Linkuri accesibilitate

Zeci de arme nucleare rusești, în alertă în Belarus. Lukașenko pretinde că a dejucat un atac al Lituaniei


Alexandr Lukașenko, în Adunarea Populară din Belarus, 25 aprilie.
Alexandr Lukașenko, în Adunarea Populară din Belarus, 25 aprilie.

Autocratul Alexandr Lukașenko a anunțat joi că „zeci de arme nucleare rusești” au fost desfășurate în Belarus, o mișcare care a stârnit îngrijorări în Occident că războiul Moscovei împotriva Ucrainei s-ar putea răspândi.

Lukașenko, aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că la întrunirea Adunării Populare de joi a fost adoptată în unanimitate o nouă doctrină militară care ia în considerare desfășurarea armelor nucleare rusești pe teren belarus, ca factor de descurajare strategic.

Belarus a oferit sprijin logistic Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

De atunci, Moscova a mutat arme nucleare tactice în Belarus, prima relocare a unor astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

NATO a numit mișcarea „periculoasă și iresponsabilă”.

Lukașenko a spus că a fost „o greșeală” faptul că toate armele nucleare strategice au fost scoase din Belarus după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și că armele nucleare tactice ale Rusiei „trebuie” să rămână în Belarus.

El a adăugat, totuși, că independența Belarusului trebuie păstrată „orice ar fi”.

Lukașenko, asemeni prietenului său de la Kremlin, vorbește adesea despre pericolele unui atac al NATO sau al Ucrainei și spune că acesta este motivul pentru care țara sa are nevoie să-și mențină armele într-o stare constantă de alertă maximă.

În discurs, el a susținut că grupurile de opoziție plănuiesc să cucerească o zonă din vestul Belarusului și să solicite sprijin trupelor NATO.

Serviciul de securitate din Belarus a anunțat joi că a dejucat un atac asupra Minskului cu drone lansate din Lituania, afirmație respinsă rapid de oficialii din Vilnius.

Lukașenko a cerut Occidentului „să pună capăt conflictului cu Rusia”, despre care spune că e în remiză, ceea ce ar stimula procesul de pace și ar pune capăt conflictului din Ucraina.

„În caz contrar, Ucraina încetează să mai existe”, a amenințat el.

Adunarea Populară din Belarus este o reuniune generală a guvernului cu lideri din industrie. Anterior a avut loc de șase ori, din 1996 până în 2021.

Politicienii și activiștii din opoziție au criticat evenimentul, numindu-l un instrument al propagandei lui Lukașenko, menit să demonstreze sprijinul unanim pentru autocratul de la Minsk, fostul șef de colhoz care conduce țara cu o mână de fier neîntrerupt din 1994.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG