat ce se scrie pe facebook, cum că ar citi de pe prompter. Viorica Dăncilă se oferă să coboare în sală. „Garantez că nu am căști și prompter. Dacă nu mă crede cineva din presă, să vină lângă mine, să vadă. Nu am discurs scris, am răspuns liber. Nu am căutat răspunsurile”, spune Viorica Dăncilă.

Este întrebată cât costă o călătorie cu autobuzul sau cu metroul. Spune că nu a mers cu autobuzul, dar a călătorit cu metroul. Ezită și spune că prețul este 1,3, apoi că este 1,5 lei.

O cartelă cu două călătorii costă 5 lei, iar o cartelă cu 10 călătorii, 20 de lei

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG