Linkuri accesibilitate

Al doilea sistem Patriot din România a fost pus în funcțiune


Rachete ale sistemului Patriot execută trageri cu muniție reală în poligonul de la Capu Midia, județul Constanța, la exercițiile Defender Europe 21 și Dacia 21 LIVEX, 9 iunie 2021.
Rachete ale sistemului Patriot execută trageri cu muniție reală în poligonul de la Capu Midia, județul Constanța, la exercițiile Defender Europe 21 și Dacia 21 LIVEX, 9 iunie 2021.

Al doilea sistem de apărare Patriot este operațional începând de vineri. Testele făcute în perioada 3 - 14 iunie în poligonul Capu Midia s-au încheiat cu succes.

Exerciţiul Ramstein Legacy24, din poligonul Capu Midia, în care a fost testat al doilea sistem de apărare Patriot s-a încheiat cu succes.

Ambasada SUA în România a transmis vineri seară că aplicația demonstrează că România „are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional”.

„Acest exerciţiu cu trageri reale este încă un exemplu al capacităţii României de a descuraja ameninţările regionale, de a apăra România şi de a contribui la apărarea colectivă a NATO”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Michael Dickerson, conform Agerpres.

Ce s-a întâmplat la RALY 24

Aproximativ 1.300 de militari români şi aliaţi (din Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia şi Ungaria) au participat timp de 11 zile la aplicația RALY 24.

Exerciţiul are drept scop creşterea interoperabilităţii şi exersarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor pentru operaţiuni defensive.

„În timpul acestui exerciţiu, participanţii au certificat pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target ("PATRIOT") prin doborârea unei ţinte vii în poligonul de pregătire din Capu Midia”, se mai arată în comunicatul reprezentanţei diplomatice a Statelor Unite la Bucureşti.

Este al doilea exerciţiu tactic de apărare aeriană cu sistemele Patriot ale României, primul având loc în noiembrie 2023.

Potrivit Ambasadei SUA, exerciţii precum Ramstein Legacy demonstrează „conducerea şi angajamentul României faţă de securitatea aliată, inclusiv capacitatea de a găzdui forţe NATO şi de a utiliza cele mai moderne sisteme de apărare într-o coaliţie multinaţională”.

În opinia oficialităților americane, România a demonstrat un nivel ridicat de expertiză tehnică şi competenţă, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor aeriene avansate.

„Încheierea cu succes a exerciţiului Ramstein Legacy demonstrează că România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional”, se mai arată în comunicat.

Ședință CSAT pe tema trimiterii unui sistem Patriot în Ucraina

Exercițiile de la cap Midia vin în contextul în care joi, 20 iunie, este convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, ordinea de zi a ședinței CSAT de joia viitoare va fi și „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei”.

Ministerul Apărării a cumpărat, în 2017, șapte sisteme americane de acest tip pentru care a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari. Patru dintre ele se află în țară. Următoarele trei vor fi livrate, în cel mai bun caz, începând cu 2027.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 7 mai, imediat după vizita la Casa Albă, că a discutat cu președintele Joe Biden despre posibilitatea ca România să trimită în Ucraina unul dintre sistemele Patriot pe care le deține.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG