Linkuri accesibilitate

Negocieri în PSD înaintea Congresului. Întâlnire Grindeanu – Ciolacu într-o ședință informală a PSD


Sorin Grindeanu ar putea face echipă cu Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea și Vasile Dâncu în noua formulă de conducere a PSD.

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a participat sâmbătă la întâlnirea avută de conducerea interimară a PSD cu organizații din Banat și Transilvania. Funcția pe care o deține nu îi dreptul lui Sorin Grindeanu să facă politică, dar în reuniunea social-democraților s-a discutat despre revenirea sa în partid după Congresul extraordinar, într-o funcție de conducere. Surse din partid susțin că secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, și-a informat colegii despre datoriile partidului, subliniind că nu intenționează să plătească suma solicitată de fostul consultant al Vioricăi Dăncilă, Anton Pisaroglu.

Întâlnirea informală a social-democraților a avut loc în Timișoara, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al partidului, Paul Stănescu, chemând la discuții organizațiile din Banat, dar și pe cele din Sibiu și Bihor.

Invitatul special a fost Sorin Grindeanu, cel care cochetează cu ideea revenirii în PSD după Congresul extraordinar. Grindeanu este președintele ANCOM din noiembrie 2017, ceea ce nu îi dă dreptul să facă politică. Fostul premier a obținut funcția în timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Prezența sa la eveniment nu este întâmplătoare, organizația PSD Timiș, fiind filiala de suflet a lui Sorin Grindeanu. Datorită activității sale la conducerea PSD Timiș, Grindeanu a fost propulsat în 2016 președinte al Consiliului Județean și apoi premier.

El a fost văzut des în ultimele șase luni la ședințele diferitelor organizații PSD sau în biroul lui Marcel Ciolacu. Într-o declarație acordată pentru Europa Liberă înaintea întâlnirii de la Timișoara, Sorin Grindeanu a recunoscut că se gândește să revină în PSD.

Președintele ANCOM susține că PSD are nevoie în acest moment de o radiografie a trecutului „nu foarte îndepărtat” și de prezentarea unui proiect serios pentru viitor.

Asta se poate face printr-un Congres, unde nu e foarte importantă partea spumoasă legată de cine iese președinte. Este nevoie de o radiografie a trecutului apropiat și asumarea eșecului, de proiect, viziune și reîntoarcerea la agenda cetățeanului. E foarte important să ai un proiect serios care să poate să readucă electoratul pe care l-am pierdut în ultimii ani”, a afirmat fostul premier.

Întrebat de Europa Liberă dacă dorește să candideze la Congresul PSD, Sorin Grindeanu a răspuns că revenirea sa în politică depinde de apariția unui proiect în PSD.

Am învățat pe propria piele că funcțiile sunt trecătoare. Nu asta mă interesează pentru a face pasul înapoi în politică. Mă interesează să văd ce nu a funcționat și ne-a dus la rezultate din 2019, ce avem de făcut în continuare”, a afirmat Grindeanu.

Surse participante la reuniunea social-democraților au declarat pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că îi dorește în echipa sa pe Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dâncu. Primii doi ar urma să devină prim-vicepreședinți ai PSD, în timp ce Vasile Dâncu ar prelua conducerea Consiliului Național. Organizațiile PSD din Transilvania au votat vineri pentru susținerea lui Vasile Dâncu pentru această funcție de conducere în partid.

Grindeanu nu a spus clar dacă va candida la Congres, dar a lăsat de înțeles acest lucru. A vorbit despre un proiect pentru PSD, despre viitoarele alegeri, despre cum le putem câștiga. Este important pentru Grindeanu când vor avea loc alegerile parlamentare, dar și când va avea loc Congresul PSD. Dacă pleacă din funcția de președinte ANCOM va trebui ca perioada până la parlamentare să fie foarte scurtă, deoarece nu ar mai avea o sursă de venit. La parlamentare, Grindeanu va candida pe listele PSD”, au dezvăluit surse din partid pentru Europa Liberă.

Potrivit acestora, Sorin Grindeanu a subliniat că nu ar avea o problemă să lucreze în echipă cu Gabriela Firea, primarul Capitalei.

Fostul premier a militat pentru apariția unui pol de stânga, capabil să preia guvernarea după alegerile parlamentare. Alianța cu ProRomânia nu este bine văzută de toți liderii din PSD.

Organizațiile din Transilvania și Banat au libertatea să încheie astfel de alianțe județene cu ProRomânia și ALDE. Discuțiile privind o alianță la nivel național se poartă încă, dar o astfel de decizie va fi luată în funcție de data alegerilor și, în special, pentru parlamentare”, a subliniat un lider de organizație.

Social-democrații au avut pe agenda discuțiilor și tema referitoare la introducerea unei moțiuni de cenzură, dar nu s-a luat o decizie finală până în acest moment. Subiectul urmează să fie tranșat la finalul săptămânii într-o ședință a Comitetului Executiv.

„Ciolacu și Stănescu au fost în Moldova, Transilvania și Banat pentru a lua pulsul organizațiilor înainte de Congresul extraordinar. Nu se pot lua decizii în aceste ședințe informale. Pe baza informațiilor culese din teritoriu, Ciolacu va veni cu un set de propuneri, care se vor vota în cadrul Comitetului Executiv”, au spus surse din conducerea PSD.

PSD are o datorie de aproape 5 milioane de euro către consultantul de la prezidențiale

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, le-a comunicat social-democraților că nu intenționează să plătească sumele solicitate de Anton Pisaroglu, fostul consilier al Vioricăi Dăncilă.

Europa Liberă a scris în exclusivitate că PSD ar putea să fie dat în judecată din cauza facturilor neplătite după campania prezidențială. Surse din PSD afirmă că datoria solicitată de firmele lui Pisaroglu se ridică la aproape cinci milioane de euro.

Stănescu ne-a spus că nu va plăti și așteaptă ca Pisaroglu să ne dea în judecată. Datoria se ridică la aproape cinci milioane de euro, dar nu credem că există justificare pentru această sumă. Multe contracte semnate în perioada Dăncilă au fost renegociate, suma cerută de Pisaroglu este prea mare”, a dezvăluit un participant la ședința PSD.

Purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romașcanu, a declarat că trebuie analizată activitatea pe care a prestat-o firma lui Pisaroglu pentru PSD.

Dacă dumnealui consideră că are dreptate, probabil că vom ajunge în instanță. Concluzia mea după această chestiune este că cea mai bună meserie este aceea de consilier politic. Decizia partidului este de a analiza și negocia cu această entitate la un nivel la care să fie rezonabil din punctul de vedere al finanțelor partidului și al prestației dumnealor. Trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat cu acești bani, trebuie să punem în balanță și activitatea pe care a prestat-o consultantul și ceea ce avem în acest moment disponibil să plătim acestui domn”, a spus senatorul Romașcanu.

Congresul extraordinar al PSD ar putea să fie organizat în perioada 15-30 iunie, după ce se ridică starea de alertă. Decizia finală va fi luată în condițiile stabilite de autorități în privința adunărilor politice, social-democrații preferând ca întâlnirea să nu aibă loc online.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG