Ludovic Orban a declarat joi dimineață că va fi schimbată ”cu siguranță” conducerea ANAF, iar toți cei din administrația centrală angajați pe criterii politice trebuie ”să își facă bagajele”. La fel trebuie să procedeze și Adriana Cotel, recent instalată manager la Institutul Fundeni.
Radu Canțăr, numit în mai 2018 de fostul premier Viorica Dăncilă agent guvernamental la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și-a dat joi demisia din funcție. ”Chiar dacă a fost o perioadă în care am fost expus unor atacuri, mi-am exercitat mandatul cu dragoste de țară”, spune el la plecare.
Ordonanța de urgență privind restructurarea Guvernului a fost adoptata în ședinta de miercuri și ea prevede reducerea ministerelor la 16, ceea ce presupune comasarea unor ministere și agenții, precum și trecerea acestora de la un minister la altul cu denumirea schimbată.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că va semna chiar miercuri demiterea din funcția de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, care deține această funcție din 2005. Orban nu a precizat pe cine va pune în loc.
Secretariatul General al Guvernului și cancelaria premierului sunt doi pivoți ai gestionării guvernului, iar Ludovic Orban i-a numit în aceste funcții pe Antonel Tănase, colaboratorul său apropiat de 20 de ani, și pe Ionel Dancă, venit la PNL din 2017.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat-o pe Adina Vălean, europarlamentar PNL, pentru funcția de comisar european din partea României. Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.
Premierul Ludovic Orban a cerut ministrului de externe să recheme în țară toți consulii și consulii generali care ”nu au nicio treabă cu diplomația”. O altă solicitare este cea de a fi oprite toate concursurile demarate de guvernul Dăncilă pe ultima sută de metri înainte de fi demis.
Ludovic Orban l-a demis pe șeful cancelariei Vioricăi Dăncilă, Costin Mihalache, și l-a numit în aceeași funcție, cu rang de ministru, pe Ionel Dancă, fost jurnalist și purtător de cuvânt al PNL.
Sentința primei instanțe, care decisese achitarea lui Sebatian Ghiță în dosarul mitei date fostului primar al Ploieștiului, a fost desființată, iar procesul se reia de la zero, după ce Înalta Curte a respins cererea procurorilor de a fi sesizată Curtea Europeană de Justiție (CJUE).
Încarcă mai mult