Zelenski susţine că forţele ruse au distrus infrastructura critică din Herson înainte de a părăsi oraşul
Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, relatează Reuters.
Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singura capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.
„Înainte de a părăsi Hersonul, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică: comunicaţii, apă, căldură, electricitate", a afirmat Zelenski într-un discurs înregistrat video.
„Ruşii de peste tot au acelaşi scop: să umilească oamenii cât de mult posibil. Dar vom reface totul, credeţi-mă", a continuat el.
Zelenski a spus că trupele ucrainene au preluat controlul a peste 60 de aşezări în regiunea Herson.
Occidentul că „militarizează" sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că „militarizează" sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters.
Agenţia apreciază că prin poziţiile exprimate la încheierea reuniunii ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Moscovei.
Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Kremlinul a comunicat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit.
Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanşarea războiului şi atacurile împotriva civililor ucraineni.
La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. "SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu", a declarat el presei.
Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli „structurile cuprinzătoare" de cooperare regională şi implică "militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific".
Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că Washingtonul este hotărât să construiască o regiune „liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură"; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific.
Oligarhi ruşi şi companii sancţionate se numără printre lobbyştii de la COP27
Oligarhi ruşi şi directori din mai multe companii aflate sub sancţiuni internaţionale se numără printre lobbyştii care participă în prezent la COP27, la Sharm el-Sheikh, relatează The Guardian.
Printre cei care participă la discuţiile esenţiale privind schimbările climatice se numără miliardarul şi fostul magnat al aluminiului Oleg Deripaska, care se află sub sancţiunile Marii Britanii, şi miliardarul Andrei Melnicenko, fostul şef al companiei ruse de îngrăşăminte EuroChem, care a fost vizat de sancţiuni individuale de către Uniunea Europeană pe care le-a contestat, numindu-le „absurde şi fără sens”.
Gazprom a trimis şase delegaţi la discuţii, alături de directorul general al Sberbank. Ambele companii sunt sub sancţiuni ale SUA şi ale UE. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai companiei petroliere Lukoil, companiei miniere Severstal şi Magnitogorsk Iron and Steel Works, toate fiind vizate de sancţiunile SUA.
Compania de petrol şi gaze Tatneft, sancţionată în prezent de UE, a trimis trei lobbyşti la discuţiile climatice, potrivit datelor compilate de organizaţiile Corporate Accountability, Global Witness şi Corporate Europe Observatory. Delegaţia rusă include companiile metalurgice Severstal şi NLMK Group, parte a unei industrii care s-a confruntat cu sancţiuni din partea UE.
Rusia spune că a retras 30.000 de soldați pe malul estic al Niprului
Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru, potrivit The Guardian.
Ministerul Apărării a declarat că evacuarea a fost finalizată vineri la ora 5 dimineața, ora Moscovei. Ministerul a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
Cu toate acestea, au apărut rapoarte potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.