Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă în Sectorul 1? Numărarea voturilor a fost suspendată. Și acum patru ani a fost scandal aici


Zeci de reprezentanți ai secțiilor de votare au așteptat ore în șir luni după-amiază să predea sacii cu buletine de vot la Biroul Electoral de circumscripție din Sectorul 1.
Zeci de reprezentanți ai secțiilor de votare au așteptat ore în șir luni după-amiază să predea sacii cu buletine de vot la Biroul Electoral de circumscripție din Sectorul 1.

Preluarea buletinelor de vot și a proceselor verbale în Sectorul 1 din București a fost suspendată luni seară, din cauza dificultății întregului proces, după ce zeci de oameni au stat ore în șir ca documentele să le fie preluate. Procesul de centralizare ar urma să fie reluat marți dimineață.

Update

Biroul Electoral de Circumscripție din sectorul 1 al municipiului București a publicat luni seară Hotărârea prin care suspendă activitatea de centralizare a rezultatelor votării.

„Constată imposibilitatea fizică a membrilor Biroului Electoral de prelucrare a secțiilor de votare neprelucrate până în prezent”.

De asemenea, conducerea Biroului subliniază și „imposibilitatea membrilor secțiilor de votare neprelucrate de a mai continua așteptarea pentru prelucrarea secțiilor, având în vedere că membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare au necesitat în mod repetat intervenția echipajelor medicale.”

Zeci de memberii ai secțiilor de votare din sectorul 1 au așteptat ore în șir predarea buletinelor de vot.
Zeci de memberii ai secțiilor de votare din sectorul 1 au așteptat ore în șir predarea buletinelor de vot.

Verificarea și centralizarea rezultatelor votării în sectorul 1 va fi reluată marți 11 iunie, de la ora 9, mai menționează reprezentanții Biroului electoral.

Până atunci sacii cu buletine de vot au fost preluați în custodia Biroului electoral de circumscripție din Piața Amzei - se mai arată în comunicat și vor fi păzite de angajații Polițiie și ai Jandarmeriei, lucru confirmat de reprezentanții celor două structuri MAI.

Știrea inițială

Europa Liberă a relatat luni după-masă despre coada formată lângă Biroul Electoral de Circumscripție din Sectorul 1, din Piața Amzei, aflată în centrul Capitalei. Aici, cei care au muncit în secțiile de vot din sector așteptau la o coadă care părea că nu mai înaintează deloc să predea sacii cu buletinele de vot.

Unii dintre ei au povestit că nu dormiseară deloc în noaptea de duminică spre luni ca să parcurgă toate procedurile necesare înainte de predarea buletinelor și că mașinile care urmau să le preia au sosit abia după câteva ore bune de la solicitare.

Luni seară, centralizarea buletinelor de vot în sectorul 1 a fost suspendată, a confirmat președintele Biroului, judecătoara Alina-Ana-Maria Nistor.

„Da, a fost suspendat procesul”, a admis președinta Biroului de circumscripție, fără a oferi însă alte detalii.

Coadă la predarea sacilor cu buletine de vot la Biroul Electoral al Sectorului 1, în Piața Amzei.
Coadă la predarea sacilor cu buletine de vot la Biroul Electoral al Sectorului 1, în Piața Amzei.

Unul dintre reprezentanții partidelor politice din Biroul electoral al Sectorului 1 ne-a explicat că „toată lumea este epuizată”, în special președinții de secții, care au venit să predea buletinele de vot, dar și cei din Biroul de circumpscripție, care le preiau.

Acest fapt s-ar datora volumului mare de lucru, în condițiile a două tipuri de alegeri care au prelungit până spre dimineață centrlizarea voturilor la nivel de secție, ne-a explicat persoana amintită.

Până luni seară, fuseseră preluate buletinele de vot din aproximativ 50 din cele 166 de secții, dar procesul de centralizare ar urma să fie reluat marți.

Sector cu cântec la preluarea voturilor și în 2020

Numărarea și validarea voturilor în Sectorul 1 al Capitalei a făcut obiectul unui întreg scandal la alegerile locale din 2020, când actualul primar Clotilde Armand, candidată din partea USR-Plus, s-a impus cu puțin peste 1.000 de voturi față de contracandidatului de la PSD, Daniel Tudorache.

Atunci, atât primarul Clotilde Armand cât și reprezentanții PSD s-au acuzat reciproc de tentative de fraudare și a fost deschis un dosar penal in rem - asupra faptei, nu a persoanei.

Armand a sesizat Poliția și a anunțat că a făcut plângere penală la Parchet, în timp ce social-democrații au cerut renumărarea voturilor, după cum a scris Europa Liberă la acea vreme.

La 24 de ore de la încheierea procesului de votare, existau încă rezultate neintroduse în sistemul electronic, reclamau atunci reprezentanții USR.

Totodată, asupra unei persoane, candidat la Consiliul Local al Sectorului 1 din partea PSD s-ar fi găsit, în sediul Primăriei, peste 420 de procese verbale finale (semnate și ștampilate) privind votul, reprezentând aproximativ 70% din totalul proceselor verbale, conform calculelor de atunci ale Europei Libere.

Candidatul PSD la Primărie afirmase că colegul său de partid deține copii ale proceselor verbale pe care urma să le ducă la sediul partidului pentru numărătoarea paralelă. Pe de altă parte, reprezentanții USR refuzaseră renumărarea voturilor.

Lupta pentru Primărie este strânsă și la alegerile de acum, Clotilde Armand și George Tuță (PSD-PNL) fiind foarte apropiați la voturile obținute, conform datelor de până acum.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG