Linkuri accesibilitate

Ce s-a votat la Strasbourg


  • Pe 24 iunie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție bazată pe raportul socialistei belgiene Petra de Sutter, intitulată „Întărirea procesului de decizie în Adunarea Parlamentară, cu privire la acreditări și vot”. În ea, se prevede că țările membre care nu au numit o delegație la Adunare, să prezinte scrisorile de acreditare la sesiunea din iunie (adică cea prezentă). Este cazul Rusiei, a cărei delegație fusese suspendată și căreia i s-a deschis astfel poarta înapoi. De altfel, raportul face referire directă la Rusia, căreia Adunarea îi ceruse anterior să numească o delegație și să își reia plata contribuției obligatorii la bugetul organizației. Raportul mai arată că în aprilie 2014, delegației Rusiei i s-au suspendat anumite drepturi în Adunare, însă nu e clar pe ce bază legală, cerându-se „clarificarea cadrului regulator și crearea unei liste de drepturi de reprezentare și participare de care membrii pot fi lipsiți, în contextul unei contestări sau reconsiderări a acreditărilor”.
  • A doua zi, pe 25 iunie, după ce rezoluția a fost adoptată cu concursul majorității țărilor din Vest, dar și a câtorva voturi răzlețe precum cel al PSD din România, Rusia și-a prezentat acreditările delegației la Adunarea Parlamentară. Ele au fost contestate însă de parlamentarii din Georgia și de Ucraina, țările care au fost invadate de Rusia recent.
  • Pe 26 iunie, Adunarea Parlamentară a votat să accepte acreditările parlamentarilor Rusiei. Din partea României, au fost prezenți doar doi parlamentari de la UDMR – Attila Korodi și Erika Benko, care au votat contra. Adunarea a luat decizia pentru „a rămâne angajată în dialog, ca mijloc de atingere a unor soluții durabile”. Totuși, Rusiei i s-au pus câteva „recomandări”, cu ocazia reprimirii depline în Consiliul Europei: eliberarea marinarilor ucraineni din Marea Azov, cooperarea pentru aducerea în fața justiției a celor care au doborât avionul MH17 sau măsuri pentru a stopa violarea drepturilor LGBTI, mai ales în Cecenia. Fără să aibă valoare de impunere în practică asupra Rusiei, aceste recomandări sunt incluse în „oferta de dialog” a Consiliului, care va evalua evoluțiile într-un raport din aprilie 2020.
XS
SM
MD
LG