Linkuri accesibilitate

PNL a votat începerea negocierilor cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare


Liberalii au decis luni seară să înceapă negocierile cu PSD
Liberalii au decis luni seară să înceapă negocierile cu PSD

Cu 22 de voturi împotrivă și mai mult de dublu pentru, liberalii au decis luni seară să înceapă negocierile cu PSD pentru formarea unei coaliții de guvernare, au declarat pentru Europa Liberă reprezentanți ai partidului.

Conducerea PNL a decis cu 48 de voturi pentru să înceapă negocierile cu PSD pentru crearea unei majorități de guvernare.

Negocierile cu PSD ar urma să dureze două săptămâni.

Printre cei care au votat pentru sunt: Florin Roman, Alin Nica (Timiș), Lucian Bode, Emil Boc (Cluj), Gheorghe Flutur - președintele CJ Suceava.

Împotrivă au votat: liderul de la Bihor, Ilie Bolojan, președinte al CJ Oradea, primarul din Oradea, Florin Birta, Dan Motreanu - deputat PNL de Giurgiu, Ciprian Ciucu - președintele PNL București, alături de care au votat toți liderii de sectoare cu excepția lui Pavel Popescu, de la sectorul 4, liderul de la Teleorman, Eugen Pârvulescu, Monica Anisie, Ludovic Orban.

Într-un comunicat remis presei după întâlnirea nocturnă, Biroul Politic Național al PNL a anunțat că a decis cu majoritate de voturi „începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.”

Liderii PNL spun că „a rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.”

Negocierile vor avea loc începând de marți, „cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, se mai spune în comunicatul PNL.

Principiile pe care PNL spune că le va susține fără a accepta nicio negociere asupra lor:

  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL anunță că va prezenta în cadrul acestor negocieri, „decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete.”

***

Liberalii s-au întrunit luni seară pentru a decide dacă vor merge mai departe pentru negocierea unei coaliții de guvernare cu PSD sau cu USR.

Dacă pentru liderii PSD lucrurile erau clare încă din miezul zilei iar decizia de a face guvern cu PNL era o evidență, urmând să fie stabilit doar termenul în care va fi votat viitorul guvern în Parlament, pentru PNL lucrurile sunt ceva mai polarizate.

La momentul intrării în ședință, opțiunile erau încă împărțite.

Cei mai mulți lideri ai PNL își doreau intrarea la guvernare alături de PSD, în special cei din Ardeal, în timp ce Moldova și Sudul ar fi favorabili guvernării alături de USR.

În favoarea guvernării cu USR s-au exprimat luni și președintele organizației Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și liderul PNL Iași, Alexandru Muraru.

La ședință și-a anunțat prezența și Ludovic Orban, susținător al unei majorități cu USR. El a numit negocierea cu PSD „sinucidere politică” și „trădare a alegătorilor”.

El a amenințat că va demisiona din partid împreună cu mai mulți parlamentari, alături de care a părăsit deja grupul parlamentar al PNL, dacă liberalii vor face guvern cu PSD.

Declarațiile lui Orban au fost asezonate cu proteste cu hârtie igienică făcute în fața Vilei Lac unde a avut loc întrunirea PNL.

Manifestanții, conduși de Marian Moroșanu - zis „Ceaușescu”, au strigat „Trădătorii!”, „10 august!” și au aruncat cu hârtie igienică ți autoturismele liderilor PNL.

“Ne-ați jgnit, ne-ați umilit, aveți ceea ce meritați. V-ați bătut joc de voturile noastre”, a strigat Moroșanu.

Florin Cîțu își poate juca ultima sa carte în politică, așa că încearcă să aibă un cuvânt de spus pentru a-și menține măcar funcția de ministru al Finanțelor în viitorul guvern.

Pe de altă parte, deși părea să se fi resemnat cu privire la pierderea funcției de premier pentru ca negocierile să avanseze, luni Florin Cîțu a revenit și a spus că premier ar trebui să fie președintele PNL.

El a primit imediat replica prim-viceliderului PSD, Sorin Grindeanu, care i-a transmis că nu mai poate fi premier într-un guvern cu PSD.

Adică exact condiția pe care o pusese și USR pentru a mai rămâne la guvernare alături de PNL sau pentru a recrea coaliția de guvernare cu PNL și UDMR, dar pe care și Cîțu și PNL au respins-o până la spulberarea coaliției.

Dinspre Cotroceni, opțiunea părea că rămâne în continuare Nicolae Ciucă, după cum susțin surse din partid, deși președintele a anunțat că va invita partidele la Cotroceni pentru consultări doar după ce se va „cristaliza” o coaliție de guvernare.

Pe de altă parte, PSD a avertizat că nu va accepta ca un singur partid să dețină și funcția de premier și pe cea de ministru al Finanțelor.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus luni că liberalii vor lua Justiția și funcția de premier, deși Florin Cîțu, spun surse din partid, s-ar fi arătat dispus să cedeze Justiția PSD, contrar dorinței președintelui Iohannis, doar pentru a putea păstra Finanțele.

Discuțiile de până acum dintre PNL și PSD au dus la o neașteptată reconciliere între cele două partide.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că este pregătit de guvernare și a lansat ideea schimbării regimului constituțional din România și tranformarea țării în republică parlamentară.

Florin Cîțu a invocat responsabilitatea ca mobil al depășirii divergențelor cu PSD iar Rareș Bogdan iubirea de patrie.

ACTUALIZARE - Președintele USR, Dacian Cioloș, a transmis un mesaj pe Facebook, după întâlnirea PNL de luni seara, în care s-a declarat revoltat de „ușurința cu care acești oameni au ales să trădeze speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR”.

„Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe”, a adăugat Dacian Cioloș în mesajul în care anunță trecerea USR în opoziție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG