Linkuri accesibilitate

Fake-news cu pana de curent | Cum s-a transformat un exercițiu austriac într-o dezinformare masivă


Informațiile despre iminenta pană de curent au circulat intens pe rețelele de socializare, iar mai multe site-uri au profitat pentru a obține trafic din fake news.
Informațiile despre iminenta pană de curent au circulat intens pe rețelele de socializare, iar mai multe site-uri au profitat pentru a obține trafic din fake news.

O știre „senzațională” a deschis jurnale și site-uri de știri mai multe zile: Europa se va scufunda în beznă două săptămâni din cauza unei pene de curent. Cei care avertizau asupra dezastrului citau surse de încredere - chiar pe ministrul austriac al Apărării. Informația era falsă.

Ministerul austriac al Apărării începea, pe 30 septembrie, o campanie de instruire a populației pentru a ști cum să reacționeze în situația în care s-ar putea produce o pană de curent majoră.

Debutul campaniei este marcat pe Instagram de Klaudia Tanner, deținătoarea portofoliului Apărării, însoțită de un comentariu prin care spune că o „pană de curent este o întrerupere a energiei, a infrastructurii și a aprovizionării la nivel european - este un risc realist și, în același timp, subestimat. Prin urmare, scopul nostru este să îmbunătățim rezistența republicii noastre în ansamblu!”

Informația ajunge în presa românească patru săptămâni mai târziu și ceea ce era o supoziție pentru campania de avertizare din Austria devine o certitudine pentru presa din România.

Titluri alarmiste titrează „Blackout în Europa! Pană de curent uriașă. Armata a intervenit deja: Pregătiți-vă!” sau „Europa, la un pas să rămână în beznă totală zile în şir. Austria se pregăteşte de un blackout. Efectele ar fi devastatoare”.

Din ziarele online și jurnalele de știri ale televiziunilor, informația se propagă cu repeziciune pe rețelele de socializare. Impactul este ușor măsurabil. Aplicația Crowdtangle arată audiența pe care articolele postate online au strâns-o din distribuirea informației.

Informația disctibuită pe site-ul Antenei 3 a ajuns la peste 9 milioane de utilizatori de Facebook.
Informația disctibuită pe site-ul Antenei 3 a ajuns la peste 9 milioane de utilizatori de Facebook.
  • Cotidianul: „Austria avertizează: Urmează o pană de curent la nivel european” - impact 681.000 de oameni din 3099 de share-uri.
  • Opinia Timișoarei: „Avertisment de Blackout. Pană de curent în toată Europa: Nu se pune problema dacă se va întâmpla, ci când. Ce trebuie să aveți în casă” - impact 691.000 de oameni, din 398 de share-uri
  • Observator: „Europa, la un pas să rămână în beznă totală zile în şir. Austria se pregăteşte de un blackout. Efectele ar fi devastatoare” - impact 1 milion de persoane din 1824 de share-uri
  • Capital: „Blackout” în Europa! Pană de curent uriașă. Armata a intervenit deja: Pregătiți-vă -impact 200 de mii de persoane din 1275 de share-uri
  • Antena 3: „Europa ar putea rămâne fără curent electric între o zi şi o săptămână. Armata din Austria pregăteşte populaţia pentru un „blackout” masiv” - impact de 9,8 milioane de persoane din 6266 de share-uri
  • Realitatea.net: „O pană de curent uriașă amenință Europa – Avertisment sumbru” - impact 1,3 milioane persoane
  • Protv.ro: „Pana generalizată de curent care va afecta Europa. ”Întrebarea este când va fi” - impact de 3,7 milioane din 124 de share-uri
  • B1TV: „Blackout – ce faci atunci când totul s-a oprit? Pregătiri pentru o pană de curent catastrofală” - impact 535 de mii de oameni din 768 de share-uri

Informația a fost distribuită pe grupurile de Facabook și chiar a circulat pe Whatsapp deschizând discuții despre cum ar trebui să ne pregătim pentru un astfel de eveniment.

Barbu Mateescu spune că povestea s-a pliat perfect pe o parte din legendele urbane deja intrate în subconștientul românilor
Barbu Mateescu spune că povestea s-a pliat perfect pe o parte din legendele urbane deja intrate în subconștientul românilor

Sociolog: Face parte din legendele urbane

„Există o serie de legende și de mituri urbane care au ideea de pregătește-te de ce e mai rău, adaptează-te, fă rezerve de resurse absolut fundamentale. Ele au într-o anumită măsură o funcție constructivă în sensul în care îi pregătesc pe cei care cred în ele să depășească astfel de dificultăți, dar evident că există și o serie de probleme extrem de grave pe care le creează astfel de mituri sau povești”, explică sociologul Barbu Mateescu cum a fost posibilă propagarea extrem de rapidă a unui astfel de narativ.

Mateescu mai precizează că orice zvon sau poveste de acest tip trebuie să pornească de la un sâmbure de adevăr și că discuțiile din ultimele săptămâni despre criza energetică și creșterea prețului la energie creaseră deja un teren propice pentru acceptarea acestui gen de discurs.

Cum ne ferim de fake-news

Cum informația a fost preluată de majoritatea televiziunilor și presei mainstream riscul de a pica victima dezinformării este extrem de mare. Specialiștii în dezinformare spun că, mai ales în cazul unor știri cu impact major, este bine să parcurgi câțiva pași pentru a te asigura că nu ajungi să crezi informații false.

  • Caută informația în mai multe surse independente
  • Caută informația pe site-uri oficiale
  • Dacă este o știre preluată din presa străină, încearcă să găsești știrea inițială
  • Încearcă să vezi părerile experților în domeniu legat de subiect

Ultima pană de curent majoră în Europa a durat două ore și a avut loc pe 4 noiembrie și a afectat peste 15 milioane de clienți ai Uniunii pentru Coordonarea Transportului de Energie Electrică din Germania, Franța, Italia, Belgia, Spania și Portugalia.

Acțiunile imediate luate au împiedicat ca perturbarea să se transforme într-o întrerupere de curent la nivel european. Cu un an înainte, SUA și Canada, au experimentat și ele o pană de curent care a avut printre cauze erori umane și probleme de software.

Întreruperea cu energie electrică a durat între câteva ore și câteva zile, în funcție de regiune. Iar în octombrie 2021, o pană de curent a afectat Libanul timp de 24 de ore după ce a rămas fără combustibil, pe fondul crizei economice și financiare.

În România, ultima pană de curent majoră a fost înregistrată în 1977, pe 10 mai. Timp de 5 ore întregul sistem național a fost oprit și pagubele s-au ridicat la 1 miliard de dolari. Cauza a fost o eroare umană.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG