Linkuri accesibilitate

Mitropolia Ortodoxă a Moldovei, supusă Moscovei, împrăștie teorii ale conspirației


Moldova -- Clopotnița din fața Catedralei din Chișinău, în plina pandemie de coronavirus
Moldova -- Clopotnița din fața Catedralei din Chișinău, în plina pandemie de coronavirus

Teoriile conspirației care au început să fie rostogolite în mediul online odată cu pandemia de coronavirus au ajuns să fie promovate și de Mitropolia Ortodoxă din Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Sinodul condus de ÎPS Vladimir a trimis două scrisori autorităților în care au preluat teorii conform cărora vaccinarea este o cale prin care „sistemul antihristic mondialist vrea să introducă în corpurile oamenilor microcipuri pentru a-i putea controla prin intermediul tehnologiei 5G” sau „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă”, precum şi „că se consideră că tehnologia 5G în combinaţie cu anumite vaccinuri administrate în China şi Italia au şi stat la baza apariţiei acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”.

Mitropolia merge mai departe și prezintă o informație profund eronată cum că „vaccinurile lui Bill Gates" ar fi ucis 500.000 de copii în India.

Opinia publică din multe state europene protestează contra obligativităţii vaccinurilor, mai ales a vaccinului contra COVID-19, deoarece le consideră o cale prin care sistemul antihristic mondialist doreşte să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G. În Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internaţional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanităţii, că a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India, că susţine ideea de genocid pentru reducerea populaţiei planetei”, afirmă reprezentanţii Mitropoliei.

În finalul documentului, sinodul solicită autorităților ca vaccinarea populației împotriva COVID-19 să se realizeze pe principii benevole și cu respectarea drepturilor omului.

  • „​Vaccinarea populaţiei (anti-COVID-19, etc), precum şi orice intervenţie medicală să fie efectuată pe principii benevole, doar cu consimţământul şi informarea corectă a pacientului (inclusiv şi transparenţa componenţei vaccinului şi a posibilelor efecte adverse), cu respectarea prevederilor Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane în ceea ce priveşte aplicaţiile biologiei şi ale medicinei, de altfel, ratificată de către Republica Moldova.
  • Asigurarea tuturor drepturilor fundamentale ale oamenilor care ar refuza vaccinarea obligatorie, exceptând eventualele discriminări şi\sau restricţionări.
  • Asigurarea dreptului omului de a nu i se introduce/implanta orice dispozitiv/cip străin corpului uman, luând în consideraţie informaţia prezentată de către oamenii de ştiinţă despre pericolul acestora, precum şi îngrijorarea întemeiată pe baza Apocalipsei Sfântului Ioan Teologul şi a proorociilor Sfinţilor Părinţi."

Supărați pe măsurile restrictive impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, preoții din subordinea Mitropoliei Moldovei au amenințat cu excluderea din „pomenirea și rugăciunea Bisericii” a premierului Ion Chicu.

În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii, căci cel care o apără este Hristos”, se mai arată în demersul făcut către autorități.

Mesajele se axează exact pe modelul de propaganda „fake news” care își are originile în rețelele de dezinformare create de Rusia sau de China care au fost extrem de active în acest an pe fondul pandemiei.

Dacă ar exista o poveste care să însumeze cele mai răspândite dezinformări despre pandemia de Covid-19, lansate din Rusia și China, atunci aceasta ar suna astfel: coronavirusul ar fi o armă biologică creată de mâna omului, inventată de Vest (SUA, NATO, elitele mondiale, etc), care are ca scop introducerea tiraniei mondiale sau a „hegemoniei SUA”, iar pandemia ar fi falsă.

Aici, arată experții East Stratcom Task Force, o unitate a Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, care combate dezinformarea propagată de Rusia, logica conspirațiilor se rupe: deși toată criza ar fi o farsă, ea ar urma să aibă efecte devastatoare asupra unor simboluri ale autorității occidentale – NATO, UE, Schengen se vor prăbuși.

Teoriile conspirației cel mai des folosite, cu variații pe aceeași temă, sunt că virusul ar fi o armă biologică a Occidentului și că pandemia de Covid-19 este falsă, arată o analiză a EuVsDisinfo, site-ul unității anti-dezinformare a UE.

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este biserica autonomă aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei și este condusă din 1989 de Mitropolitul Vladimir, pe numele său civil Nicolae Cantarean.

În tot acest timp în Republica Moldova mai există și Mitropolia Basarabiei aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române. Desfiinţată de regimul sovietic în 1944, ea a revenit la 14 septembrie 1992 sub jurisdicția bisericii din România, fiind condusă de Mitropolitul Petru Păduraru.

Citește și:


XS
SM
MD
LG