Linkuri accesibilitate

Rusia. Trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi, condamnați la închisoare pentru „extremism”


Avocații fostului opozant politic Aleksei Navalnîi, Igor Sergunin (s), Aleksei Liptser (c) și Vadim Kobzev (d), au fost condamnați la ani de închisoare pentru „extremism”.
Avocații fostului opozant politic Aleksei Navalnîi, Igor Sergunin (s), Aleksei Liptser (c) și Vadim Kobzev (d), au fost condamnați la ani de închisoare pentru „extremism”.

Un tribunal din Rusia a condamnat trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi la pedepse între trei și cinci ani de închisoare. Ei au fost acuzaţi de participare la organizaţia lui Navalnîi, considerată extremistă de regimul de la Moscova.

Avocații fostului politician de opoziție au fost acuzaţi că i-au transmis lui Aleksei Navlanîi – încarcerat în Rusia începând din ianuarie 2021 şi până la moartea sa în închisoare, pe 16 februartie 2024 – informaţii care i-au permis să „planifice, pregătească şi comită infracţiuni penale extremiste” din închisoare.

Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Liptser au fost acuzați, de asemenea, că au ajutat la transportul ilegal al manuscriselor lui Navalnîi care au devenit baza volumului său de memorii, Patriot.

Kobzev a primit o pedeapsă de închisoare de 5 ani și jumătate, Lipster a fost condamnat la 5 ani, iar Sergunin, singurul care și-a recunoscut vina, la 3 ani și jumătate. Toți trei se află în arest preventiv din octombrie 2023.

„Aceasta este o persecuție politică ilegală”, a transmis pe Telegram o asociație juridică din Rusia, „Pervîi Odtel”, care reprezintă persoanele acuzate de infracțiuni majore.

„Avocații nu sunt parteneri sau complici ai clienților lor, ei le oferă apărarea, al cărei drept este consacrat în Constituția Rusiei”, a transmis asociația juridică.

Persoanele prezente în sala de judecată la citirea sentinței au început să scandeze „Băieți, sunteți eroi! Suntem mândri de voi!” în timp ce cei trei avocați stăteau în cușca rezervată inculpaților.

Până la pronunțarea verdictului, procesul celor trei avocați ai lui Navalnîi s-a desfășurat cu ușile închise.

Publicație Mediazona a relatat că mai mulți jurnaliști care au sosit pentru a relata audierea au fost reținuți de poliție.

De asemenea, procurorii ruși au emis mandate de arestare pentru alți doi avocați ai lui Navalnîi, Olga Mihailova și Aleksandr Fedulov, pentru aceleași acuzații, dar aceștia au fugit din țară înainte de a putea fi reținuți.

Grupurile lui Navalnîi și organizația sa au fost etichetate ca extremiste și interzise în Rusia în iunie 2021.

Două luni mai târziu, Navalnîi, care se afla deja în închisoare pentru acuzații pe care el și susținătorii săi le-au numit motivate politic, a fost găsit vinovat de crearea unei organizații extremiste.

În consecință, un tribunal din Moscova i-a dublat pedeapsa cu închisoarea, care a ajuns astfel la 19 ani.

Acuzațiile împotriva lui Navalnîi au fost văzute pe scară largă ca o răzbunare pentru eforturile sale de a expune ceea ce el a numit ilegalitățile, corupția și represiunea omniprezente din sistemul politic al lui Vladimir Putin.

Navalnîi a fost cea mai puternică voce a opoziției din Rusia și a organizat mitinguri antiguvernamentale uriașe înainte de a fi închis.

A murit în închisoare în februarie 2024 în circumstanțe misterioase.

Raportul oficial al autopsiei a spus că hipertensiunea arterială și alte boli au cauzat o tulburare a bătăilor inimii care a dus la moartea lui Navalnîi.

După moartea lui Navalnîi, oficialii au refuzat să predea cadavrul mamei sale mai mult de o săptămână, ceea ce a dus la acuzații din partea susținătorilor săi că regimul a încercat să ascundă dovezi ale uciderii sale.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic asemănător lui Noviciok, dar a supraviețuit după ce a fost transportat cu avionul în Germania și tratat acolo.

Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a ordonat otrăvirea sa atunci, afirmație negată de Kremlin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG