Linkuri accesibilitate

Femeile și politica, în Europa


Europa se poate lăuda cu doar patru femei care ocupă funcția de președinte. Este vorba despre Slovacia, acolo unde activista pentru mediu și fără experiență în cadrul unui partid politic, Zuzana Čaputová a câștigat recent alegerile și este, din luna iunie, oficial, președintă.

Ea se alătură croatei Kolida Gabar- Kitarovic, în funcție din 2015, estonei Kersti Kaljulaid, președintă din 2016, și lituaniencei Dalia Grybauskaite, fostă comisară europeană, care deține, pentru al doilea mandat consecutiv, funcția de șef al statului.

La capitolul femei premieri, Europa numără doar trei nume: Angela Merkel, în Germania, Theresa May, în Marea Britanie, și Viorica Dăncilă în România.

La nivelul Parlamentului European, femeile reprezintă puțin peste 36% dintre eurodeputați, ceea ce, în multe cazuri, reprezintă un scor mai bun decât în multe parlamente ale statelor membre, unde media este de 24,1%, arată un studiu al Fundației Robert Schuman. În Parlamentul României, reprezentarea feminină nu depășește nici în actuala legislatură 20%.

XS
SM
MD
LG