Linkuri accesibilitate

Ancheta Mueller. Primii acuzați


Robert Mueller anchetează, din 2017, existența intervențiilor Rusiei în campania electorală din 2016 și interacțiunile dintre asociați de-ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși.

Mueller a mai investigat dacă Trump a încercat în mod ilegal să obstrucționeze justiția, prin împiedicarea acestei anchete. Au fost anchetate îndemnul lui Trump adresat fostului șef al FBI, James Comey, de a renunța la o anchetă legată de contactul lui Michael Flynn, fost consilier național de securitate al lui Trump, cu Rusia, precum și concedierea ulterioară a lui Comey.

În cursul acestei anchete, au fost puși sub acuzare peste 30 de persoane, precum Michael Flynn, fostul șef de campanie al lui Trump, Paul Manafort, sau consilierul lui Trump, Roger Stone, dar și unele instituții. Niciuna dintre acuzații nu se referă însă la coordonarea dintre Trump și oficiali din Rusia.

Ancheta a vizat de asemenea și mai mulți oficiali al GRU, serviciul militar secret al Rusiei, care ar fi coordonat spargerea rețelei informatice a Partidului Democrat, precum și o companie cunoscută drept „fabrica de trolli a Rusiei”, care răspândea dezinformări pe rețelele de socializare.

Președintele Donald Trump a avut repetate ieșiri publice furioase față de această anchetă, pe care a numit-o constant „o vânătoare de vrăjitoare” și a negat acuzațiile. Rusia a negat de asemenea acuzațiile că ar fi încercat să submineze procesul electoral din SUA și să o discrediteze pe contracandidata lui Trump, democrata Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG