Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai important jucător de pe piața asigurărilor auto din România.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, arată ASF într-un comunicat de presă.
„Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”.
ASF arată că, la 30 iunie 2022, Euroins nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR (cerința de capital de solvabilitate), situație care se menținea și la data de 30.09.2022.
„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.
De asemenea, în documentul citat se arată că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România.
„În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control”.
ASF precizează că toate sancțiunile aplicate societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Raportul ASF Romania face referire la situația de la data de 30 iunie 2022, cu prelungire la 30 septembrie 2022. Legat de 2023, ASF se referă numai la refuzarea acceptării reasigurării, fără a face nici o referire la intrarea în acționariat a BERD și a subscrierii de capital, acțiuni aprobate de ASF și ulterior dar neluate în calcul la solvabilitate.
Compania care deține Euroins spune că va contesta decizia ASF
Compania care deține Euroins, Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re spune într-o poziție oficială trimisă către Europa Liberă că „va păstra și proteja activele Euroins România ca urmare a acțiunilor ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”.
Eurohold spune că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.
„Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine”, se arată în poziția oficială a companiei.
„În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re”.
Eurohold EIG Re susține că prin această decizie ASF „încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional”.
„În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior”.
Guvernul așteaptă propuneri de soluționate de la ASF
Guvernul României arată într=o poziție oficială că „va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto”.
„În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”
2,5 milioane de români sunt asigurați la Euroins
Informația că Euroins intră în insolvență a apărut inițial de joi seara, atunci când Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să ridice autorizația companiei Euroins, potrivit surselor care sunt familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității, citate de Libertatea.
Decizia de joi seară a fost luată pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse, mai scrie Libertatea.
2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins.
Euroins România a spus că deocamdată nu a fost informată despre nicio decizie ASF privind insolvența.
Euroins a devenit cea mai mare companie de asigurări auto după falimentul City Insurance în 2021.
În februarie 2022, ASF a formulat o plângere penală la Parchetul General, în care a acuzat Euroins că ascunde dosare de daună, după cum a scris Libertatea.
Europa Liberă a scris că motivul pentru care Euroins ar fi ascuns aceste dosare de daune este tocmai absența unor garanții între 50 și 200 de milioane de lei, după o primă evaluare.
Zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife pentru asigurările RCA care aduc majorări la toate categoriile de mașini și vârste.
În funcție de categoria autovehiculelor și vârsta șoferului, creșterile primelor RCA variază între 10 și 40% față de tarifele de referință din februarie 2022.
Știrea a fost actualizată.