Linkuri accesibilitate

#Dependențe


#Dependențe
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Droguri, pariuri, ecrane, mâncare, alcool, tutun. Dependența este o boală. Dependențele afectează copii, tineri, adulți și bătrâni. Uneori, evident, alteori mai subtil și fără soluții. Dar întotdeauna dependențele sunt o povară. Pentru bolnav și cei din jurul său.

Europa Liberă lansează #Dependențe – un proiect video săptămânal care aduce informații asupra unor boli de natură psihologică, îndelung neglijate, dar în expansiune rapidă. Și cum o problemă bine definită e pe jumătate rezolvată, se cheamă că încercăm să aducem și un strop de speranță, nu-i așa? 😊

Pentru seria #Dependențe, jurnalista Paula Rusu a vorbit cu dependenți. Da, inclusiv cu dependenți de droguri. Vreme de multe săptămâni, Paula Rusu vă va spune povestea celor care trăiesc dependențele, pe mulți i-a adus în fața camerelor de luat vederi, inclusiv în redacția Europa Liberă. Le mulțumim pentru sinceritatea și curajul lor.

Paula Rusu a discutat și cu experți în psihiatrie și psihologie, nutriție și recuperare. A aflat, de pildă, că din punct de vedere medical, dependența este definită ca o incapacitate psihologică și fizică de a opri consumul anumitor substanțe: droguri, alcoolul, tutun, zahăr etc. sau neputința de a renunța la anumite activități: mâncatul compulsiv, jocurile de noroc, jocuri video etc., cu toate că persoana este conștientă că acestea îi fac rău.

Atenție! Nu e loc pentru dispreț, ci pentru compasiune, introspecție și acțiune. Dependențele nu ocolesc pe nimeni, doar natura lor diferă. La fel și doza de curaj a fiecăruia de a le recunoaște și de a lupta cu ele.

Primul episod e despre dependența de droguri, probabil cea mai mare spaimă a părinților în aceste zile.

Despre dependențe și limitarea lor așadar, de vineri, 6 octombrie, în fiecare săptămână, la Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG