Linkuri accesibilitate

Banca Internațională de Investiții, de la Moscova la Budapesta


Banca Internațională de Investiții este fosta bancă a țărilor comuniste și a fost creată în 1970.

Nouă state foste comuniste au continuat să rămână sau au revenit ulterior ca acționari ai BII: Rusia, care deține aproape jumătate din acțiuni, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia.

După o perioadă de relativă amorțire, care a durat din 1990 până în 2012, banca, cu sediul la Moscova, a decis să își reia activitatea. Recent, a intrat în atenția publică după ce conducerea băncii a decis mutarea sediului central la Budapesta, o mișcare care a dat semnale alarmante.

De pildă, în acordul internațional de stabilire a noului sediu la Budapesta, discutat de Parlamentul maghiar în urmă cu ceva vreme, pe lângă detaliile legate de clădirile pe care le va oferi statul maghiar pentru noul sediu și de faptul că cetățenii maghiari vor plăti toate costurile – inclusiv renovări, chirie și securitate – sunt prevăzute și o serie de imunități pentru a garanta faptul că statul maghiar nu va putea intra în clădire fără autorizație prealabilă, scrie Index.hu.

În plus, angajații și familiile acestora vor beneficia de imunitate diplomatică. Mai mult, statul maghiar va trebui să se asigure că invitații BII – „experți și consilieri care acționează în interesul băncii” – vor putea intra în țară „fără a se ține cont de cetățenia lor”, iar Ungaria va fi obligată să le furnizeze imunitate diplomatică celor care au de-a face cu banca, mai scris Index.hu.

XS
SM
MD
LG