Linkuri accesibilitate

Trei milioane de cadre medicale infectate în întreaga lume


Imagine generică
Imagine generică

Noul raport al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali(ICN) arată că guvernele nu reușesc să acorde prioritate muncii acestora,
pe măsură ce numărul deceselor provocate de Covid-19 în rândul lor crește, trecând de 1.000 de persoane.

Raportul relevă că mai puțin de jumătate din țările chestionate clasifică COVID-19 drept boală profesională - adăugând această nemulțumire la o serie de plângeri care arată că asistenții medicali nu sunt o prioritate pentru guvernele lor.

ICN solicită guvernelor să ia măsuri pentru a remedia această „situație scandaloasă.”

În ajunul Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, organizată de Organizația Mondială a Sănătății, care se concentrează anul acesta pe siguranța forței de muncă în domeniul sănătății, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) lansează cel mai recent raport COVID-19.

Raportul care include un studiu al mai multor asociații naționale de asistenți medicali ai ICN relevă creșterea continuă și catastrofală a numărului de decese și a ratelor de infecție a asistenților medicali din cauza COVID-19.

ICN solicită guvernelor să acorde prioritate lucrătorilor din domeniul sănătății, inclusiv cu privire la lipsa colectării datelor privind ratele de infecție, în special în casele de îngrijire, la care se adaugă testarea inadecvată, plus rapoarte care arată violența și discriminare împotriva asistenților medicali și lipsa preocupării pentru sănătatea mintală a acestora.

Raportul constată că peste 1000 de asistenți medicali au murit în 44 de țări în care datele erau disponibile, rata de infectare a lucrătorilor din domeniul sănătății fiind în medie de aproximativ 10% din totalul la nivel global.

Acest lucru arată că, la aproape 30 de milioane de persoane infectate cu virusul Covid-19, până la trei milioane pot fi lucrători din domeniul sănătății. Sondajul arată, de asemenea, că mai puțin de jumătate dintre țările chestionate clasifică COVID-19 drept o boală profesională, care are implicații grave pentru compensarea de la boală la deces.

„Ultimul sondaj ICN reprezintă un instantaneu tulburător al modului în care asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății sunt încă expuși la COVID-19 și la toate riscurile asociate acestuia, inclusiv violența și prejudecățile, bolile mintale, în mii de cazuri, făcând adesea sacrificiul suprem plătit cu viața lor”, a declarat președintele ICN, Annette Kennedy.

„Vorbim despre noua normă creată de pandemie, dar (sondajul) a confirmat și unele adevăruri neînțelese de mult în comunitatea de asistenți medicali, care reclamă că munca lor este subevaluată, că sunt plătiți insuficient (...). Este o situație scandaloasă pe care guvernele sunt îndemnate de ICN să o rectifice. ”

CEO-ul ICN, Howard Catton, a spus despre concluziile raportului că se adaugă la o listă tot mai mare de eșecuri ale guvernelor de a acționa pentru protejarea asistenților medicali și lucrătorilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei. „Prin faptul că nu colectează date despre decese și infecții sau recunoaște COVID-19 ca boală profesională, guvernele arată că nu le pasă”, a spus acesta.

„Consecința este că personalul rămâne fără echipament, instruire, testare, sănătate mintală sau sprijin financiar. Punând personalul în pericol, guvernele pun și pacienții în pericol. Acest raport ICN COVID-19 coincide la sfârșitul acestei săptămâni cu Ziua Mondială a Siguranței Pacienților (...). Adevărul simplu și incontestabil este că siguranța sănătății forței de muncă și siguranța pacientului sunt cele două fețe ale aceleiași monede, nu pot exista una fără alta.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG