Linkuri accesibilitate

SUA extind sancțiunile față de oligarhul din spatele „fabricii de troli" a Rusiei


Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin

Trezoreria americană a anunțat sancțiuni împotriva persoanelor și entităților cu legături cu Evgheni Prigojin, un oligarh conectat la Kremlin considerat finanțator al așa numitei „fabrici de troli" care s-a implicat pentru influențarea alegerile din Statele Unite, dar și din alte state.

Sancțiuni americane au fost de mult timp implementate împotriva lui Evgheni Prigojin și a companiilor sale, inclusiv Internet Research Agency (IRA) și Grupul Vagner - specializată în contractarea de mercenari care sunt trimiși ca forțe paramilitare în Libia, Siria, iar mai nou se pare că este implicată și în Belarus.

„Evgheni Prigojin are o rețea internațională de suporteri pentru a își spori activitatea politică și influența economică pe glob", a transmis secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin în momentul anunțării sancțiunilor.

„Statele Unite va continua să țintească abilitatea lui Prigojin de a desfășura operațiuni la nivel global", a mai afirmat oficialul american.

„Fabrica de troli" denumită Internet Research Agency a devenit cunoscută la nivel mondial pentru eforturile de a influența alegerile prezidențiale din 2016 prin campanii concertate în mediul online.

Foști angajați au oferit mărturii despre cum se lucra cu scopul de a promova dezinformări printr-un comportament neautentic în mediul online menit să genereze dezbateri pe subiecte care dezbină societățile vestice.

IRA a fost înființată în 2013 și are legături strânse cu Vladimir Putin. Aici lucrează inclusiv oameni din serviciile secrete de la Moscova.

Finanțatorul organizației, Evgheni Prigojin, este supranumit „bucătarul lui Putin”, pentru că organizează mesele festive de la întâlnirile oficiale ale liderului de la Kremlin.

Vladimir Putin este servit de Serghei Prigojin (stânga)
Vladimir Putin este servit de Serghei Prigojin (stânga)

XS
SM
MD
LG