Linkuri accesibilitate

Criză în negocierile PNL și USR-PLUS pentru o alianță la Timișoara. PNL a semnat protocolul


Eșec în negocierile USR-PLUS și PNL la Timisoara
Eșec în negocierile USR-PLUS și PNL la Timisoara

UPDATE Vineri. Alianța PNL-USR-PLUS a fost parafată de liberali

Președintele interimar PNL Timiș, Alin Nica, a ales să semneze vineri documentul convenit după zile de negociere cu USR-PLUS singur în fața jurnaliștilor, fără participarea partenerilor, pe care i-a invitat indirect să îl semneze și ei.

Acordul de trei pagini intitulat Parteneriat pentru Timișoara și Timiș.Protocol de guvernare locală între PNL și Alianța USR-Plus nu conține fraza despre împărțirea funcțiilor de viceprimar și vicepreședinte CJT, care trebuia să apară doar în comunicatul comun. Reacția USR a fost promptă:Alin Nica refuză însă, din motive pe care nu le-am înțeles, să constituie aceste majorități nu doar pe hârtie, ci și în forurile politice pe care vrem să le conducem împreună…aceste poziții trebuie validate de majorități, transparente și asumate. Nu puține au fost cazurile în care vechile partide au tranzacționat, pe ascuns, voturi pentru aceste funcții. Nu vreau ca această practică să continue”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Noul primat a precizat că așteaptă invitația la instalarea consilierilor și a lui Alin Nica în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, programată pentru sâmbătă, 24 octombrie, în prezența premierului Ludovic Orban.

UPDATE Joi seara Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat PNL un ultimatum până luni să ia o hotărâre în ce privește soarta alianței dintre cele două partide.

„Vremurile când Mami și Tati rezolvau problemele la București au trecut. Nu va rezolva Bucureștiul situația aici, în Banat”, a răspuns Dominic Fritz la întrebarea Europei libere dacă cheia crizei se află în relația tensionată dintre PNL și USR la centru. O supoziție că PNL Timiș ar juca după cum se cântă la București există, a presupus primarul ales al Timișoarei la discuția cu jurnaliștii, convocată la două ore după conferința de presă comună cu PNL. „În momentul ăsta e în mâna lui Nica ( președintele interimar al PNL Timiș și președintele CJ n.r) dacă vrea să aducă PSD și Pro România în guvernarea locală”, a spus Fritz, confruntat cu realitatea aritmetică a alianțelor posibile.

Nici USR Timiș nu dorește să facă majorități cu partide de stânga, care s-au dovedit toxice. „Nu vreau să mă gândesc la alte opțiuni”, a subliniat Dominic Fritz, după ce a povestit jurnaliștilor că nimic nu părea să tulbure semnarea protocolului discutat în detaliu și care a convenit chiar împărțirea pe funcții, ba chiar și un nume de viceprimar agreat de toți. Textul acordului, precum și comunicatul public, au fost convenite încă și la miezul nopții, când a avut loc ultimul schimb de mesaje între Alin Nica și Dominic Fritz.„Am găsit în Alin Nica un om deschis, am putut discuta toate aspectele, ca să aflu la sfârșit că nu e mandatat de Biroul politic județean să semneze. Bizar!”, s-a declarat dezamăgit primarul, după ce partenerii îi câștigaseră încrederea, dizolvând reținerile inițiale.

La numai o oră după conferința de presă comună, USR a scos din teacă sabia declarațiilor pe Facebook. Cristian Moș, președintele USR Timiș și potențial vicepreședinte CJT, a constatat că mai sunt „dinozauri” la PNL, iar Dominic Fritz a dat un ultimatum: Domnule Nica, aveți termen până luni să luați o decizie. Sfatul meu este să cântăriți atent situația epidemiei de COVID-19 și voturile cetățenilor și să hotărâți în funcție de interesele timișorenilor și timișenilor, nu în funcție de îndemnurile la război de la București”.

Echipele PNL și USR au eșuat în negocierile în vederea unei alianțe pentru Consiliul Județean Timiș și Consiliul local Timișoara. Chiar înainte de conferința de presă, echipa condusă de noul primar Dominic Fritz a fost anunțată de liberali că acordul de colaborare nu va fi încheiat. Motivul eșecului: împărțeala posturilor de viceprimari.

Cum și de ce a eșuat alianța dintre PNL și USR-PLUS la Timișoara

La capătul a trei zile de discuții despre proiecte comune și despre funcții, cu câteva minute înainte de semnarea acordului, PNL a anunțat că nu este în măsură să semneze dacă nu se elimină din textul de trei pagini paragraful împărțirii funcțiilor de viceprimari, vicepreședinți și altele.

Înțelegerea viza câte un viceprimar PNL, respectiv USR-Plus, și câte un vicepreședinte la Consiliul Județean Timișoara, lucru refuzat de PNL. USR-PLUS s-a declarat șocat de acest rezultat neașteptat:„Partenerii noștri au spus că au nevoie de timp până după alegerile parlamentare pentru stabilirea funcțiilor...Este exclus din partea noastră să continuăm o situație de instabilitate aici, Timișoara o să treacă azi de 3/1000 infectări cu COVID-19, eu am nevoie de stabilitate în consiliul local, cred că e nevoie și în consiliul județean în lupta cu coronavirusul, iar orice soluție care nu include și funcțiile executive nu e o soluție bună pentru timișoreni și timișeni”, a declarat în numele USR Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei. După declarația de presă, echipa USR s-a retras pentru a se consulta.

Deși se vorbește de principii, negocierile au intrat în criză la împărțirea funcțiilor. „E o chestiune de timing”, a motivat Alin Nica, președintele ales al C.J.Timiș și președinte interimar al liberalilor, „am cerut mai mult timp pentru a ne gândi”. Alin Nica a confirmat că s-a ajuns la un acord detailat în legătură cu programul de guvernare locală, cu principiile privind funcțiile administrative și cu proiectele care trebuie continuate din guvernările locale și județene trecute.

Există un „însă”: recentele declarații ale deputatului USR Drulă, membru în echipa de negociere, dar absent azi la ultima rundă. Alin Nica a calificat declarațiile recente ale deputatului USR ca „inacceptabile” pentru că „subminează încrederea între parteneri privind loialitatea lor”. Cătălin Drulă a ripostat dur la acuzațiile PNL de blat la votul dat pentru numirea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Amânarea cerută la Timișoara a fost motivată așadar de criza de încredere: „am cerut o păsuire, să se așeze timpul peste aceste declarații contondente”, a spus președintele interimar PNL Timiș.

La întrebarea pusă de Radio Europa liberă dacă liberalii vor face înțelegeri conjuncturale cu PSD și Pro-România în cazul eșecului definitiv al negocierilor cu USR, Alin Nica a răspuns: „Categoric nu! Nu vom face alianțe cu niciunul din partenerii aflați în opoziție ideologică cu noi”. Deși păsuirea stabilirii funcțiilor s-a cerut până după alegerile parlamentare („Eu pot să dau lupta cu pandemia și fără vicepreședinți”, susține Nica), liberalii au avansat un termen de reluare a discuțiilor cu USR pentru săptămâna viitoare. Sâmbătă este așteptat premierul Ludovic Orban la Timișoara pentru investirea președintelui și a consilierilor județeni.

Componența celor două consilii arată că nici liberalii, nici USR-Plus nu pot face majoritate singuri.

Consiliul Local-27 membri:

13 de la USR-PLUS

9 de la PNL

3 de la PSD

2 de la Pro România

Consiliul Județean Timiș-37 de membri, inclus președintele:

16 de la PNL

10 de la USR-PLUS

7 de la PSD-PPU(SL)

3 de la Pro România.

XS
SM
MD
LG