Linkuri accesibilitate

Flancul estic NATO se distanțează de Ungaria: „Ne vom coordona mai bine așa”


Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, participă la formatul B9, cunoscut și sub numele de Summitul flancului estic al NATO, la Riga, Letonia, 11 iunie 2024.
Președintele Letoniei, Edgars Rinkevics, președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, participă la formatul B9, cunoscut și sub numele de Summitul flancului estic al NATO, la Riga, Letonia, 11 iunie 2024.

Liderii țărilor din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice vor avea o abordare mai coordonată a ajutorării Ucrainei, după ce președintele Ungariei a renunțat să meargă la summitul B9 organizat la Riga, a spus marți președintele leton Edgar Rinkevics.

„Ruptura” ilustrează divergențele pe tema conflictului din Ucraina între țările din Europa Centrală, într-o perioadă în care Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, blochează orice tentativă de ajutor militar pentru Kiev, transmite Reuters.

Președintele Letoniei, Edgar Rinkevics, a spus că președintele ungur, Tamas Sulyok, și-a anulat în ultimul moment participarea la reuniunea de la Riga a grupului București 9 (B9), alcătuit din țările intrate în NATO în 1999 și 2004.

„Cel mai importat este că vom avea o abordare mai coordonată față de summitul (NATO) de la Washington, în ce privește sprijinul pentru Ucraina, când vine vorba de consolidarea capacităților alianței”, a spus liderul leton.

Financial Times a scris marți, citând „surse apropiate” discuțiilor de la Riga, că diplomații din grupul B9 au analizat posibilitatea de a exclude Ungaria de la viitoarele lor întâlniri.

La ultimele întâlniri ale formatului B9, Ungaria a blocat declarații comune privind mărirea ajutorului pentru Ucraina, ca și orice referință la implicarea mai mare a NATO în acest efort.

„Este foarte probabil ultima oară când ne întâlnim în acest format”, a declarat o sursă diplomatică din B9 citată de Financial Times.

Însă, surse foarte apropiate de discuțiile oficiale, care cunosc foarte bine subiectul, spun pentru Europa Liberă România că din punct de vedere legal nu există spațiu pentru a „da afară” Ungaria, deși unii dintre aliați au început să fie din ce în ce mai „exasperați” pentru că Budapesta blochează multe proiecte, documente și sprijin pentru Ucraina.

Astăzi, Ungaria refuză să își asume documentul final semnat la summitul B8, de la Riga, spun aceleași surse.

Budapesta a spus recent că va bloca deciziile NATO dacă nu este exceptată printr-un aranjament special de la datoria de a participa la vreo eventuală operațiune militară în Ucraina.

NATO insistă că nu plănuiește vreo asemenea acțiune, iar secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, urmează să discute neliniștile ungurilor la Budapesta, săptămâna aceasta.

Ungaria și-a exasperat vecinii nu doar făcând figură aparte în NATO, dar și blocând apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. De aceea, se aud voci tot mai sonore în interiorul blocului cu 27 de membri care cer găsirea unei soluții de a scoate Budapesta din procesul decizional, cel puțin în anumite chestiuni.

De asemenea, de la reuniunea de la Riga s-a scuzat în ultimul moment și președinta pro-occidentală a Slovaciei, Zuzana Caputova. Ea este la capăt de mandat, lăsând în urmă un succesor mai puțin entuziast în ce privește ajutorarea Ucrainei, Peter Pellegrini.

Înființat în 2015, grupul B9 include Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia; toate foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varșovia și în prezent state NATO și UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG