Linkuri accesibilitate

Zeci de studenți arestați în Statele Unite. Poliția a intrat în forță în campusul de la Universitatea Columbia


Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia din New York.
Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia din New York.

Protestul pro-palestinian de la Universitatea Columbia din New York a fost oprit de forțele de ordine. Poliţiştii au intrat în incinta Universităţii Columbia și au dispersat protestatarii pro-palestinieni care ocupaseră o clădire a campusului, transmite Reuters.

Peste 100 de protestatari au fost arestați, marți, la Universitatea Columbia și la City College din New York, potrivit CNN.

Majoritatea arestărilor au fost făcute la Columbia, unde protestatarii au încercat să împiedice poliția să intre în campus.

Imagini transmise în direct de televiziuni au arătat poliţişti cu echipament tactic intrând în campusul de elită din partea superioară a Manhattanului. Acesta a fost punctul central al protestelor studenţeşti, care s-au extins în ultimele zile la zeci de şcoli din SUA, exprimând opoziţia faţă de războiul Israelului din Gaza, conform news.ro.

„Îl evacuăm”, au strigat poliţiştii care mărşăluiau spre intrarea baricadată a Hamilton Hall, o clădire a școlii în care protestatarii pătrunseseră şi preluaseră controlul, în primele ore ale dimineţii de marţi.

Un şir lung de ofiţeri de poliţie au fost văzuţi intrând în clădire pe o fereastră de la etajul al doilea - ei au folosit un vehicul cu o scară pentru a avea acces la etajul superior.

Ofițeri de poliție intră în campusul de la Universitatea Columbia, New York, 30 aprilie 2024.
Ofițeri de poliție intră în campusul de la Universitatea Columbia, New York, 30 aprilie 2024.

Zeci de alţi ofiţeri au invadat tabăra de protestatari din apropiere, în timp ce studenţii curioşi care se aflau chiar în afara campusului îi ironizau cu strigăte de „Ruşine, ruşine!”. În scurt timp, ofiţerii au fost văzuţi conducând protestatarii încătuşaţi către vehiculele de poliţie din faţa porţilor campusului.

Poliţia a urcat aproximativ 50 de persoane într-un autobuz. Ei aveau mâinile legate la spate, iar întreaga scenă era iluminată de girofarurile intermitente roşii şi albastre ale vehiculelor de poliţie. Ambulanţe şi alte vehicule ale serviciilor de urgenţă stăteau în apropiere.

„Palestina liberă, liberă, liberă, liberă”, au scandat protestatarii din faţa clădirii. Alţii au strigat „Lăsaţi studenţii să plece”.

Oficialii Universităţii Columbia au ameninţat mai devreme, marţi, cu expulzarea din facultăți a studenţilor care au ocupat Hamilton Hall.

Ocupaţia a început în noaptea de luni spre marți, când protestatarii au spart ferestrele, au pătruns în interior şi au desfăşurat un banner pe care scria „Hind's Hall”, redenumind simbolic clădirea în cinstea unui copil palestinian de 6 ani ucis în Gaza de către armata israeliană.

În afara clădirii neoclasice cu opt etaje - locul în care au avut loc diverse ocupaţii studenţeşti în campus, începând cu anii 1960 - protestatarii au blocat intrarea cu mese, şi-au legat braţele pentru a forma o baricadă şi au scandat sloganuri pro-palestiniene.

Într-o conferinţă de presă, ţinută cu câteva ore înainte ca poliţia să intre în Columbia, primarul Eric Adams şi oficiali ai poliţiei din New York au declarat că ocuparea Hamilton Hall a fost instigată de „agitatori externi” care nu au nicio legătură cu Columbia şi care sunt cunoscuţi de forţele de ordine pentru că provoacă dezordine publică.

Poliţia a declarat că şi-a bazat concluziile în parte pe tacticile de escaladare a ocupaţiei, inclusiv vandalismul, utilizarea baricadelor pentru a bloca intrările şi distrugerea camerelor de supraveghere.

Adams a sugerat că unii dintre studenţii protestatari nu erau pe deplin conştienţi de prezenţa unor „actori externi” printre ei.

„Nu putem şi nu vom permite ca ceea ce ar trebui să fie o adunare paşnică să se transforme într-un spectacol violent care nu serveşte niciunui scop. Nu putem aştepta ca această situaţie să devină şi mai gravă. Acest lucru trebuie să se termine acum”, a declarat primarul.

Unul dintre liderii studenţilor care au condus protestul, Mahmoud Khalil, student palestinian care urmează cursurile Şcolii de Afaceri Internaţionale şi Publice din Columbia cu o viză de student, a contestat afirmaţiile conform cărora străinii au iniţiat ocupaţia.

„Sunt studenţi”, a declarat el pentru Reuters.

Cu o zi mai devreme, oficialii ai universității spuneau că au început să suspende studenţii care au depășit termenul-limită pentru evacuarea unei tabere de protest și că discuţiile cu liderii protestatarilor, care vizau demontarea corturilor, ajunseseră la un punct mort.

„Tulburările din campus au creat un mediu ameninţător pentru mulţi dintre studenţii şi profesorii noştri evrei şi o distragere zgomotoasă a atenţiei care interferează cu predarea, învăţarea şi pregătirea pentru examenele finale”, a transmis, marţi, universitatea într-o declaraţie.

Atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului de către militanţii Hamas din Gaza şi ofensiva israeliană care a urmat asupra enclavei palestiniene au declanşat cea mai mare explozie de activism studenţesc de la protestele antirasiste din 2020.

Multe dintre demonstraţii au fost întâmpinate de contramanifestanţi care le-au acuzat de fomentarea urii antievreieşti. Partea pro-palestiniană, inclusiv evreii care se opun acţiunilor israeliene din Gaza, spune că etichetarea ei ca antisemită este nedreaptă și că doar critică guvernul israelian şi își exprimă sprijinul pentru drepturile omului.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a criticat pe 30 aprilie protestele studenţeşti, calificând ocuparea clădirilor din campusuri drept „o abordare greşită”.

Reprezentanţii Departamentului de Poliţie din New York au subliniat înainte de acţiunea de marţi seară că agenţii se vor abţine să intre în campus, cu excepţia cazului în care administratorii de la Columbia le vor cere prezenţa, aşa cum au făcut-o pe 18 aprilie, când agenţii NYPD au îndepărtat o astfel de tabără. Atunci au fost făcute peste 100 de arestări, ceea ce a stârnit un val de proteste din partea multor studenţi şi a personalului.

sursa: news.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG