Linkuri accesibilitate

Legea „prepaid cu buletinul”, pe agenda SRI


Nu este pentru prima oară când autoritățile încearcă să introducă această prevedere, care ridică probleme legate de protecția datelor personale și de colectare masivă de date de la cetățeni. În 2012, după atentatul terorist asupra unor cetățeni israelieni în Burgas, Bulgaria, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a luat în discuție măsura, care a ajuns să fie susținută în Parlament de doi membri PSD ai Comisiei pentru controlul SRI, apropiați de activitatea serviciului secret: Sebastian Ghiță (actualmente fugar de justiție, în Serbia) și Georgian Pop. Premierul de atunci, Victor Ponta, a susținut măsura.

Ideea s-a concretizat în 2014 într-o lege unde cartelele prepaid doar cu buletinul erau băgate la pachet cu obligația furnizării și reținerii datelor personale la accesarea rețelelor publice Wi-Fi. Legea a picat în 2014 la Curtea Constituțională, după ce a fost atacată de Avocatul Poporului, pe atunci Victor Ciorbea. La scurt timp, a picat la CCR și așa-zisa Lege Big Brother, care dădea puteri sporite SRI în accesarea datelor stocate de operatorii de telefonie mobilă. Șeful SRI de atunci, George Maior, a avut ieșiri virulente în presă. El i-a acuzat pe judecătorii CCR, nominalizându-l chiar pe fostul șef al DNA, Daniel Morar, că au creat un vid legislativ și că „va ști pe cine să arate cu degetul”, atunci când se va petrece „o catastrofă”. Maior a plecat de la conducerea SRI la scurt timp, în ianuarie 2015.

Tema a fost reluată și sub guvernarea tehnocrată a lui Dacian Cioloș, în contextul atentatelor teroriste de la Bruxelles, din 2016. Cioloș a anunțat într-un interviu că „serviciile se plâng de cartelele prepay” și că „înțeleg că au fost folosite în ultima perioadă cartele din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană”. „Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia”, explica Cioloș. Guvernul tehnocrat a anunțat că lucrează la un astfel de proiect de lege, însă nu s-a concretizat.

XS
SM
MD
LG