Linkuri accesibilitate

Un demnitar cere daune de 1 milion de lei de la un activist de mediu


Tiberiu Boșutar, activist de mediu, atacat de două ori de hoții de lemne din județul Suceava
Tiberiu Boșutar, activist de mediu, atacat de două ori de hoții de lemne din județul Suceava

Tiberiu Boșutar a fost dat în judecată de secretarul de stat Gelu Puiu pe motiv că i-a încălcat dreptul la imagine printr-o campanie pe Facebook. Demnitarul cere câte 500.000 de lei de la Boșutar și de la Asociația Moldovița, ONG care se luptă cu mafia tăierilor ilegale de păduri din Suceava.

În cererea de chemare în judecată, secretarul de stat din ministerul Mediului Gelu Puiu cere ca Boșutar să șteargă de pe pagina de Facebook „Legea Codrului” mai multe materiale video, unde i se aduc acuzații de corupție, dar și „să se abțină de a mai săvârși fapte de aceeași natură, indiferent de mijloace, pe viitor”. În plus, secretarul de stat mai arată că afirmațiile lui Boșutar i-au afectat viața familiei, iar fiica sa, elevă de liceu, nu mai folosește aplicația Facebook de când au apărut acele înregistrări despre tatăl ei, înregistrări care au adunat peste 1 milion de vizualizări.

Într-o postare din 27 iulie, când a filmat un camion cu cherestea fără avize, Boșutar îl acuza pe secretarul de stat Gelu Puiu că nu face nimic din biroul de la București și că lemnul furat provine din Ocolul silvic administrat până anul trecut chiar de actualul demnitar.

Acuzații de non-combat

Activistul de mediu susține că secretarul de stat, fost șef de Ocol silvic la Vama, ar fi refuzat să se deplaseze în teren pentru a constata furturile de arbori pe care le reclamă și că demnitarul ar urmări, prin acestă acțiune în justiție, să desființeze asociația „Moldovița”, ong-ul care denunță tăierile ilegale de lemn. În același material filmat, activistul de mediu spunea despre actualul demnitar că provine dintr-o familie de comuniști, tatăl director de fabrică și mama viceprimar și că „a distrus sectorul forestier din Suceava”.

De cealaltă parte, Puiu susține că a trimis două controale de fond în județ numai în acest an și că acționarea în justiție a asociației nu ar putea fi considerată un atac asupra activiștilor de mediu, câtă vreme este un demers în nume personal. „L-am dat în judecată pentru că, altfel, tot ce a spus despre mine ar fi fost considerat ca fiind adevărat”, ne-a declarat secretarul de stat.

Donațiile familiei Puiu

În decembrie 2019, Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului. El a mai ocupat această funcție, în perioada martie 2013 – februarie 2014, în cadrul fostului Minister al Mediului şi Schimbărilor Climatice, în perioada Guvernări USL, din partea PNL, având ca domeniu de responsabilitate pădurile. Este membru al PNL începând cu anul 2012.

În ultima declarație de avere, din 2020, Puiu arată că deține patru terenuri moștenite în 2014 și 2016, un apartament, o casă și anexe pe care le-a donat fiicelor sale. De la Ocolul silvic Vama a primit anul trecut un salariu de 71.000 de lei. În 2013, când a ocupat pentru prima dată funcția de secretar de stat, soția acestuia a primit o donație de 100.000 de lei. Întrebat de ce și-a donat casele fiicelor și cum se explică donația pe numele soției, Puiu ne-a declarat că „banii au fost primiți de la soacră, iar casa a fost donată fiicelor imediat ce mi-a fost donată de tatăl meu”.

Atacat de angajații statului

În iulie 2020, Tiberiu Boșutar a fost atacat cu o scândură de un pădurar chiar în timpul unei trasmisii live pe facebook, pe care o făcea la intrarea într-un canton silvic din Moldovița. Pădurarul, însoțit de alți indivizi, i-au distrus mașina în care se afla cu fiica sa.

În mai 2020, Boșutar a fost atacat cu topoarele de un consilier al Gărzii de Mediu Suceava. El se deplasa spre Broșteni pentru a filma și documenta mai multe ilegalități care ar fi fost săvârșite în pădurile din zona. La un moment dat, mașina a fost blocată de un consilier al Gărzii Forestiere Suceava și de fiul acestuia, care l-au atacat cu topoare.

Față de acest incident, Boșutar arată că, deși au trecut 4 luni de atunci, dosarul stă în nelucrare și că nu a fost chemat de procurori să dea măcar o declarație.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG