Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
19:56 17.11.2019

Rusia va returna Ucrainei navele sechestrate anul trecut în strâmtoarea Kerci

Rusia va returna Ucrainei cele trei nave militare pe care le-a sechestrat în noiembrie anul trecut cu tot cu echipaje în urma unui incident petrecut în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, au anunţat duminică surse oficiale ruse.

Potrivit unui reporter al agenţiei Reuters în Crimeea, cele trei nave erau duminică dimineaţă remorcate prin strâmtoarea Kerci către Marea Neagră, unde ele ar urma să fie predate Ucrainei.

Informaţia a fost confirmată şi de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că procesul de returnare a navelor este în faza finală. Anterior, preşedintele Zelenski a reuşit să obţină printr-un schimb eliberarea celor 24 de membri ai echipajelor capturaţi odată cu navele.

Cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci pentru o pretinsă intrare neautorizată în apele teritoriale ruseşti, Ucraina acuzând atunci Rusia de o nouă agresiune.

19:56 17.11.2019

Summit în formatul Normandia pe 9 decembrie, la Paris

Un summit în formatul Normandia dedicat conflictului din Ucraina va reuni la Paris, în 9 decembrie, președinții francez, Emmanuel Macron, rus, Vladimir Putin, și ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de cancelarul german Angela Merkel, a anunțat vineri președinția franceză, care a evocat "avansuri majore”.

Summitul în formatul "Normandia" vizează rezolvarea conflictului din Donbas între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, în condiţiile în care Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea acestora din urmă, ceea ce Moscova neagă, în pofida evidenţelor.

"El se va ţine în timp ce progrese majore au intervenit din vară în negocieri, care au permis în special dezangajarea trupelor în mai multe zone tensionate, şi va permite deschiderea unei noi secvenţe de aplicare a acordurilor de la Minsk", a precizat preşedinţia franceză.

Perspectiva unui nou summit în patru asupra Ucrainei fusese evocată în cursul întâlnirii lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin în 19 august la Bregancon, în sud-estul Franţei, iar apoi în cursul reuniunii G7 la Biarritz (sud-vest).

Preşedintele francez, care doreşte o apropiere a Uniunii Europene de Moscova, estimează că astfel UE şi Rusia sunt capabile să rezolve împreună problemele continentului, în plină dezbatere asupra rolului NATO.

Un astfel de summit în patru asupra Ucrainei, la nivelul şefilor de stat, a avut loc pentru prima oară la 6 iunie 2014 la castelul din Benouville, în Normandia (nord-vestul Franţei), iar miniştrii şi diplomaţii se reunesc cu regularitate. Ultimul summit al şefilor de stat şi de guvern în acest format a avut loc la Berlin pe 19 octombrie 2016.

19:54 17.11.2019

Situația pe front în Donbas

19:52 17.11.2019

Giuliani investigat pentru un proiect de gazoduct ucrainean administrat de doi asociaţi

Procurori federali din statul american New York investighează dacă avocatul Rudy Giuliani a obţinut profituri personale de pe urma unui proiect de gaz natural din Ucraina al unor asociaţi care au contribuit la eforturile preşedintelui Donald Trump de anchetare a rivalilor politici.

Oamenii de afaceri Lev Parnas şi Igor Fruman au promovat la Kiev planul companiei Global Energy Producers (GEP) de a construi un gazoduc între Ucraina şi Polonia argumentând că proiectul are susţinerea Casei Albe, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Lev Parnas şi Igor Fruman le-au spus oficialilor ucraineni că Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, era partener în proiectul energetic, au precizat sursele citate.

Procurori federali din New York verifică dacă Rudy Giuliani a obţinut profituri de pe urma activităţilor de afaceri ale companiei Global Energy Producers (GEP).

Rudolph Giuliani a negat că a fost partener în cadrul companiei. "Domnul Giuliani nu a fost niciodată partener în cadrul GEP, astfel că orice alte informaţii apărute în presă sunt false şi le negăm categoric", a declarat, pentru agenţia Reuters, Robert Costello, avocatul lui Rudy Giuliani.

Lev Parnas, cetăţean american originar din Ucraina, şi Igor Fruman, cetăţean american originar din Belarus, au donat 325.000 de dolari unui comitet politic care susţine campania electorală a lui Donald Trump. Cei doi oameni de afaceri care locuiesc în statul Florida sunt inculpaţi în SUA pentru conspiraţie, declaraţii false la Comisia Electorală Federală şi falsificare de documente. Lev Parnas şi Igor Fruman sunt implicaţi în eforturile lui Rudy Giuliani de a obţine cooperarea unor oficiali din Ucraina în investigarea afacerilor fostului vicepreşedinte Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG