Linkuri accesibilitate

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului decide în favoarea RFE/RL într-un proces cu Azerbaidjanul


Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța (fotografie de arhivă)
Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța (fotografie de arhivă)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis în unanimitate, pe 13 iunie ,că o decizie a guvernului de la Baku, de a bloca accesul Serviciul Azer al RFE/RL în țară a fost o încălcare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Serviciul azer al RFE RL a fost blocat în 2017, după o hotărâre a unui tribunal din Baku, care a susținut că site-ul a postat conținut care „promovează violența și extremismul religios și a solicitat, printre altele, revolte în masă”.

Alte patru instituții media s-au alăturat cazului RFE/RL împotriva Azerbaidjanului. Cele patru instituții au fost acuzate că au publicat „informații false, înșelătoare și calomnioase”.

RFE/RL și ceilalți reclamanți au arătat la procesul de la CEDO că decizia de blocare a site-urilor de știri a fost „extremă”. Ei au susținut că, de fapt, instituțiile media au fost interzise pentru atitudinea critică la adresa guvernului și pentru relatările legate de corupția din țară.

Decizia de a bloca serviciul azer al RFE/RL a venit după ce acesta a publicat investigații despre activități financiare legate de membrii familiei președintelui Ilham Aliyev și cercul său interior.

Relatările au fost realizate de RFE/RL în cooperare cu Proiectul de raportare a crimei organizate și corupției (OCCRP) din Sarajevo.

RFE/RL a criticat decizia din 2017, acuzând guvernul de la Baku de „o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere relatările noastre din Azerbaidjan”.

În hotărârea sa, CEDO a declarat că guvernul Azerbaidjanului trebuie să plătească fiecărui solicitant un total de 6.000 de euro pentru daune și alte cheltuieli.

Ilham Aliyev este președintele fostei republici sovietice din 2023, după moartea tatălui său, Heydar Aliyev.

El a ignorat criticile frecvente din partea grupurilor pentru drepturile omului și a guvernelor occidentale care au spus că a trimis la închisoare vocile critice și a abuzat de putere pentru a zdrobi disidența.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG