Linkuri accesibilitate

Istoricul Cosmin Popa explică momentele cheie: ofensiva ucraineană, înlocuirea lui Putin și petițiile deputaților municipali


Forțele ucrainene se pregătesc să transporte un tanc rusesc capturat în timpul contraofensivei din regiunea Harkov. Imagine din 11 septembrie 2022 de la Comandamentul Forțelor Ucrainene via Reuteres
Forțele ucrainene se pregătesc să transporte un tanc rusesc capturat în timpul contraofensivei din regiunea Harkov. Imagine din 11 septembrie 2022 de la Comandamentul Forțelor Ucrainene via Reuteres

Contestarea lui Putin de către deputați locali din Sankt Petersburg și Moscova nu are rolul de a slăbi deocamdată puterea liderului de la Kremlin. O contraofensivă susținută terminată cu împingerea Rusiei către propriile granițe ar putea fi cheia către apropierea finalului confruntării.

Într-un interviu acordat Europei Libere, istoricul specializat în Rusia, Cosmin Popa, explică semnificația petițiilor prin care se cere înlocuirea liderului de la Kremlin, cum ar putea evolua războiul în funcție de puterea armatelor ucrainene de a susține contraofensiva, dar și ce s-ar putea alege de Rusia după încheierea ostilităților.

Istoricul Cosmin Popa spune că refacerea Rusiei în direcția democratică nu poate avea loc fără ajutor extern. Societatea rusă este înclinată mai mult spre revizionism decât spre democrație.
Istoricul Cosmin Popa spune că refacerea Rusiei în direcția democratică nu poate avea loc fără ajutor extern. Societatea rusă este înclinată mai mult spre revizionism decât spre democrație.

Europa Liberă: Putem vorbi despre opoziție în cazul deputaților municipali din Sankt Petersburg și mișcărilor de la Moscova care cer demisia lui Vladimir Putin?

Cosmin Popa: Nu este prima dată când sunt formulate astfel de cereri. Este vorba, în primul rând, despre deputați din parlamentele, din dumele orășenești, atât în Sankt Petersburg, cât și Moscova, într-un raion, sunt deputați locali. Aceleași cereri sau cereri similare au fost formulate de reprezentanți ai administrației locale din Ekaterinburg, inclusiv de către primarul orașului pe Ekaterinburg.

Fostul primar Yevgeny Roizman este, în momentul de față, în închisoare deținut pentru defăimarea armatei ruse sau „internat” în închisoare pentru defăimarea armatei ruse.

La fel și Vladimir Kara-Murza, fostul prieten al lui Boris Nemțov, unul dintre cei mai reprezentativi activiști ai opoziție ruse este și el în închisoare.

Ilya Yashin, cel care a câștigat singurul mandat al opoziției tot în duma orășenească din Moscova la alegerile trecute, în dauna unui candidat al Rusiei Unite este și el în închisoare. Mă aștept ca toți cei care au formulat aceste cereri să fie convocați într-una dintre secțiile Ministerului de Interne.

Să fie convocați într-una din secțiile din Sankt Petersburg și Moscova și apoi să li se intenteze un proces pentru defăimarea armatei ruse și a autorităților de stat, pe fondul operațiunii speciale derulate de Rusia în Ucraina. E un șir de luări de poziții, dar care, din păcate, nu vorbește atât de o basculare a opiniei publice rusești în ansamblu în defavoarea războiului și în defavoarea regimului Putin.

Europa Liberă: Nici măcar în contextul actual în care Rusia pierde în anumite zone de pe front nu putem asista la o mobilizare a societății civile din Rusia împotriva lui Putin?

Cosmin Popa: Sunt foarte sceptic în legătură cu această posibilă evoluție pe fondul insucceselor militare rusești în ultima vreme, care sunt evidente, dar trebuie să luăm în calcul faptul că acțiunile militare nu a ajuns la final.

