Linkuri accesibilitate

Procesul lui Harvey Weinstein va fi rejudecat, după ce condamnarea inițială pentru viol a fost anulată


Fostul producător de filme Harvey Weinstein la tribunalul penal din Manhattan pentru o audiere preliminară, miercuri, 1 mai 2024, New York, Statele Unite.
Fostul producător de filme Harvey Weinstein la tribunalul penal din Manhattan pentru o audiere preliminară, miercuri, 1 mai 2024, New York, Statele Unite.

Procesul lui Harvey Weinstein, fost producător de la Hollywood, în care acesta este acuzat de viol va fi rejudecat la New York, potrivit procurorului districtual din Manhattan. Anunțul vine la o săptămână după ce Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea sa pentru viol din 2020.

Procurorii au cerut miercuri ca rejudecarea lui Harvey Weinstein să aibă loc în luna septembrie.

Una dintre femeile care îl acuză pe Weinstein, Jessica Mann, a fost în sala de judecată, și este pregătită să depună din nou mărturie, a spus procurorul adjunct Nicole Blumberg, potrivit AP.

„Credem în acest caz și îl vom retrimite în judecată”, a mai spus Nicole Blumberg în fața judecătorului.

În instanță, avocatul lui Harvey Weinstein, Arthur Aidala, a declarat că fostul producător de cinema vrea să-și dovedească nevinovăția: „Este un nou proces, este o nouă zi și viața lui este în joc”.

Avocata Gloria Allred, care a reprezentat-o pe martora cheie a acuzării, Mimi Haley, a declarat că clienta ei încă nu a decis dacă vrea să depună mărturie la rejudecare. Ea a invocat trauma și durerea provocate de mărturia depusă în primul proces.

În cazul din New York, anulat de Curtea de Apel, Weinstein a fost condamnat la 23 de ani de închisoare în 2020 pentru agresarea sexuală a unei foste asistente de producție, în 2006, și violarea unei actrițe aspirante, în 2013. Weinstein a pledat nevinovat și a susținut că relațiile sexuale cu reclamantele a fost consensuală.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea din 2020 după ce a concluzionat că în proces au fost admise prea multe dovezi care nu aveau legătură directă cu acuzațiile aduse.

Weinstein a fost, de asemenea, condamnat la Los Angeles în 2022 pentru un alt viol și este încă condamnat la 16 ani de închisoare în California. Dar el rămâne în custodia poliției din New York și se va întoarce la Spitalul Bellevue din Manhattan.

Weinstein se confruntă cu două acuzații asemănătoare și în Marea Britanie.

Procesul din 2020 care a dus la condamnarea lui Harvey Weinstein a declanșat curentul global #metoo împotriva abuzului sexual, hărțuirii sexuale și culturii violului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG