Linkuri accesibilitate

Guvernul renunță să mai dea 100 de milioane de lei partidelor


Propunerea ca subvenția partidelor să fie suplimentată cu 100 de milioane de lei a venit de la fostul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Noul ministru de Finanțe nu a fost de acord cu majorarea subvenției. Imagine cu Dan Vîlceanu, august 2021
Propunerea ca subvenția partidelor să fie suplimentată cu 100 de milioane de lei a venit de la fostul ministru de Finanțe, Florin Cîțu. Noul ministru de Finanțe nu a fost de acord cu majorarea subvenției. Imagine cu Dan Vîlceanu, august 2021

În noul proiect de rectificare bugetară, Guvernul renunță să suplimenteze subvenția partidelor cu 100 de milioane de lei. Documentul a fost trimis spre avizare la Consiliul Economic și Social și are aprobarea ministrului de Finanțe și a premierului.

Guvernul intenționa să aloce la rectificarea bugetară 100 de milioane de lei pentru subvenția partidelor politice, pe lângă ce era prevăzut în bugetul votat în Parlament. S-ar fi ajuns la un record istoric privind subvenția partidelor: 265 de milioane de lei într-un singur an. În ultimii doi ani, partidele au încasat 252 de milioane de lei în fiecare an. Creșterea este de 18 ori față de 2015, momentul în care s-a modificat legea privind finanțarea partidelor politice.

Decizia Guvernului de a renunța la această alocare suplimentară pentru partide a venit ca urmare a presiunii publice și apariției informației în mass-media. Spre exemplu, Executivul a propus și trecut anul trecut o majorare a subvenției cu 80 de milioane de lei.

Lipsa unei reacții publice a făcut ca partidele să încaseze subvenția majorată la rectificare, deși ministrul de Finanțe de la acea dată, Florin Cîțu, promisese că va reduce subvenția cu 30%.

Deși acest lucru nu s-a întâmplat în 2020, actualul premier s-a lăudat pe Facebook că a existat o diminuare a subvenției partidelor politice.

Europa Liberă a scris despre intenția Guvernului și l-a întrebat pe ministrul de Finanțe dacă susține măsura. Dan Vîlceanu a declarat marți că va propune Coaliției eliminarea suplimentării de 100 de milioane de lei. După declarația ministrului de Finanțe, un punct de vedere similar a venit și din partea președintelui PNL, Ludovic Orban. Premierul Cîțu nu a avut nici un punct de vedere oficial pe această temă până în acest moment, dar surse guvernamentale au precizat că și-a dat acordul pentru ca subvenția să rămână în 2021 la 162 de milioane de lei.

Date oficiale ale Autorității Electorale Permanente arată că banii încasați de partide nu sunt cheltuiți în integralitate, semn că sumele sunt mai mari decât necesarul pentru funcționare. De asemenea, o analiză realizată de Europa Liberă a demonstrat cum un procent însemnat din subvenția încasată de PSD și PNL a mers către mass-media.

Banii acordați de partide presei din subvenția încasată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP
Banii acordați de partide presei din subvenția încasată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP

PSD a alocat în primele 6 luni peste 15 milioane de lei acestui capitol, iar PNL peste 8 milioane de lei. În schimb, USR PLUS a cheltuit de 33 de ori mai puțin decât PSD.

Europa Liberă a dezvăluit cum Pro România, partidul condus de Victor Ponta, a achiziționat o mașină de 133.000 de euro în acest an din subvenția încasată.

Cu toate că sumele au crescut de la an la an, partidele nu manifestă o dorință crescută în privința transparenței. Cu excepția USR PLUS, celelalte partide nu oferă informații complete despre modul în care au cheltuit sumele primite de la bugetul de stat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG