Linkuri accesibilitate

Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova, țintind prezidențialele moldovene


Imagini video difuzate online îl înfățișează pe oligarhul fugar, Ilan Șor, și pe principalii săi aliați pe scena evenimentului de la Moscova, pe 20 aprilie 2024.
Imagini video difuzate online îl înfățișează pe oligarhul fugar, Ilan Șor, și pe principalii săi aliați pe scena evenimentului de la Moscova, pe 20 aprilie 2024.

Oligarhul fugar Ilan Șor și adepți de-ai săi s-au adunat duminică, la Moscova, la ceea ce au numit „eveniment dedicat unificării opoziției moldovenești”, dar a fost calificat drept „o rușine” de către reprezentanți puterii pro-europene de la Chișinău.

Șor a fost prezent fizic, la manifestarea ținută la un hotel din capitala rusă, anunțând crearea unei formațiuni noi, „Pobeda”, compusă din fruntași ai fostului său Partid Șor scos în afara legii de Curtea Constituțională vara trecută sub acuzația de tentative de destabilizare a Republicii Moldova în interesul Rusiei.

Imagini video difuzate de aliații lui Șor pe rețelele de socializare îl înfățișează pe oligarhul fugar pe scena evenimentului alături de guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul. La eveniment, mai participă spicherul Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, deputata Marina Tauber împreună cu alți deputați ai fostului Partid Șor, dar și foști lideri socialiști, ca deputatul Vasile Bolea.

Șor, care se ascunde în Israel și Rusia, pentru a evita sentința de 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară din 2014 cunoscută ca „furtul miliardului”, a mulțumit Moscovei pentru găzduirea evenimentului. El a spus că obiectivul noii sale inițiative este câștigarea puterii la alegerile prezidențiale de la toamnă din Republica Moldova, dar nu a anunțat vreun candidat. A mai spus că apropierea de Uniunea Europeană sub actuala putere de la Chișinău nu a adus și nici nu va aduce bine oamenilor, pentru că Europa este „condusă astăzi de uzurpatori și neprofesioniști”.

„Alternativa noastră este prietenia, parteneriatul, cooperarea cu Federația Rusă”, a spus Șor, având în spate un ecran mare cu inscripția în rusă „Pobeda” („victorie”, în limba rusă), iar în față - o sală de câteva zeci de oameni care îl aplaudau și fluturau steaguri ale R. Moldova.

Reacții la Chișinău

La Chișinău, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ PAS, Adriana Vlas, a spus pentru portalul Newsmaker că este „o rușine” pentru politicieni moldoveni să se afle la Moscova „când lumea întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar în Ucraina”.

Într-o primă reacție guvernamentală, ministrul Energiei al R. Moldova, Andrei Spînu, a scris pe Facebook că locul reuniunii sugerează clar „pentru cine lucrează și pe cine servesc” participanții.

Majoritatea aliaților lui Ilan Șor, inclusiv guvernatoarea găgăuză Evghenia Guțul, se confruntă cu diferite acuzații penale în Republica Moldova legate de presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor și protestelor antiguvernamentale din 2022-2023 cu bani de la Moscova sau provenind din frauda bancară. Guțul, Tauber și alții resping acuzațiile.

La reuniunea de la Moscova, care s-a încheiat cu un concert la care au cântat între alții, tenorul rus Nicolai Bascov, participanții au evitat să vorbească despre agresiunea rusă contra Ucrainei, care a făcut zeci de mii de morți printre civili și militari și milioane de refugiați.

Comratul a prefațat, denunțând reforma justiției și cerând statut special pentru rusă

Autoritățile pro-europene de la Chișinău și aliații lor occidentali spun că, deși nu poate invada militar Republica Moldova, Rusia ar folosi metode ale războiului hibrid, inclusiv campanii politice și de dezinformare, pentru a le schimba cu un regim prietenos și a slăbi astfel inclusiv poziția Ucrainei.

Procurorii moldoveni spun că guvernatoarea găgăuză, Evghenia Guțul, ar fi câștigat primăvara trecută alegerile locale din autonomie prin „mituirea alegătorilor”, dar deocamdată nu există decizii de condamnare. Guțul a călătorit de mai multe ori în Rusia în ultimele luni și săptămâni, întâlnindu-se inclusiv cu președintele rus, Vladimir Putin.

Înainte de evenimentul de la Moscova, Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a votat pentru a cere un statut special pentru limba rusă în Găgăuzia, dar și pentru a denunța reforma justiției realizată de către guvernul central, care va duce între altele la închiderea curții de apel de la Comrat.

Comentând votul, premierul Dorin Recean a apărat reforma și a spus într-un interviu televizat vineri seara că instanțele reformate vor eradica ceea ce a numit elemente criminale care conduc autonomia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG