Linkuri accesibilitate

Administrația Biden dezbate dacă să permită sau nu Ucrainei să folosească armele americane în Rusia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei întrevederi din septembrie 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei întrevederi din septembrie 2023.

Cel mai important aliat al Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei – Statele Unite ale Americii – iau în calcul să permită Kievului să folosească armamentul primit de la americani pentru a ataca ține din Rusia.

Informația a fost publicată de New York Times, care scrie că o decizie oficială în acest sens nu a fost încă luată.

Până acum, SUA au oferit ajutor militar Ucrainei doar cu condiția ca acesta să nu fie folosit pentru a ataca ținte din afara țării, explicația președintelui Joe Biden fiind că încearcă astfel să „evite al treilea război mondial”.

Schimbarea de optică a administrației ar veni din partea Departamentului de Stat al SUA – scrie sursa citată – care spune că tema este în dezbatere.

Propunerea ar aparține secretarului de stat american Antony Blinken și ar fi fost făcută după ce acesta a efectuat o vizită oficială la Kiev, unde președintele Zelenski s-a plâns de câștigurile teritoriale recente ale Rusiei.

Nu este clar, mai scrie New York Times, câți oficiali americani susțin ridicarea interdicției ca ucrainenii să poată trage cu arme americane pe teritoriul rusesc.

Decizia finală îi va aparține președintelui Joe Biden, care nu a primit încă propunerea.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew A. Miller, a refuzat să comenteze discuțiile neoficiale despre politica SUA în privința Ucrainei. Miller nu a comentat nici despre conținutul raportului întocmit de Antony Blinken după întoarcerea sa de la Kiev.

Forțele Moscovei au plasat arme chiar peste granița din nord-estul Ucrainei și le-au îndreptat spre Harkov – știind că ucrainenii vor putea folosi doar drone non-americane și alte arme pentru a se apăra.

Ucraina lansează de mai multe luni atacuri asupra navelor ruseștei, instalațiilor petroliere și centralelor electrice de pe teritoriul Rusiei, însă folosește în mare parte drone fabricate în Ucraina, pe care rușii le doboară ușor.

Marea Britanie, de obicei în pas cu Washingtonul în ceea ce privește strategia de război, a ridicat recent o restricție similară, permițând ca sistemele sale de croazieră „Storm Shadow” să poată fi folosite în atacurile asupra Rusiei.

Secretarul de externe britanic, David Cameron, fost prim-ministru, a declarat în timpul unei vizite la Kiev că Ucraina „are absolut dreptul de a riposte asupra Rusiei”.

Antony Blinken a vizitat Kievul la mijlocul lunii mai, când președintele Zelenski i-a spus că țara sa are nevoie disperată de sisteme de apărare aeriană Patriot, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde Rusia și-a intensificat ofensiva în ultimele zile.

Vizita lui Antony Blinken a venit la trei săptămâni după aprobarea în Congresul SUA a pachetului de ajutor pentru Ucraina de peste 60 de miliarde de dolari.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG