Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: Peștele de la cap se împute


Liviu Dragnea, la pescuit pe insula Belina
Liviu Dragnea, la pescuit pe insula Belina

După roșii (alea bune, românești, atât de zemoase, atât de gustoase), după castraveți, ceapă verde, pătrunjel, leuștean, usturoi și praz, Eu, Supremul a luat în mână și peștele.

Mânios Dunăre, aia cu scrumbiile alea bune! Și, mai mult ca oricând, i-a cășunat pe Occidentul putred, de unde ne vin toate relele, inclusiv peștele care, odată ajuns în România, de la cap se împute! Da! Și dă cu securea românismului. Minunați-vă!

"Concluziile au cam apărut și sunt groaznice. În vestul Europei sunt țări dezvoltate. Cu toate măsurile pe care le-au luat, tot poluează, poluează apele lor și acolo sunt și pești cu metale grele. În piețele din Occident nu se poate vinde așa ceva că e pușcărie curată. Au crezut că românii sunt mai proști și au zis hai să le dăm lor, că ei poa' să moară, ei și copiii, mai ales că mămicile au început să introducă în hrana copiilor mai mult pește să evite produse pline de hormoni de pasăre sau de altă natură. Au spus să bage pește pentru că a crescut consumul", a zis, aproape în lacrimi, Eu, Supremul. Țărișoara, hormonii, copilașii noștri, totul era un plânset și un vaier. Ei, dacă ar fi știut și ei să pescuiască la Belina, unde pescuiește cel mai bun fiu al Teleormanului, dar ei, nu și nu, au vrut pește occidental cu periculoasele metale grele, cu mercur, cu cadmiu, cu plumb!

Până când? Până unde? Și, pe loc, a pus de-o saramură românească. "Avem în România crap românesc din Belgia, avem crap românesc din Spania, avem caras din Italia, avem toate soiurile de pește, numai din România nu, în condițiile în care avem un bazin hidrografic inimaginabil. Drept pentru care duminică o să mergem la Nucet, la acea capacitate care produce pește. Indiferent de ce spune Bruxellesul, vreau să începem un program pentru pește în România", a mai hohotit liderul PSD.

Însă, Eu, Supremul face gargară populistă abia după ce a aflat din presă că poliția română, împreună instituții similare din alte țări comunitare, la sesizări primite de afară, a început demantelarea unei rețele naționale și internaționale de comercianți și traficanți de pește braconat din ape europene puternic contaminate. Dacă nu cumva Supremul a îmbrăcat cămașa prostului care, în fine, a aflat ce știa tot satul. Dacă ar fi avut curiozitatea să se mai uite și la televizor ar fi aflat detalii cutremurătoare din reportajul „Braconieri fără frontieră”, difuzat de ProTv în emisiunea „România, te iubesc”! ( Https://youtu.be/mfs8CrjIs2U ). Dacă s-ar fi uitat, ar fi aflat că majoritatea absolută a braconierilor din delta fluviului PO, din Italia, sunt originari din Delta Dunării. Și, acolo, în Italia, fac ce făceau și în Delta Dunării, braconează la greu și fără milă. Ar mai fi aflat că poliția italiană nu poate face față fenomenului românesc.

Evident, un lider atât de ocupat cu mireasma leușteanului nu prea are timp să se mai uite și la televizor. Dar unii dintre consilierii lui sau de la Ministerul de interne ar fi putut-o face. N-au știut sau n-au vrut să știe?

Și sunt foarte multe lucruri neștiute în această afacere tenebroasă, deși duhoarea te scoală din morți! Peștele ăla n-a căzut din cer direct în și peste România. După informațiile poliției, a intrat în țară prin frontiere terestre, în mijloace de transport deloc adaptate unei mărfi perisabile cum este peștele. Cum? Când? Pe unde? Cine? Cine a închis un ochi sau pe amândoi, oricum chiorâți de unsoarea comisioanelor sau, s-o zicem pe cea dreaptă, a mitei?

Dacă Eu, Supremul va da răspunsuri mulțumitoare la aceste întrebări simple va binemerita de la Patrie. Dacă nu, nu! Dar nu i-ar strica măcar să-și reamintească câteva înțelepciuni populare. De exemplu, aia cu paiul și cu bârna și cu peștele care de la cap...

S-auzim numai de pește!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG