Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Federaţia Rusă trimite „bani murdari” ca să finanţeze acţiuni de destabilizare în Republica Moldova


Președintele Italiei, Sergio Mattarella, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Republicii Moldova şi nici alegerea făcută de aceştia, de aceea trimite „bani murdari” aici pentru a destabiliza situaţia din Republică, a declarat marţi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie presa din Moldova, citată de Agerpres.

Kremlinul doreşte ca Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii, a mai spus Maia Sandu în timpul conferinţei comune pe care a avut-o cu președintele italian, Sergio Mattarella, care a fost în vizită oficială la Chişinău, scrie presa din Republica Moldova.

În pofida acestor tentative, autorităţile Republicii Moldova sunt decise să construiască „un stat puternic”, susține Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional din Chişinău.

Sergio Mattarella, președintele Italiei, a fost marți, pe 18 iunie, în vizită la Chișinău, unde a fost primit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Sergio Mattarella, președintele Italiei, a fost marți, pe 18 iunie, în vizită la Chișinău, unde a fost primit de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.


„ Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu susține că Rusia încearcă să submineze eforturile şi procesele de consolidare a instituţiilor democratice din Republica Moldova „prin bani murdari pe care îi aduce ca să finanţeze acţiuni de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanţeze forţe pro-Kremlin, străine interesului Republicii Moldova”.

„Statul nostru se confruntă cu problema dezinformării şi propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spaţiul nostru informaţional nu este atacat de către Kremlin şi aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noştri, pentru că nu doar în Republica Moldova se întâmplă asemenea lucruri”, a mai afirmat Maia Sandu.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat că Italia își menține poziția și va ajutaRepublica Moldova să depăşească crizele. Angajamentul comun pentru pace, spune Mattarella, este „unul important, pentru că la câteva sute de kilometri este un teatru de război, război declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”.

„Recentul Summit G7 găzduit de Italia a confirmat voinţa noastră de a sprijini Ucraina acum şi pe viitor. Ajutorul va continua până când va fi necesar. Împreună cu celelalte ţări care sunt alături de Ucraina în acest efort pentru integritatea teritorială şi suveranitatea ei, noi intenţionăm să optăm pentru o pace echitabilă, care să respecte principiile Cartei ONU şi care să nu fie rezultatul armelor şi violenţei”, a spus Sergio Mattarella, care a adăugat că „își exprimă admiraţia” pentru generozitatea cu care Republica Moldova a primit şi sprijinit în ultimii ani sute de mii de refugiaţi din Ucraina.

sursa: Agerpres

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG