Linkuri accesibilitate

Ciudata afacere a vânzării uzinei Popeci Utilaj Greu din Craiova. Acuzații de implicare a rușilor în tranzacție


Tranzacția privind vânzarea companiei Popeci Utilaj Greu se va decide în instanță.
Tranzacția privind vânzarea companiei Popeci Utilaj Greu se va decide în instanță.

Patronul celei mai mari companii de transport feroviar din țară, Gruia Stoica, a ratat achiziția uneia dintre cele mai importante fabrici din Craiova după ce pe fir ar fi intrat investitori ruși care ar fi ridicat miza afacerii. Și pentru că s-ar fi asociat cu rușii, Grațian Călin, unul dintre vicepreședinții Grampet, societatea deținută de Gruia Stoica, ar fi fost demis. 

Pe 29 martie, la Tribunalul Dolj au fost înregistrate două dosare. În ambele, reclamant este Grampet Logistics SRL, societate deținută de omul de afaceri Gruia Stoica.

Pârâți: firma Popeci Utilaj Greu din Craiova și Constantin Popeci, patronul companiei.

Într-unul dintre dosare, Grampet solicită sechestru judiciar, iar în cel de-al doilea vrea ca instanța să emită o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.

Dosarul în care Grampet a solicitat sechestru judiciar a intrat în camera de consiliu pe 18 aprilie.

Gruia Stoica, acționarul principal al Grampet, proprietarul Grup Feroviar Român
Gruia Stoica, acționarul principal al Grampet, proprietarul Grup Feroviar Român

Și, tot pe 18 aprilie, Grampet a trimis un comunicat de presă care lămurește motivele dosarelor de la Tribunalul Dolj. Firma a ratat achiziționarea Popeci Utilaj Greu din Craiova, deși avea o înțelegere prealabilă, după ce pe fir au intrat investitori ruși, se arată în comunicat.

„Vicepreşedinte grupului de companii (n.r. Grampet), Călin Graţian, a fost demis, joi, 18 aprilie, cu efect imediat, din cauza asocierii acestuia cu atragerea unor investitori ruşi din cadrul companiei Transmasholding în discuţiile privind achiziţia societăţii Popeci Utilaj Greu, creând astfel concurenţă neloială. Grampet Logistics a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva societăţii Popeci Utilaj Greu, în vederea respectării obligaţiilor asumate, şi va aştepta decizia instanţei judecătoreşti în acest caz”, precizează comunicatul.

Europa Liberă a contactat toate părțile implicate în această dispută - Gruia Stoica, Grațian Călin, Constantin Popeci. Cel din urmă nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

Popeci Utilaj Greu Craiova este o companie producătoare de mașini-unelte și echipamente pentru industriile siderurgică, metalurgică și de prelucrare a lemnului.

Compania a fost privatizată în 2002, când Constantin Popeci, om de afaceri din Craiova, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de la APAPS.

„Noi ne-am făcut niște planuri de afaceri pe societatea respectivă”

Acționarul principal Grampet, Gruia Stoica, a explicat pentru Europa Liberă cum s-a derulat povestea. După negocierea cu Popeci Utilaj Greu, finalizată cu o înțelegere scrisă, el ar fi plecat din țară, iar directorii companiei ar fi urmat să semneze contractul.

„[Am făcut - n.r.] înțelegerea prealabilă, unde am stabilit clar, scris, ce și cum, câteva reguli, dar după ce eu nu am mai fost în țară, [Popeci] a mărit prețul”, spune Gruia Stoica. Iar cei desemnați să semneze contractul n-au mai putut să încheie afacerea, pentru că, spune Stoica, datele problemei se schimbaseră. Popeci cerea cu un milion de euro în plus.

„Din câte am înțeles, între timp, [Popeci] era în discuții și cu altcineva, care i-a propus ceva mai bun”, explică Gruia Stoica. Și aici, susține el, a intervenit Grațian Călin, care și-a pierdut poziția în Grampet din această cauză.

Gruia Stoica susține că cei care au achiziționat Popeci Utilaj Greu au legătură cu firma Transmasholding, și că el, personal, nu-i cunoaște.

„Nu am detalii foarte clare despre afacere, doar ce am auzit în piață că [Popeci- n.r] ar fi primit banii, dar oamenii nu știu legislația românească”, adaugă Gruia Stoica, care vrea să încheie afacerea pe orice cale.

„Noi așteptăm decizia instanței, pentru că ne-am făcut niște planuri de afaceri pe societatea respectivă”, susține Gruia Stoica.

„Știu 100% că băieții ăștia din Republica Moldova au cumpărat și au plătit Popeci”

De cealaltă parte, Grațian Călin susține că nu a fost demis din fruntea Grampet, ci și-a dat demisia în urma unor neînțelegeri cu Gruia Stoica, acționarul principal.

Iar investitorii ruși care ar fi cumpărat firma de utilaj greu din Craiova ar fi, de fapt, cetățeni moldoveni - dintre ei, unul singur ar fi lucrat cândva pentru Transmasholding, firma menționată în comunicatul Grampet.

„Oamenii ăștia sunt cetățeni români, nu au fost niciodată cetățeni ruși. Unul dintre ei a lucrat la Transmasholding și a avut o poziție foarte importantă. Acum trăiește în Estonia”, explică acesta.

Și chiar recunoaște că are o relație cu cei doi, veche, de peste 20 de ani. La fel ar fi, spune Călin, și relația dintre cei doi și Gruia Stoica.

„Îi cunosc pe acești oameni cum, de altfel, și domnul Gruia Stoica îi cunoaște extrem de bine. Pentru că domnul Gruia Stoica, împreună cu acești așa-ziși investitori, și care sunt cetățeni români, până la urmă nu au nicio treabă cu Rusia, au făcut afaceri împreună acum 4-5 ani”, spune Grațian Călin.

Fostul vicepreședinte al Grampet spune că cei care ar fi cumpărat firma din Craiova i-au oferit un post, pe care l-a acceptat.

„Am fost contactat acum câteva zile de către băieții ăștia și mi s-a propus un job, aș fi prost să nu îl accept. Știu 100% că băieții ăștia din Republica Moldova au cumpărat și au plătit [către -n.r.] Popeci. Gruia s-a supărat că își dorea Popeciul”, a mai spus el.

Înainte de a lucra pentru Grampet, Grațian Călin a fost președinte al Consiliului de Administrație, director general adjunct la CFR Marfă și director general pentru România la Rail Cargo Austria.

Nicio tranzacție nu apare, încă, la Registrul Comerțului

Europa Liberă a consultat documentele de la Registrul Comerțului pentru ambele firme - Grampet Logistics și Popeci Utilaj Greu.

Nu apar mențiuni privind o înțelegere prealabilă între companii pentru o eventuală vânzare-cumpărare și nici o altă tranzacție comercială.

În continuare, acționarul principal al Popeci Utilaj Greu este Constantin Popeci, care deține 99,3% din acțiunile societății. Tot el este și director general.

Popeci Utilaj Greu Craiova produce mașini-unelte și echipamente pentru industriile siderurgică, metalurgică și de prelucrare a lemnului. În 2022, compania a avut o cifră de afaceri de circa 69 milioane de lei, o pierdere de 11 milioane și un număr mediu de angajați de 320.

Cine e Grampet

„Cu o istorie de 25 de ani, Grampet Group a devenit cel mai mare grup de companii private feroviare cu acţionariat românesc din Europa de Sud-Est, iar planurile noastre pentru viitor sunt extrem de ambiţioase”, scrie în comunicatul trimis de companie.

Grampet este cel mai mare grup român din zona transporturilor și materialului rulant feroviar privat, explică, pentru Europa Liberă, Doru Cireașă, jurnalist la Clubulferoviar.ro. „Nu facem comparație cu operatorii de stat.”

În portofoliul Grampet sunt mai multe societăți de material rulant - Electroputere Pașcani și Reloc Craiova, precum și o companie de transport de marfă - Grup Ferviar Român (GFR).

„GFR este cel mai mare transportator de marfă pe calea feroviară din România, mai mare decât CFR Marfă. Și au achiziționat de curând și vagoane second hand pentru călători, probabil cu intenția de a intra și pe acest segment”, adaugă jurnalistul.

Ce mai remarcă jurnalistul de la clubulferoviar.ro este că, în ultima perioadă, din conducerea Grampet au plecat mai mulți oameni, apropiați cândva de Gruia Stoica.

„A fost părăsit, de exemplu, de mulți care au fost fondatorii Grampet și toate aceste demisii au avut loc în ultimul an. Se spune pe piață că motivul a fost lipsa de comunicare între Gruia Stoica și acești specialiști în domeniul feroviar, pentru că toți, cum e și Călin Grațian, au fost oameni care toată viața în zona asta au lucrat”, explică Doru Cireașă.

Cine e Transmasholding

Firma la care se face referire în comunicatul Grampet și care ar fi în legătură cu investitorii care ar fi cumpărat Popeci Utilaj Greu este cel mai mare producător de locomotive și material rulant din Rusia.

Până în 2022, la conducerea companiei a fost Andrei Bokarev, un oligarh rus, care apare, din același an, pe lista de sancțiuni impuse Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina.

Și un alt fondator al Transmasholding, Iskander Makhmudov, apare pe lista oligarhilor ruși aflați sub sancțiuni internaționale.

Makhmudov are o avere de 6,8 miliarde de dolari. Bokarev are o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari, conform Forbes.com.

Compania Transmasholding a fost inclusă în lista Departamentului Trezoreriei SUA pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) în septembrie 2023.

În martie 2024, acționarul principal al Transmasholding, compania franceză Alstom, și-a vândut acțiunile partenerilor ruși. Actualul președinte și coproprietar al companiei, Kirill Lipa, a declarat că acțiunile au fost răscumpărate „pentru jumătate din valoarea lor reală”, iar plata s-a făcut în ruble.

Oamenii Transmasholding în România

În octombrie 2023, compania Automecanica SA din județul Sibiu lansa la Bruxelles prototipul unui autobuz electric. La conferința de presă de la lansare, Andrei Scobioală a vorbit despre planurile de viitor ale companiei.

„Strategia companiei pe termen scurt şi mediu este să vină către clienţi începând cu 2024 cu prototipul pentru tramvai, în 2025 - prototipul electric de tren uşor de viteză şi în 2026 - prototipul de metrou”, a declarat acesta, preluat de clubulferoviar.ro.

Acționarii companiei Automecanica SA din Mediaș sunt Andrei Scobioală și Serghei Glinka, un om de afaceri născut în Republica Moldova, care a ocupat poziții de conducere în industria feroviară din Rusia, inclusiv la Transmasholding, conform jurnaliștilor de la clubulferoviar.

„Domnul Sergei Glinka, o figură influentă în Grupul de companii Transmasholding din 2001 până în 2018, a jucat un rol vital în modelarea succesului acestuia. A deținut diverse poziții cheie în cadrul companiei, lăsând un impact de durată asupra rețelei de transport public și feroviar din Rusia, prin proiecte semnificative, în colaborare cu Alstom, și un interes puternic pentru tehnologiile europene”, scrie într-un material publicitar al Automecanica SA, pe site-ul protv.ro.

În datele de la registrul comerțului, adresa de domiciliu a lui Serghei Glinka este în Estonia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG