Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.


Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
16:25

Activiste Femen au protestat în Ucraina pentru a atrage atenţia asupra violenţelor împotriva femeilor

O militantă a mişcării feministe Femen a manifestat aproape goală în faţa preşedinţiei de la Kiev pentru a cere ratificarea de către Ucraina a Convenţiei de la Istanbul, care urmăreşte prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor.

"Sunt violată! Jos cu violenţa!", a strigat tânăra, doar în chiloţi, în ciuda unei temperaturi de aproape 0 grade Celsius, şi cu o coroană de flori pe cap. Ea a fost arestată de poliţişti.

Două treimi dintre femeile ucrainene declară că au fost supuse unor violenţe psihologice, fizice sau sexuale de la vârsta de 15 ani, conform unui studiu realizat în 2019 de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ucraina a semnat în 2011 Convenţia de la Istanbul, care urmăreşte să întărească lupta împotriva violenţelor domestice, însă nu ratificat-o încă.

Motivul îl reprezintă opoziţia mediilor religioase în această ţară majoritar ortodoxă şi a multor deputaţi care critică introducerea noţiunii de "gen" în legislaţia ucraineană, văzând în ea o ameninţare la adresa "valorilor familiale tradiţionale".

Kievul are legi menite a proteja victimele violenţelor domestice, dar ele conţin numeroase lacune şi nu sunt decât rar aplicate, ceea ce duce la achitarea majorităţii autorilor acestor fapte, conform ONG-urilor de specialitate.

19:44 22.11.2020

Şapte ani de la Euromaidan, revoluţia care şi-a luat numele de la un haştag

  • În noaptea de 21 noiembrie 2013, mii de oameni scandau împotriva conducerii ţării
  • Prostestul a izbucnit din cauză că nu a fost semnat Acordul de Asociere cu UE
  • Miscarea ”EuroMaidan” a primit denumirea de la hashtag-ul folosit pe Facebook şi Twitter
  • Au fost ucişi peste 100 de oameni în urma confruntărilor cu forţele de orgine

Ucrainenii marchează 7 ani de la începutul protestelor din Kiev care au dus la alungarea din ţară a preşedintelui de atunci în funcţie.

În seara zilei de 21 noiembrie 2013, mii de protestatari au scandat din cauză că nu a fost semnat acordul cu Uniunea Europeană.

Acţiunea a primit ulterior denumirea de ”Euromaidan”, iar valul de proteste a cuprins mai multe oraşe din Ucraina.

În timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine au fost ucişi peste 100 de oameni. În total, 2.500 de ucraineni au avut de suferit.

11:48 17.11.2020

Trei noi cazuri de infectare la naţionala Ucrainei. Meciul cu Elveţia, din Liga Naţiunilor, în pericol

Trei jucători din naţionala Ucrainei sunt infectaţi cu coronavirus, iar meciul cu Elveţia, din Liga Naţiunilor, este în pericol de a nu se desfăşura.

Cei trei jucători infectaţi sunt Eduard Sobol, Evgen Makarenko şi Dmitro Riznik.

Jucătorii au fost plasaţi în izolare în camerele lor de hotel, iar autorităţile elveţiene urmează să decidă dacă vor permite desfăşurarea meciului programat, marţi, la Lucerna.

09:23 13.11.2020

Zelenski internat la spital cu COVID-19

Volodimir Zelenski și șeful său de cabinet au fost internați la spital după ce s-au infectat cu coronavirusul de tip nou, săptămâna aceasta, dar se simt bine.


Zelenski și Andri Iermak sunt tratați la Spitalul Clinic Feofania, din Kiev, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul lui Iermak, într-un interviu cu publicația online Ukrainska Pravda.

Oficialul a mai spus că la spital s-a amenajat un birou special, cu dotări care îi permit președintelui să țină conferințe. „Chiar astăzi a avut un număr mare de conferințe”, a spus Podoliak.

Pe 9 noiembrie, oficiul lui Zelenski a anunțat că el a fost testat pozitiv cu COVID-19, adăugând că președintele „se simte bine și va continua să-și îndeplinească atribuțiile de la distanță, în condiții de auto-izolare”. Și despre Iermak s-a anunțat atunci că este bine. Joi, un oficial de la președinția ucraineană a declarat pentru Reuters că președintele a mers mai întâi acasă, după test, dar apoi a decis că e mai bine să se interneze, ca să se izoleze mai bine și să nu infecteze pe nimeni. Oficialul a mai spus că starea de sănătate a președintelui rămâne bună.

Tot pe 12 noiembrie, președintele parlamentului Ucrainei, Dmitro Razumkov, a anunțat că a fost testat pozitiv, dar a adăugat că se simte bine.

Încarcă mai mult

Cine este Antony Blinken, viitorul secretar de stat SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
XS
SM
MD
LG