Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Sumele uriașe plătite de PSD în epoca Dragnea pentru mitingul „tricourilor albe” împotriva magistraților


PSD s-a lăudat cu o prezență record la mitingul din iunie 2018, fiind o veritabilă demonstrație de forță în sprijinul fostului lider, Liviu Dragnea.
PSD s-a lăudat cu o prezență record la mitingul din iunie 2018, fiind o veritabilă demonstrație de forță în sprijinul fostului lider, Liviu Dragnea.

PSD nu poate justifica facturile plătite pentru organizarea mitingului din 9 iunie 2018 din Piața Victoriei. Deși partidul s-a lăudat mereu în spațiul public cu forța sa organizatorică, PSD a încheiat un contract cu o firmă din București pentru reușita acestui eveniment.

La el au fost prezenți peste 150.000 de oameni, îmbrăcați în tricouri sau cămăși albe, fiind cel mai important miting organizat de PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Oamenii au fost aduși din toată țara în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva abuzurilor din justiție. Pancarte cu Laura Codruța Koveși în costum de deținut, discursuri în care procurorii au fost făcuți „șobolani”, acesta este mitingul la care social-democrații afirmau că aduc un milion de oameni.

Mitingul dorea să șteargă din imaginea publică protestele Rezist apărute după adoptarea OUG 13, când sute de mii de oameni au ieșit în Piața Victoriei mai multe zile la rând. În cele din urmă, guvernul Grindeanu a abrogat OUG13, cea care îl putea salva de la condamnare pe Liviu Dragnea.

După declarațiile politice, rămân însă documentele care atestă cât a plătit PSD pentru organizarea acestui miting din Piața Victoriei. Social-democrații au refuzat mereu să spună care au fost costurile acestui miting, datele fiind ținute departe de ochii electoratului.

Holiday Club și contractele cu PSD

Curtea de Conturi a descoperit că sunt probleme cu sumele plătite de PSD pentru Congresul din martie 2018, mitingul din Piața Victoriei și Consiliul Național din decembrie 2018.

Cele trei evenimente importante din viața PSD au ajuns la firma Holiday Club SRL, care se descrie ca fiind o agenție de turism.

PSD a încheiat trei contracte cu SC Holiday Club în valoare totală de 2.746.536 lei (aproape 585.000 euro).

Firma a fost înființată în 2016, are un singur angajat, iar cel mai bun an al său a fost în 2018, când a prins contractele cu PSD. Soțul celei care a înființat Holiday Club este cel care deține Ber's New Solution, cu care PSD a încheiat contracte pentru închirierea aeronavelor folosite în deplasările externe ale liderilor social-democrați.

Documentele prezentate pentru verificare nu au fost în stare să certifice realitatea și exactitatea serviciilor prestate și facturate beneficiarului și corelarea acestora cu contractele încheiate, se arată în Raportul Curții de Conturi care a cerut PSD să vină cu noi date despre sumele cheltuite pentru aceste evenimente.

  • Congresul PSD din 10 martie 2018, organizat la scurt timp după debarcarea lui Mihai Tudose din funcția de premier și instalarea unei noi echipe de loiali pentru Liviu Dragnea, a costat partidul 403.118 lei (aproape 86.000 euro).

Facturile emise de prestator nu conțin specificați sau informații cu privire la serviciile prestate și decontate. Clauzele contractele fac referire la o anexă, dar documentul nu a fost atașat facturii emise în baza căreia s-a efectuat plata”, susțin cei care au făcut auditul.

  • Pe 7 iunie 2018, PSD încheie un nou contract cu Holiday Club pentru mitingul din Piața Victoriei. Sunt emise două facturi, una de 1.091.189 lei (aproape 230.000 de euro) și alta de 954.472 (aproape 203.000 euro), cu specificația organizare miting iunie 2018.
  • Consiliul Național al PSD din decembrie 2018 a costat partidul aproape 300.000 de lei (aproape 64.000 euro). Și aici sunt probleme legate de modul în care a fost folosită subvenția primită de la bugetul de stat. Consiliul Național din decembrie a fost ultimul organizat de Liviu Dragnea în calitate de președinte al PSD și în el s-a cerut cu insistență ca Guvernul să dea OUG pe amnistie și grațiere.

PSD a fost obligat să vină cu informații suplimentare către Curtea de Conturi și pentru aceste contracte încheiate cu Holiday Club SRL

„Necesitatea și oportunitatea cheltuielilor a fost stabilită de organele de conducere ale partidului politic. Serviciile au fost prestate în totalitate de prestatori și au constat în: servicii pentru organizare Congres PSD din 10.03.2018, servicii organizare Adunare Publică împotriva Abuzurilor din 09.06.2018 și servicii organizare Consiliul Național al PSD din 16.12. 2018”, a fost poziția trimisă de noua conducere a PSD.

Documentele prezentate echipei de audit nu conțin date/informații de natură să certifice exactitatea contravalorii serviciilor decontate de partidul politic, se arată în recomandarea făcută PSD de Curtea de Conturi.

Lipsă de transparență din partea PSD

Social-democrații au pierdut și procesul cu Centrul de Investigații Media, judecătorii obligând PSD să publice sursele de finanțare ale mitingului din Piața Victoriei și cine a primit bani de la partid pentru organizarea lui.

Liderii social-democrați nu au dorit să ofere informații despre problemele apărute după Controlul Curții de Conturi. Trezorierul partidului nu a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, spunând că urmează să dea un comunicat de presă. Președintele Marcel Ciolacu s-a rezumat să afirme „cine a făcut tâmpenii, să răspundă”.

Cu toate acestea, în interimatul lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD, social-democrații nu au dat dovadă de transparență în legătură cu finanțele partidului. Deși a fost informat în mod repetat că se încalcă termenul legal, Marcel Ciolacu nu a răspuns solicitării făcute PSD de Europa Liberă despre sumele cheltuite în campania de la prezidențiale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG