Linkuri accesibilitate

3 minute | Răspunsul Israelului. CIA și Trump pentru Ucraina. Înmormântarea unui interlop


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Congresul SUA, pe 21 decembrie 2022. Camera Reprezentanților ar putea decide sâmbătă, 20 aprilie, cu privire la acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Congresul SUA, pe 21 decembrie 2022. Camera Reprezentanților ar putea decide sâmbătă, 20 aprilie, cu privire la acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

La aproape o săptămână de la atacul iranian asupra Israelului (peste 300 de rachete și drone care nu și-au atins țintele), Israelul a răspuns azi dimineață. Nu știm dacă pe lângă racheta lansată asupra provinciei Isfahan vor urma și altele. Și dacă da, când.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • O rachetă israeliană a lovit azi dimineață zona Isfahan din Iran. Acțiunea este considerată un răspuns la atacul iranian de sâmbăta trecută și ar urma să fie, potrivit unor surse citate de presa din SUA, un „răspuns limitat”.
  • Directorul CIA, William Burns, avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta. Camera Reprezentanților decide sâmbătă dacă Kievul va primi sau nu pachetul de 61 de miliarde de dolari blocat de luni de zile de partizanii lui Donald Trump din Partidul Republican.
  • Forțele de poliție din Iași sunt mobilizate vineri pentru înmormântarea lui Constantin „Costel” Corduneanu, unul dintre cei mai cunoscuți șefi din lumea interlopă din România.

Un răspuns „limitat”

În SUA, analiști și oficiali intervievați și citați de CNN și Fox News spun că atacul cu rachetă asupra Iranului ar fi unul „limitat”. Nu ar urma, așadar, un val de rachete sau drone menite să provoace distrugeri majore în Iran.

Și presa israeliană citează oficiali și publicații americane. În plus, Times of Israel citează presa oficială din Iran, care a menționat prezenta unor „drone” în spațiul său aerian, dar care spune și că restricțiile de accesare a spațiului aerian au fost ridicate deja.

Captură video dintr-o postare de pe X (fosta Twitter), care ar fi surprins explozii aeriene în apropiere de o bază militară iraniană.
Captură video dintr-o postare de pe X (fosta Twitter), care ar fi surprins explozii aeriene în apropiere de o bază militară iraniană.

Haaretz notează că nu au fost lovite obiective nucleare iraniene și că unii lideri israelieni nu sunt mulțumiți de amploarea răspunsului.

Confirmarea israeliană a atacului a venit pentru The Washington Post, care transmite live text pe acest subiect, la fel ca BBC, CNN sau, în limba română, Hotnews.ro. Actualizările Europa Liberă România, AICI.

Viitorul Ucrainei, CIA și Donald Trump

Camera Reprezentanților din SUA votează, sâmbătă, dacă va aproba sau nu ajutorul de 61 de miliarde de dolari așteptat de luni de zile de Ucraina și cerut cu disperare de președintele Zelenski. Reuters precizează că președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, nu are zile ușoare cu cei mai radicali, apropiați de Donald Trump, colegi de partid.

Aceștia blochează acordarea ajutorului de luni de zile, iar Johnson, scrie The New York Times, ar fi pregătit o întreagă strategie prin care să obțină votul final. Johnson, favorabil acordării ajutorului, e conștient că funcția sa de președinte al Camerei depinde de toți colegii săi republicani.

The Guardian explică diversele modificări față de forma aprobată în februarie în Senat prin care președintele Camerei încearcă să garanteze un rezultat pozitiv:

  • o treime din ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar reprezenta, de fapt, bani destinați reaprovizionării depozitelor americane de muniție;
  • 9 miliarde de dolari ajutor economic ar fi acordat sub forma unor împrumuturi, care pot fi însă „iertate”.

Ieri, directorul CIA, William Burns, a avertizat că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News.

Ucraina ar putea pierde până la sfârșitul anului sau, cel puțin, ar putea să îl aibă pe Putin într-o poziție în care el dictează termenii unei înțelegeri politice, a avertizat Burns, citat și de Politico.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, va încerca să asigure aprobarea acordării de către SUA a ajutorului de 61 de miliarde de dolari supus votului sâmbătă, alături de ajutoare pentru Israel și Indo-Pacific.
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, va încerca să asigure aprobarea acordării de către SUA a ajutorului de 61 de miliarde de dolari supus votului sâmbătă, alături de ajutoare pentru Israel și Indo-Pacific.

Nu este clar ce efect va avea avertismentul asupra votului de mâine. O altă declarație s-ar putea să decidă dacă Ucraina primește sau nu ajutorul mult așteptat. Fostul președinte Donald Trump, a spus, în ceea ce Reuters descrie drept o distanțare față de declarații anterioare, că „supraviețuirea Ucrainei e importantă pentru SUA”.

Dar afirmația a venit însoțită de o tiradă împotriva faptului că Europa nu ar ajuta suficient Ucraina, deci rămâne de văzut, precizează Reuters, cum vor interpreta declarația radicalii republicani.

În PressOne, Adrian Mihălțianu scrie că votul de mâine va decide, de fapt, dacă SUA rămân sau nu liderul lumii democratice.

Moartea unui interlop

Poate ați aflat deja (unele platforme care analizează postările din social media spun că subiectul a fost „viral”): unul dintre cei mai cunoscuți șefi din lumea interlopă din România, Constantin „Costel” Corduneanu, a murit. Înmormântarea are loc astăzi.

Nu s-a confirmat zvonul că va avea funeralii cu onoruri militare, iar speculațiile despre cine îi va lua locul sunt încă în desfășurare. TVR Info relatează despre „alerta maximă” a autorităților de la Iași, Pro TV spune că va fi înmormântat lângă Ion Creangă și Mihail Kogălniceanu.

Vă scriu despre subiect nu pentru că mult prea multă lume vorbește despre el, în social media, în special, ci pentru că vreau să vă recomand articolul colegului meu Ionuț Benea, care a scris despre cum a trecut Constantin „Costel” Corduneanu pe lângă justiția din România fără ca aceasta să poată să îi dovedească măcar o faptă de crimă organizată din multele de care a fost acuzat.

„Justiția din România vs. crima organizată. Cazul Costel Corduneanu – șeful de clan interlop fără condamnări” – AICI.

Alte subiecte:

  • Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva este deținută de autoritățile ruse de șase luni. Riscă până la 10 ani de închisoare, dacă va fi condamnată.
  • Cei 12 juraţi din procesul „Stormy Daniels" al lui Donald Trump, au fost selectați. Este primul proces penal al unui fost președinte american - NPR.
  • Taylor Swift și-a lansat cel de-al 11 album de studio: „The Tortured Poets Department”, despre care experții spun că are șanse mari să îi depășească recordul anterior de vânzări. Detalii pe CNN și o cronică în The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Weekend frumos,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG