Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi reținut pe aeroportul din Moscova. „Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate. Dosarele mele penale sunt fabricate”


Alexei Navalnîi se desparte de soție, imediat după ce a fost reținut pe aeroportul de la Moscova, duminică, 17 decembrie 2020.
Alexei Navalnîi se desparte de soție, imediat după ce a fost reținut pe aeroportul de la Moscova, duminică, 17 decembrie 2020.

Alexei Navalnîi a fost reținut în aeroport la puțin timp după ce a trecut de punctul de control al pașapoartelor. Polițiștii nu au precizat motivul reținerii. Navalnîi a revenit în Rusia deși știa că riscă să ajungă la închisoare.

21.00 Serviciul de Penitenciare al Federației Ruse a anunțat că Aleksei Navalnîi va rămâne în arest până la procesul de judecată.

20:45 Presa rusă anunță că 53 de oameni, simpatizanți ai lui Navalnîi, au fost arestați pe aeroportul Vnukovo, unde trebuia să aterizeze inițial avionul cu disidentul rus.

20.30 Soția lui Alexei Navalnîi a ieșit din zona de vamă și se îndreaptă spre ieșirea din aeroport. Soțul său este în continuare reținut în zona de graniță.

20:00 Opozantul rus Alexei Navalnîi este reținut în aceste momente la controlul de pașapoarte. Avocatul său cere să meargă cu el, dar vameșii au refuzat acest lucru.

De ce riscă Alexei Navalnîi să fie arestat pe aeroportul din Moscova:

Rusia continuă să susțină că nu a văzut nicio dovadă care să ateste că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice implicare în otrăvirea sa.

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) l-a acuzat luni pe Navalnîi că a încălcat restricțiile unei pedepse la închisoare cu suspendare, pe care încă o execută pentru o condamnare din 2014, și spune că acesta s-ar fi sustras de sub supravegherea autorității penale din Rusia.

Citând un articol din publicația medicală britanică The Lancet despre tratamentul lui Navalnîi, FSIN spune că acesta s-a externat de fapt pe 20 septembrie din spitalul berlinez și că simptomele bolii sale au dispărut încă pe de 12 octombrie.

„Prin urmare, condamnatul nu-și îndeplinește toate obligațiile care îi revin și se sustrage de sub supravegherea Inspectoratului Penal”, spune FSIN, citat de Reuters.

Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru un caz de furt despre care el spune că a fost instrumentat politic
Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru un caz de furt despre care el spune că a fost instrumentat politic

19.50: Aleksei Navalnîi face declarații la aerport, chiar în terminalul sosiri. Acesta și-a cerut scuze că au avut de suferit oamenii care au fost blocați din cauza măsurilor adoptate de autorități. „Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus opozantul. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a mai adăugat el.

19.30 Avionul a aterizat pe aeroportul Șeremetievo din Moscova. Pasagerii, inclusiv Alexei Navalnîi, au debarcat și sunt în drum spre terminal. Mai mulți jurnaliști care l-au însoțit pe timpul zborului transmit live pe rețelele de socializare evenimentul.

Potrivit Media Zona, poliția a făcut filtre pe drumurile către Șeremetievo, opresc mașinile și întreabă care e scopul deplasării la aeroport.

19:00 Avionul va ateriza pe alt aeroport decât cel prevăzut inițial. Aeronava a fost redirecționată către Șeremetevo, iar ora indicată de aterizare ar fi 20:43 (19:43, ora României).

18:50 Aeroportul Vnukovo a fost închis pentru aterizare. Avionul în care se află Navalnîi va fi redirecționat către un alt aeroport, dar deocamdată nu se știe care, au anunțat două site-uri media.

Current Time face transmisiuni live de la bordul avionului.

Opozantul rus Alexei Navalnîi urmează să sosească în Rusia la bordul unui avion al companiei Pobeda, și va pleca de pe noul aeroport din Berlin. El ar urma să ajungă în țară în jurul orei locale 19:20. Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să îl întâmpine pe aeroport. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

XS
SM
MD
LG