În momentul de față, sigur, putem contabiliza succesul armatei ucrainene, dar, de asemenea, vedem că avem de-a face și cu o regrupare destul de consistentă a forțelor ruse pe un nou aliniament și pe o pregătire a rezervelor rusești din interior. Ceea ce este minunat la această ofensivă Ucraina este că practic ea a dejucat ofensiva pe care armata rusă o pregătea în toamna acestui an.

Europa Liberă: Vorbim despre o mobilizare umană?

Cosmin Popa: Vorbim despre o mobilizare a unor trupe și a unor cantități imense de material de război pe teritoriul Rusiei. Faptul că s-a desfășurat cu atâta repeziciune, cu atâta rapiditate, că a fost creativă din punct de vedere tactic și că, în cele din urmă, a sfârșit prin preluarea inițiativei tactice de către armata ucraineană este o veste foarte bună pentru acest război. Însă, deși puternic zdruncinat, potențialul militar al armatei ruse se păstrează. Mă bazez în continuare pe incapacitatea factorului politic ruse de a atrage la comanda trupelor comandanți competenți.

Europa Liberă: Poate nu există acești comandanți competenți.

Cosmin Popa: Rușii și-au început războaiele destul de prost întotdeauna. Și ce este curios este că, de cele mai multe ori, debutul dezastruos al războaielor rusești s-a datorat acelorași factori ca și astăzi - un tip de suficiență intelectuală a comandanților militari și a liderilor politici și această tendință pe care o mai întâlnim și la alte popoare europene de a-și lua propaganda drept realitate. Iar această combinație este ucigătoare la modul direct pentru trupele aflate pe teren și este aducătoare de mari dezastre militare.

. Este sigur un moment de ruptură în acest război, însă până în momentul de față Rusia păstrează un potențial militar pe care nu l-a valorificat în primul rând din motive de tip organizațional și sper ca succesul ucrainean să se dezvolte din ce în ce mai mult, astfel încât Rusia să fie imposibilitatea folosirii acestui potențial
Cosmin Popa, istoric

Dacă acțiunea de război ajunge la granițele Rusiei, pentru Rusia va fi foarte greu să se reorganizeze, să reînceapă acțiunile de război de la un moment foarte asemănător cu cel care a fost în februarie anul.

Europa Liberă: Putem vorbi la acel moment de apropierea încheierii războiului?

Cosmin Popa: Suntem departe-departe de încheierea războiului, putem vorbi despre preluarea inițiativei tactice de către Ucraina. Aș fi fost mult mai optimist dacă manevra imaginată de comandamentul ucrainean ar fi reușit în totalitate și ar fi dus la încercuirea operativă a grupării rusești de la Izium, o grupare consistentă din punct de vedere al numărului resurselor și a numărul de soldați.

Această încercuire operativă în momentul de față nu s-a realizat. De asta este evidentă retragerea rușilor pe un nou aliniament Oskol-Severski-Doneț(un afluent al Donului). De aceea, înțeleg pe deplin reținerea comandamentului ucrainean, care cere moderație în evaluarea succeselor militare. Totul depinde de capacitatea ucrainenilor de a dezvolta acest succes militar, de a împinge cât mai aproape de granițele Ucrainei armatarusă.

Europa Liberă: Mai are Rusia arme suficiente pentru că în ultima vreme n-am mai văzut bombardamente de amploare și am văzut că cere arme oricui este dispus să-i dea?

Cosmin Popa: Ce pot să spun, din surse deschise, este că, în ultima vreme, avioanele iraniene au aterizat din ce în ce mai des la Moscova și în alte aeroporturi ale țării. Sigur că Rusia va fi aprovizionată cu armament clasic din țări cu care are relații politice foarte strânse și aici mă gândesc nu doar la Coreea de Nord.

Rusia mai păstrează niște capacități de producție. Sigur că armamentul rusesc, după cum s-a văzut, este foarte departe de nivelul tehnologic și de exactitate al celui occidental și sigur că vreme de 30 de ani foarte multe dintre stocurile armatelor rusești au fost pur și simplu jefuite prin vânzări oficiale sau frauduloase de armament

În depozitele din Republica Moldova cred cu tărie că n-a mai rămas mare lucru în acele depozite de armament. Dar Rusia păstrează încă niște capacități tehnologice semnificative clădite pe industria de război sovietică.

De altfel, tot ceea ce se vehiculează în momentul de față, Rusia are ca armament strategic sau armament strategic nuclear armele sovietice din anii 70-80. De aceea, dintr-un anumit punct de vedere păstrează încă un potențial semnificativ. Ceea ce păstrează, spre binele nostru, și incapacitatea cronică de organizare a armatei, ceea ce poate duce la pierderea războiului combinat cu o reacție energică din interiorul societății.

Europa Liberă: Această reacție energică ar putea avea semnificația acelei de acum 100 și ceva de ani, a Revoluției de la 1917?

Cosmin Popa: Răsturnarea lui Putin va avea loc, din punctul meu de vedere, pe fondul unor procese politice structurale. Va însemna nu doar o schimbare de lider, ci și o revoluție politică, nu doar la căderea unui personaj politic important, ci la scăderea unui tip de regim.

Scenariul pozitiv, dacă vreți, este reluarea de la punctul în care acestea s-au oprit, și mă refer la momentul 1993, momentul adoptării unei constituții care a reintrodus, a legiferat din nou autoritarismul prin intermediul republicii prezidențiale puternice în viața politică rusă.

O eventuală revoluție care ar însoți căderea regimului Putin, în scenariu pozitiv, s-ar traduce în reluarea de la punctul în care s-au oprit transformările politice, mentale și culturale ale societății ruse spre democrație.

Din păcate, nu există cazuri în istoria contemporană, universală de democratizare a unei societăți construite în mod tradițional pe tipare autoritariste fără supervizarea, mai distanță sau mai strânsă, a unei puteri de ocupație.

Democratizarea Germaniei după cel de-al doilea război mondial, că și pentru Germania democratizarea este ceva recent, cea ce ține de cataclismul pierderii celui de-al doilea război mondial și de ocuparea Germaniei, Japoniei, Italiei, în toate aceste țări democratizarea a însemnat întâlnirea aspirațiilor unei părți populației cu obiectivele politice ale puterii învingătoare în cel de-al doilea război mondial și aici mă refer, în primul rând, la SUA.

Aceste două mari procese mentale, politice, culturale prin consolidarea eforturilor au făcut astfel încât celălalt curent, revizionismul, să devină din ce în ce mai puțin puternic.

Deci, repet, în cazul absenței unei puteri politice suverane care poate să fie un tip de garanție colectivă a proceselor de democratizare, în lipsa unui astfel de control este foarte greu să cred că democratizarea Rusiei se poate produce doar pe resursele interne intelectuale și culturale ale acestui popor. Întotdeauna, restricționismul a fost mult mai puternic în Rusia decât dorința de democratizare.

Europa Liberă: Și varianta negativă cum arată?

Cosmin Popa: Varianta negativă ar fi o fărâmițare politică și teritorială a Rusiei de natură să ducă la crearea unor unei salbe de state fragile, incapabile să funcționeze la standarde, dacă vreți, normale și incapabilă să vedeți peste dacă vreți, legislația internațională. O astfel de fărâmițare politică și teritorială a Rusiei, din păcate, nu cred că va aduce vreodată democratizarea Rusiei, ci va alimenta revizionismul din unele elemente ale populației, revizionismul care, la un moment dat, ar putea să constituie liantul de readucere autor astfel de formațiuni pe o platformă comună.

Cosmin Popa este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Printre domeniile sale de interes se numără: istoria Uniunii Sovietice; istoria comunismului european; Comunismul românesc privit din perspectivă comparată; istoria Federaţiei Ruse, Războiul rece, problemele energetice contemporane.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG