Linkuri accesibilitate

Euroins cere României 500 de milioane de euro după falimentul care a zguduit piața asigurărilor


În momentul retragerii autorizației de funcționare Euroins în martie 2023, peste 2,7 milioane de români aveau polițe auto RCA la asigurator, lider de piață pe acest segment.
În momentul retragerii autorizației de funcționare Euroins în martie 2023, peste 2,7 milioane de români aveau polițe auto RCA la asigurator, lider de piață pe acest segment.

Concernul Eurohold, proprietarul companiei de asigurări Euroins, a cerut deschiderea unei acțiuni de arbitraj internațional împotriva României la Tribunalul de la Washington, SUA. Grupul cere daune de peste 500 de milioane de euro statului român, pe care îl acuză că a provocat ilegal falimentul din 2023 al Euroins.

Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) a retras autorizația de funcționare a Euroins în 17 martie 2023 și a constatat starea de insolvență a companiei de asigurări, menționând că nu avea la dispoziție fondurile de capital prevăzute de regulamentele din domeniu.

La acel moment, Euroins era lider pe piața polițelor de asigurare auto obligatorie (RCA) din România. Una din trei astfel de polițe RCA erau, la finele anului 2022, încheiate la Euroins – adică circa 2,7 milioane de clienți.

Tot atunci, ASF a cerut falimentul Euroins România, decizie luată de Tribunalul București în iunie 2023.

În luna februarie 2024, Eurohold a notificat Guvernul României cu privire la intenția de a deschide o acțiune de arbitraj la Tribunalul pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) al Băncii Mondiale, de la Washington, dacă situația nu va fi rezolvată prin negocieri.

Tot atunci, compania a anunțat că a deschis o acțiune împotriva României și la Curtea pentru Drepturile Omului (CEDO), după retragerea licenței de funcționare de către ASF, în martie 2023.

Încetarea activității Euroins a dus la tensiuni și îngrijorări pe piața asigurărilor, legate mai ales de modul cum vor fi despăgubiți – în caz de nevoie – cei care aveau încheiate polițe RCA la companie.

După intrarea în faliment a companiei – care venea după falimentul altui asigurator major din România, CityInsurance – Guvernul a anunțat, în septembrie 2023, plafonarea comisioanelor practicate de asiguratorii RCA. Măsura a fost prelungită succesiv și este în vigoare până în 30 iunie 2024.

Eurohold a anunțat de la bun început că va contesta decizia ASF de a-i retrage autorizația, respectiv falimentul, și a transmis că nu avea probleme de solvabilitate așa cum a acuzat instituția statului român. Asiguratorul a reclamat un comportament ostil al autorităților române.

Proprietarul Eurohold: România a distrus Euroins

Miercuri seară, 22 mai, Eurohold a notificat Bursa de Valori din Sofia, Bulgaria, că împreună cu Euroins Insurance Group (EIG) – firma mamă a Euroins România – a lansat o cerere de arbitraj împotriva României, la Tribunalul de Arbitraj de la Washington.

Valoarea prejudiciilor reclamate depășește 500 de milioane de euro, conform comunicatului oficial.

„Eurohold și EIG au început procedura de arbitraj din cauza nerespectării de către statul român a obligațiilor care îi revin în temeiul tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația sa de a oferi un tratament corect și echitabil companiilor”, transmite Eurohold.

Concernul a specificat că era unul din cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, unde ar fi investit aproximativ 280 de milioane de euro și că își va căuta dreptatea pentru „multiplele acte ilegale ale autorităților române, care au prejudiciat afacerile EIG în România și i le-a au distrus complet în cazul Euroins România.”

Acțiunile autorităților române au afectat întreaga piață de asigurări și în special proprietarii de polițe, mai acuză reprezentanții Eurohold.

Aceștia susțin că decizia ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins a fost „arbitrară și discriminatorie” și a reprezentant „o expropriere ilegală a Euroins România printr-o încălcare flagrantă a dreptului european și internațional.”

Decizia ASF a provocat falimentul Euroins România, în iunie 2023, „distrugând operațiunile de afaceri ale companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale”, mai notează compania.

Aceasta subliniază că Guvernul român nu a dat curs solicitării companiei, din octombrie 2023, de negocieri amiabile.

„Ne vom proteja investițiile prin toate mijloacele legale și legale. Statul român a decis să nu abordeze problemele pe care le-am ridicat. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul cu noi”, spune Todor Danailov, CEO al EIG.

„În plus, autoritățile române au neglijat total propunerile noastre constructive de soluționare a litigiului și de a economisi daune și costuri impuse de ASF cetățenilor români prin revocarea ilegală a licenței Euroins România”, a mai adăugat acesta.

În procesul de arbitraj cerut la Washington, Eurohold va fi reprezentată de una dintre cele mai cunoscute firme de avocatură din Bulgaria, se mai arată în comunicat.

Proces la CEDO, după declararea falimentului

În prima parte a lunii februarie 2024, proprietara Euroins, grupul Eurohold, a anunțat că a deschis un proces împotriva României, la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis fusese interpelat în Parlamentul European pe acest subiect, potrivit profit.ro.

Eurodeputatul Gunnar Beck a semnalat că în România în 12 ani ar fi fost „scoase din afaceri” 12 companii de asigurări, ceea ce ridică probleme serioase legate de reglementarea pieței în România.

El menționa că ASF ceruse în 2019 Euroins să cumpere asiguratorul City Insurance, aflat în pragul falimentului, și că în trei ani a ajuns să îi ridice licența din motive discutabile. Un raport pe care Comisia Europeană l-ar fi așteptat din partea ASF, dar și a Autorității Europeane de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), care nu ar fi fost înaintat forului european.

Un alt eurodeputat, Clare Daly, din Irlanda, a calificat de asemenea drept ciudată retragerea autorizației Euroins.

Președintele Iohannis a transmis că oferă o poziție de principiu, fără a analiza specifică a cazului asigurătorului.

„Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Și ca peste tot în democrație și în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în fața unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă”, a spus Klaus Iohannis.

În replică, Eurohold a transmis, conform sursei citate, că „declarațiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanța română a dat dreptate deciziei autorității române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare”, a transmis compania.

Reprezentanții propritarului Euroins au spus că decizia Tribunalului de declarare a falimentului a venit doar ca urmare a faptului că ASF îi retrăsese companiei licența, dar nu reprezenta o judecare pe fond a speței, un proces în acest sens fiind deechis la Tribunalul Administrativ București.

De precizat că Euroins a cerut suspendarea executării deciziei ASF de retragere a autorizației atât la Curtea de Apel București, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ambele cereri fiind respinse, în aprilie 2023, respectiv la începutul anului 2024.

Falimentul Euroins

Decizia ASF de a retrage autorizație de funcționare a Euroins din 17 martie 2023 a venit după ce instituția a constatat incapacitatea Euroins de a acoperi daunele din asigurările contractate și după o amplă analiză a situației companiei.

ASF a trecut în revistă mai multe controale, sancțiuni și amenzi pe care le-a aplicat Euroins. În precedenții trei ani autoritatea aplicase peste 25 sancțiuni asiguratorului, în valoare de 16 milioane de lei, în peste 18 controale.

La momentul deciziei de retragere a autorizației, ASF a comunicat la final de iunie 2022 societatea nu deținea „fonduri eligibile pentru acoperirea SCR (cerinței de capital de solvabilitate, n.r.)”, situație care s-a menținut și în septembrie 2022.

Pentru restabilirea atât a acestui fond cât și cerința de capital minim era nevoie de fonduri de aproape 4 miliarde de lei, iar situația companiei nu ar fi făcut posibilă o decizie de „rezoluție” (set de instrumente prin care ASF ar fi putut interveni, într-un stadiu incipient al problemelor asiguratorului, astfel încât să își poată continua activitatea, fără a afecta în același timp economia), transmitea ASF la acea vreme.

Unii experți au susținut că decizia ASF ar fi venit prea târziu și că s-ar fi impus măsuri drastice mai devreme, pentru a evita o criză pe piața asigurărilor.

Inițial, Fondul de Garantare a Asigurărilor a preluat administrarea societății.

Eurohold Bulgaria a transmis la acea vreme că preluarea Euroins de către Fondul de Garantare a fost una „ostilă” și a acuzat „acțiuni ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”.

După declararea falimentului, situația companiei este gestionată de lichidatorul judiciar CITR.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG