Linkuri accesibilitate

Tăriceanu îi scrie lui Iohannis pentru a o bloca pe Dăncilă să îi bage pe membrii ALDE în Guvern


Călin Popescu Tăriceanu riscă să piardă controlul asupra ALDE
Călin Popescu Tăriceanu riscă să piardă controlul asupra ALDE

Surse din conducerea ALDE au declarat că se vor trimite două scrisori din partea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru premier și președinte, în care îi anunță deciziile partidului privind ieșirea de la guvernare și faptul că orice membru ALDE care acceptă oferta PSD este considerat exclus automat.

Călin Popescu Tăriceanu vrea să blocheze negocierile purtate de Viorica Dăncilă cu mai mulți reprezentanți ai ALDE, cărora le-a promis posturi în Guvern. Președintele ALDE vrea să îi trimită o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care să îl informeze încă o dată că Delegația Permanentă a decis ieșirea partidului de la guvernare, iar Biroul Politic a decis că oricine colaborează cu PSD este automat exclus.

Liderul ALDE a anunțat în plenul Senatului că Teodor Meleșcanu nu mai este membru ALDE, iar acest partid nu mai are grup parlamentar în Senat. Tăriceanu a anunțat însă că se formează un grup nou, alături de senatorii ProRomânia, dar acesta trebuie să primească aprobarea Biroului Permanent al Senatului și apoi a plenului.

Călin Popescu Tăriceanu a criticat strategia PSD de a atrage membrii ALDE la guvernare, prin oferirea de posturi în Guvern. El a precizat că Teodor Meleșcanu a votat pentru ieșirea ALDE de la guvernare.

„Cei care încearcă acest demers, îl fac ca persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE, asta trebuie să știe și doamna Dăncilă și ei. Încercarea PSD denotă stilul pe care doamna Dăncilă înțelege să-l practice, care e unul care nu intră în niciun fel de normă democratică. Să încerce să facă o echipă încropită, numai pentru a încerca să evite votul în Parlament, cum ar trebui dat în cazul în care se schimbă compoziția politică a Guvernului. Doamna Dăncilă nu poate să funcționeze în continuare cu aceste artificii. Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule care sunt de lumea a treia, ca să evite acest vot în Parlament”, a declarat liderul ALDE.

Cei din ALDE au înregistrat chiar la biroului președintelui Senatului, funcție ocupată în prezent de Teodor Meleșcanu, că acesta nu mai reprezintă grupul ALDE. Noul președinte al Senatului a declarat în repetate rânduri că nu există un document oficial prin care să se ateste că el nu mai este membru al ALDE și că va ataca orice decizie în instanță.

Conducerea ALDE urmează să convoace și Delegația Permanentă pentru a se da mai multă putere deciziei luate în Biroul Politic. Varujan Vosganian și Toma Petcu l-au criticat pe Teodor Meleșcanu, despre care au spus că a trădat ALDE, dar au recunoscut că există informații potrivit cărora există și alți reprezentanți ai partidului care au negociat în ultima perioadă cu premierul Viorica Dăncilă.

Meleșcanu confirmă negocierile cu Dăncilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

Votul Delegației Permanente are rolul de a închide orice discuție privind calitatea de membri ALDE a celor care acceptă ofertele venite din partea PSD.

În acest timp, există o grupare în Camera Deputaților, în frunte cu Marian Cucșa, Ion Cupă și Ștefan Băișanu, care negociază cu PSD. Aceștia spun că există aproape zece deputați ALDE care nu sunt de acord cu politica dusă de Călin Popescu Tăriceanu în ultima perioadă. Acestora li s-au oferit fotolii de ministru în discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă.

În Senat, Teodor Meleșcanu a anunțat ieri că a fost susținut de trei membri ALDE și că vor veni și alții alături de el.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG