Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:23 15.11.2019

Putin avertizează că există riscuri ca tranzitul de gaz spre Europa prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă.

Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi Moscova a anunţat că ia în considerare încheierea unui acord pe termen scurt cu Kievul, întrucât are nevoie de timp pentru a termina de construit conductele care ocolesc Ucraina pentru a continua exporturile de gaz spre Europa, cea mai mare piaţă a sa pentru exporturile de gaz.

Cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurate în Brasilia, la finalul summitului BRICS, Putin a salutat încetarea ostilităţilor între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în două dintre punctele tensionate din estul Ucrainei.

Putin a declarat presei că nu are în prezent planuri de a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul în patru dedicat situaţiei din Ucraina.

20:21 15.11.2019

Ucraina adoptă bugetul pentru 2020, cu cheltuieli de apărare record

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul 2020, care prevede cheltuieli record pentru sectorul apărării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski depune eforturi pentru a pune capăt războiului cu separatiştii proruşi în estul ţării.

Cheltuielile pentru apărare şi securitate naţională vor creşte astfel cu 16%, până la circa 10 miliarde de dolari, echivalentul a 5,45% din PIB.

Potrivit prim-ministrului Oleksii Goncearenko, principala prioritate va fi achiziţia de armament şi de materiale militare necesare luptei împotriva separatiştilor.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski, care încearcă să găsească o soluţie pentru a se pune capăt războiului soldat până în prezent cu circa 13.000 de morţi, a spus anterior că în anul 2020 bugetul destinat apărării va fi cel mai semnificativ din istoria Ucrainei.

Bugetul în ansamblul său pentru anul viitor a fost construit pe baza unei proiecţii de creştere a PIB-ului de 3,3% şi a unei rate a inflaţiei de 6%, cu un deficit bugetar de 2,09%, conform condiţiilor enunţate de FMI pentru un nou program de asistenţă financiară în valoare de miliarde de dolari.

O misiune a FMI a început joi la Kiev o nouă rundă de negocieri în vederea acordării acestui ajutor pe care Ucraina speră să-l obţină până la sfârşitul anului, după ce în decembrie 2018 a primit o ultimă tranşă de 1,4 miliarde de dolari.

20:19 15.11.2019

Pelosi: Trump a recunoscut că a dat mită în scandalul Ucraina

Donald Trump și Nancy Pelosi.
Donald Trump și Nancy Pelosi.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a afirmat că Donald Trump a recunoscut deja că a dat mită în scandalul Ucraina, care se află în centrul investigaţiei pentru demiterea acestuia, acuzându-l de o faptă care justifică procedura de demitere, potrivit Constituţiei americane.

”Mita este acordarea sau a blocarea asistenţei militare în schimbul unei declaraţii publice referitoare la o investigaţie falsă privind alegerile. Aceasta este mită”, a declarat Pelosi, democrata cu cea mai înaltă funcţie în Congres, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a mai spus că”Ceea ce preşedintele recunoaşte şi afirmă că este perfect eu afirm că este total greşit. Este mită”.

Democraţii analizează dacă preşedintele republican a abuzat de puterea sa prin blocarea ajutorului de securitate în valoare de 391 de milioane de dolari destinat Ucrainei, ca instrument de presiune asupra Kievului, pentru a efectua două investigaţii în beneficiul său politic. Banii, aprobaţi de Congres pentru a ajuta Ucraina, aliată a Statelor Unite, să lupte cu separatiştii din estul ţării susţinuţi de Rusia, au fost furnizaţi până la urmă.

O altă personalitate importantă, fosta ambasadoare americană în Ucraina, Marie Iovanovitci, va depune mărturie vineri, în cursul celei de-a doua audieri publice în această investigaţie.

Investigaţia pune în pericol preşedinţia lui Trump în timp ce acesta vrea să candideze pentru un nou mandat în noiembrie 2020.

În cazul în care Camera Reprezentanţilor va aduce acuzaţii oficiale împotriva lui Trump, Senatul va organiza un proces în care se va decide dacă trebuue condamnat şi înlăturat din funcţie. Republicanii sunt majoritari în Senat şi nu au arătat că ar susţine demiterea preşedintelui.

Pelosi a mai afirmat în conferinţa de presă că administraţia Trump a ”obstrucţionat” Congresul prin blocarea mărturiilor unor oficiali citaţi să fie audiaţi în cadrul anchetei,

20:18 15.11.2019

Rudy Giuliani are încredere în loialitatea lui Trump

Avocatul personal al lui Trump, Rudolph Giuliani, a transmis, în cadrul unui interviu, că are încredere în loialitatea liderului american, în contextul acuzaţiilor care îl vizează ca fiind complice în actele de abuz realizate de şefului de stat.

Avocatul preşedintelui Trump joacă un rol central în cadrul anchetei care îl viează pe liderul american şi care ar putea duce la începerea procedurii de demitere a acestuia, dat fiind faptul că Republicanii îl acuză şi pe Giuliani de complicitate la abuzul de putere săvârşit de clientul său în raport cu autorităţile din Ucraina.

Conform declaraţiilor tarnsmise de fostul primar al oraşului New York, acesta este încrezător că preşedintele Trump îi va rămâne loial în contextul anchetei care îl vizează pe avocat.

Întrebat dacă are emoţii că Donald Trump îl va „arunca sub un autobuz”, Giuliani a răspuns, glumind, că: „Nu, nu am, dar am o asigurare foarte, foarte bună, deci dacă o face, toate facturile pentru spitalizare vor fi plătite”. În cadrul aceluiaşi interviu, pentru cotidianul citat, avocatul a afirmat despre liderul de la Casa Albă, pe care îl cunoaşte de peste trei decenii, că este „un tip foarte loial”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG