Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Șeful AEP a încasat diurne de deplasare de aproape 80.000 de lei deși stă în București într-un imobil RAAPPS


Constantin-Florin Mitulețu-Buică
Constantin-Florin Mitulețu-Buică

Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a încasat în șapte luni o diurnă de deplasare de aproape 80.000 de lei, deși stă cu chirie într-un imobil de la RAAPPS, aflat în centrul Capitalei. Diurnă de deplasare încasează și vicepreședintele, Zsombor Vajda.

Peste 323.000 de lei au încasat cei din conducerea Autorității Electorale Permanente în ultimele șapte luni ca diurnă de deplasare în cuantum de 2% din indemnizația lunară brută sau din salariul de bază lunar brut. Această diurnă se acordă persoanelor care nu au un domiciliu în Capitală și trebuie să se deplaseze la locul de muncă.

Președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a încasat în luna septembrie o diurnă de deplasare de 11.357 de lei, deși el stă în București într-un imobil închiriat de la RAAPPS. De când a devenit președintele instituției, 27 februarie 2019, a beneficiat de diurnă de deplasare în valoare de 13.104 de lei în martie, aprilie și mai, 7.862 de lei - luna iunie, 10.046 – luna iulie și 9.171 – luna august.

În declarația de avere, Mitulețu-Buică a trecut un apartament în Craiova pe care l-a dobândit împreună cu soția sa anul trecut, cu o suprafață de 121,93 mp. În același document, se observă că el a încasat în 2018 o diurnă de 2% în calitate de vicepreședinte al AEP/secretar general în valoare de 82.985 de lei.

Potrivit ultimei declarații de avere, Constantin Mitulețu Buică obținut anul trecut de la AEP un salariu de 146.494 de lei, la care s-a adăugat indemnizație plus lichidare concediu de odihnă în valoare de 39.486 de lei. Un total pentru 2018 de 268.965 de lei.

La nivelul instituției, sumele plătite pentru diurna de 2% au fost de: 46.234 de lei – martie, 46.439 de lei – aprilie, 53.428 de lei – mai, 37.514 de lei – iunie, 41.480 de lei – iulie, 37.170 – august și 61.305 de lei – septembrie.

În ultima lună, diurna de 2% a fost încasată de președintele instituției, un vicepreședinte, patru directori generali, secretarul general și doi șefi de departamente.

Diurnă de deplasare și pentru un vicepreședinte AEP

Autoritatea Electorală Permanentă are doi vicepreședinți: Marian Muhuleț și Zsombor Vajda. Potrivit documentelor, unul primește diurnă de deplasare.

„Nu primesc diurnă de deplasare de 2% de la AEP”, a precizat Marian Muhuleț pentru Europa Liberă.

Zsombor Vajda este vicepreședinte al AEP din aprilie 2018, iar ultima declarație de avere pe care a depus-o este tot de anul trecut. El precizează că Sorina Vajda, soția sa, deține 50% din dintr-un apartament în București și 50% dintr-o casă în județul Ilfov, oraș Pantelimon, obținute în 2005, respectiv 2009.

Potrivit documentelor de la AEP, un vicepreședinte al instituției a încasat în luna septembrie ca diurnă de deplasare de 2% suma de 6.323 de lei. Același vicepreședinte a obținut de pe urma acestei diurne următoarele sume: 10.317 de lei – martie, 9.984 de lei – aprilie, 8.653 de lei – mai, 8.986 de lei – iunie, 4.326 de lei – iulie, 4.326 de lei – august.

AEP a propus, Parlamentul a votat

În răspunsul primit de Europa Liberă la solicitarea făcută către conducerea AEP, se precizează că: “potrivit articolului 101, alin. 8, din legea 208/2015 persoanele care ocupă funcții de demnitate publică și cele care ocupă funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, care nu au domiciliul și nici locuință proprietate personală în municipiul București, beneficiază de diurnă de deplasare, stabilită prin regulamentul de organizare și funcționare al AEP”.

Potrivit acestui regulament, de această diurnă benefiază președintele AEP, vicepreședinții, secretarul general, șefii de departamente și directorii generali.

Birourile Permanente ale Camerei și Senatului au adoptat noua formă a Regulamentului de organizare și funcționare al AEP în ședința din 17 aprilie 2019, propunerea pentru acest text venind chiar din partea Autorității.

Interpretarea celor de la AEP este că nu contează dacă cei care primesc diurnă de deplasare de 2% beneficiază de un imobil cu chirie în București de la RAAPPS.

Dreptul la diurnă se naște în favoarea persoanelor expres prevăzute, sub condiția de a nu domicilia și de a nu deține o locuință personală în municipiul București, fără a face referire la închirierea unei locuințe de la RAAPPS”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, nu a beneficiat de diurna de deplasare de 2% deoarece avea două apartamente în București.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG