Linkuri accesibilitate

Cheltuielile militare în lume au crescut în 2023 până la 2,4 trilioane de dolari. Pe ce loc se află România


Soldați din Batalionul 13 de contrainformații al Forțelor Armate Suedeze participă la un exercițiu militar în Kungsangen, lângă Stockholm, Suedia, 27 februarie 2024.
Soldați din Batalionul 13 de contrainformații al Forțelor Armate Suedeze participă la un exercițiu militar în Kungsangen, lângă Stockholm, Suedia, 27 februarie 2024.

Cheltuielile militare la nivel mondial au ajuns anul trecut la 2,4 trilioane de dolari, în creștere cu aproape 7% față de 2022, arată cel mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Organizația spune că este cea mai mare creștere din ultimii 15 ani.

Cheltuielile militare ale țărilor au crescut pentru al nouălea an consecutiv în 2023, ajungând la un total de 2.443 de miliarde de dolari, arată raportul SIPRI publicat luni.

Cercetătorii Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm subliniază că, față de ultimii ani, creșterea anuală de 6,8% de anul trecut a fost cea mai importantă creștere anuală din 2009 încoace.

Cheltuielile militare au crescut în toate cele cinci regiuni geografice ale Pământului și, raportat la produsul intern brut mondial, acestea au ajuns la 2,3% din cheltuielile tuturor țărilor.

Autorii studiului pun creșterea cheltuielilor militare în principal pe seama invaziei Rusiei din Ucraina și a escaladării tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, Asia și Oceania.

„Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității”, a declarat Nan Tian, cercetător principal al programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de arme.

„Statele acordă prioritate puterii militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil”, a adăugat el.

Principalele concluzii:

  • Primele cinci țări din clasament – Statele Unite, China, Rusia, India și Arabia Saudită – au avut 61% din cheltuielile militare la nivel mondial în 2023.
  • SUA și China au rămas primele două țări care cheltuiesc cel mai mult în lume; ambele și-au majorat cheltuielile militare în 2023. Cheltuielile SUA au fost de 916 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile Chinei au fost estimate la 296 de miliarde de dolari.
  • Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24% în 2023, ajungând la o valoare estimată de 109 miliarde de dolari. Această sumă a fost echivalentă cu 5,9% din PIB-ul Rusiei.
  • Ucraina a devenit, anul trecut, al optulea cel mai mare cheltuitor militar, după ce în 2022 era al unsprezecelea. Kievul și-a majorat cheltuielile cu 51%, până la 64,8 miliarde de dolari, adică 37% din PIB.
  • Cheltuielile militare ale Ucrainei reprezentau anul trecut 59% din cele ale Rusiei. Deoarece Ucraina a primit cel puțin 35 de miliarde de dolari în ajutor militar în cursul anului (25,4 miliarde de dolari din partea SUA) proporția s-a modificat până la aproximativ 91% din cheltuielile rusești.
  • În 2023, cheltuielile militare ale statelor membre NATO au ajuns la 1.341 de miliarde de dolari, adică 55% din cheltuielile mondiale. 11 din cele 31 de state membre NATO (Suedia a intrat în alianță în martie 2024, n.red.) au îndeplinit obiectivul NATO de a cheltui 2 la sută din PIB pentru cheltuieli militare, cu patru țări mai mult decât în 2022.

Cât au cheltuit țările NATO

În ceea ce privește țările membre NATO, Statele Unite rămân principalul cheltuitor, dar membrii europeni au început să-și mărească ponderea, arată raportul.

Astfel, cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 2,3%, ajungând la 916 miliarde de dolari în 2023, reprezentând 68% din totalul cheltuielilor militare ale NATO.

În 2023, majoritatea membrilor europeni ai NATO și-au majorat cheltuielile militare. Ponderea lor combinată din totalul NATO a fost de 28%, cea mai mare din ultimul deceniu. Restul de 4% a provenit de la Canada și Turcia.

România a urcat o poziție în clasamentul cheltuielilor militare, de pe locul 40 pe 39, cu peste 5,6 miliarde de dolari cheltuiți în 2023, adică aproximativ 1,6% din PIB.

Polonia, o altă țară NATO vecină cu Ucraina, a avut de departe cea mai mare creștere anuală înregistrată de orice țară europeană, respectiv 75% între 2022 și 2023. Această țară se află pe locul 14 în clasament, cu costuri de 31,6 miliarde de dolari, adică 3,8% din PIB.

„Pentru statele europene din NATO, ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat fundamental perspectivele de securitate”, a explicat Lorenzo Scarazzato, cercetător al programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de arme.

„Această schimbare în percepția amenințărilor se reflectă în creșterea ponderii din PIB care este direcționată către cheltuielile militare, obiectivul NATO de 2% fiind văzut din ce în ce mai mult ca o bază de referință, mai degrabă decât ca un prag de atins”, a mai spus Scarazzato.

Vecinii Chinei majorează cheltuielile militare ca răspuns la politicile Beijingului

China, a doua țară din acest clasament întocmit de SIPRI, a alocat aproximativ 296 de miliarde de dolari pentru armată în 2023, o creștere de 6% față de 2022.

Cercetătorii evidențiază că, în ultimele trei decenii, cheltuielile militare ale Beijingului au crescut în fiecare an.

Anul trecut, China a reprezentat jumătate din totalul cheltuielilor militare din întreaga regiune Asia și Oceania.

Mai vecini de-ai Chinei au justificat propriile lor creșteri ale cheltuielilor de cele făcute de Beijing, menționează raportul.

Japonia a alocat 50,2 miliarde de dolari pentru armata sa în 2023, cu 11% mai mult decât în 2022. Cheltuielile militare ale Taiwanului au crescut, de asemenea, cu 11% în 2023, ajungând la 16,6 miliarde de dolari.

„China direcționează o mare parte din bugetul său militar în creștere pentru a spori pregătirea de luptă a Armatei Populare de Eliberare. Acest lucru a determinat guvernele Japoniei, Taiwanului și ale altor state să își consolideze semnificativ capacitățile militare, o tendință care se va accelera și mai mult în anii următori”, a declarat Xiao Liang, cercetător al programului SIPRI.

Creștere de 9% în Orientul Mijlociu

Cheltuielile militare estimate în Orientul Mijlociu au crescut cu 9%, ajungând la 200 de miliarde de dolari în 2023. Aceasta a fost cea mai mare rată de creștere anuală din regiune înregistrată în ultimul deceniu, menționează raportul.

Cheltuielile militare ale Israelului – a doua cea mai mare din regiune, după Arabia Saudită – au crescut cu 24%, ajungând la 27,5 miliarde de dolari în 2023.

Creșterea cheltuielilor a fost determinată în principal de ofensiva pe scară largă a Israelului în Gaza ca răspuns la atacul asupra sudului Israelului de către Hamas, în octombrie 2023.

Iranul a fost al patrulea cel mai mare cheltuitor militar din Orientul Mijlociu în 2023, cu 10,3 miliarde de dolari. Potrivit datelor disponibile, ponderea cheltuielilor militare alocate Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice a crescut de la 27% la 37% între 2019 și 2023.

„Creșterea mare a cheltuielilor militare în Orientul Mijlociu în 2023 a reflectat evoluția rapidă a situației din regiune – de la încălzirea relațiilor diplomatice dintre Israel și mai multe țări arabe în ultimii ani până la izbucnirea unui război major în Gaza și temerile legate de un conflict la nivelul întregii regiuni”, a declarat cercetătorul Diego Lopes da Silva, unul dintre autorii studiului.

Alte creșteri notabile

Cea mai mare creștere procentuală a cheltuielilor militare din orice țară în 2023 a avut-o Republica Democrată Congo (+105%), unde a existat un conflict prelungit între guvern și grupuri armate nestatale.

Sudanul de Sud a înregistrat a doua cea mai mare creștere procentuală (+78%), pe fondul violențelor interne și a războiului civil din Sudan.

Cheltuielile militare ale Algeriei au crescut cu 76%, ajungând la 18,3 miliarde de dolari. Acesta a fost cel mai ridicat nivel de cheltuieli înregistrat vreodată de Algeria și s-a datorat în mare parte creșterii puternice a veniturilor din exporturile de gaz către țările din Europa, care au renunțat la livrările rusești.

Cheltuielile militare ale Republicii Dominicane au crescut cu 14% în 2023, ca răspuns la agravarea violențelor între bandele de infractori din țara vecină Haiti. Cheltuielile militare ale Republicii Dominicane au crescut brusc din 2021, când asasinarea președintelui haitian Jovenel Moise a aruncat această țară într-o criză politică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG