Linkuri accesibilitate

NATO, îngrijorată de activitățile „maligne” ale Rusiei de pe teritoriul Aliaților


Cepiga și Mîșkin, cei doi spioni ruși implicați în exploziile de la depozitele cehe de armament de lângă satul Vrbětice, din estul țării care au avut loc în urmă cu zece ani. .
Cepiga și Mîșkin, cei doi spioni ruși implicați în exploziile de la depozitele cehe de armament de lângă satul Vrbětice, din estul țării care au avut loc în urmă cu zece ani. .

Aliații NATO sunt „profund îngrijorați de activitățile maligne” recente de pe teritoriul Aliat, inclusiv de cele care au dus la investigarea și acuzarea mai multor persoane în legătură cu activități de stat ostile care afectează Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

Aceste incidente fac parte dintr-o campanie de intensificare a activităților pe care Rusia continuă să o desfășoare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței și prin proxy.

Acestea includ sabotaj, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride.

Aliații NATO își exprimă, într-o declarație dată joi, „profunda îngrijorare față de acțiunile hibride ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților.”

„Susținem și suntem solidari cu Aliații afectați. Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape. Vom continua să ne sporim reziliența și să aplicăm și să îmbunătățim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara și a contesta acțiunile hibride rusești și ne vom asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride”, se spune în declarația Consiliului Atlanticului de Nord.

„Condamnăm comportamentul Rusiei și solicităm Rusiei să-și respecte obligațiile internaționale, așa cum le fac Aliații pe ale lor. Acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina.”

Poliția cehă a confirmat luni că agenți ai serviciilor de informații militare ale Rusiei (GRU) au fost implicați în două explozii ale depozitului de muniții de lângă satul Vrbětice, din estul țării, care au avut loc în urmă cu zece ani. În explozie au murit doi muncitori.

Rușii au vrut astfel să împiedice livrarea de arme și muniții în zonele în care armata rusă își desfășura operațiunile, în primul rând în Siria și Ucraina, a declarat șeful Centrului Național de Combatere a Crimei Organizate al Poliției Cehe, Jiri Mazanek.

Cu toate acestea, poliția a fost nevoită să închidă cazul pentru că Rusia a refuzat să coopereze cu anchetatorii cehi.

Raportul poliției nu menționează numele ofițerilor GRU, dar anchetatorii i-au numit înainte pe Anatoli Cepiga și Alexandr Mîșchin.

Marea Britanie spune despre cei doi că au fost implicați și în otrăvirea, în 2018, a fostului ofițer de informații sovietic Serghei Skripal și a fiicei sale în orașul Salisbury.

Șeful Serviciului Ceh de Securitate și Informații, Mihal Kudelka, spune că mai sunt și alți ruși implicați în explozii, dar Cepiga și Mîșchin sunt considerați principalii organizatori.

Cei doi fac parte din unitatea 29155 GRU, echipa de asasinat și sabotaj a Rusiei și ar fi fost ajutați de Elena și Nikolai Šapošnikov, o familie de spioni acoperiți care lucrează ca traficanți de arme, scrie The Insider.

Soții Šapošnikov nu numai că au aranjat ca Mîșchin și Cepiga să aibă acces la două depozite diferite din Vrbětice, dar au comunicat și direct cu generalul Andrei Averyanov, 58 de ani, comandantul fondator al Unității 29155, care le-a însărcinat să faciliteze violența împotriva națiunii lor adoptive, arată sursa citată.

Kudelka nu a dat numărul total al rușilor care au participat în operațiunea de la Vrbětice.

În 2021, Praga a acuzat Moscova că a fost implicată în explozii și a expulzat mai mulți diplomați ruși.

Satul, cu o populație de aproximativ 300 de locuitori, este amplasat în centrul Moraviei, în estul îndepărtat al țării.

În 2014, un depozit de muniții dintr-un fost complex al armatei, sigilat cu sârmă ghimpată și semne de avertizare, a fost ținta a două atacuri, în octombrie și în decembrie.

Doi angajați au fost uciși și o mare parte a complexului a fost pusă la pământ.

O investigație The Insider a dezvăluit că unitatea GRU în care se pare că au lucrat Cepiga și Mîșchin ar putea fi implicată într-o explozie la un depozit de arme din Bulgaria în 2011.

Rusia a negat categoric orice implicare în explozii.

Doi cetățeni ruso-germani au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au pus la cale acțiuni de sabotaj, inclusiv asupra instalațiilor militare americane, în ceea ce oficialii germani au numit un efort serios de a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Dieter S și Alexander J sunt suspectați că operează ca spioni ruși și că au vrut să atace bazele militare germane și americane de pe teritoriul Germaniei dar și infrastructura industrială. În paralel, procurorii polonezi și ucraineni au anunțat arestarea unui polonez acuzat de spionaj pentru Rusia într-un presupus complot de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Informațiile au fost făcute publice de presa germană, în schimb, procurorii au spus doar că bărbații sunt acuzați că lucrează pentru un serviciu secret străin, scrie The Guardian.

Polonezul implicat în complotul de asasinare a lui Zelenski a fost identificat de procurori ca Pawel K. și a fost acuzat că a furnizat informații serviciilor secrete militare rusești despre aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei, care este poarta de intrare pentru aprovizionarea militară și umanitară internațională pentru Ucraina.

Zelenski trece frecvent prin acest aeroport în călătoriile sale în străinătate.

Procuratura germană a declarat că suspecții au fost arestați miercuri în micul oraș Bayreuth, unde se desfășoară festivalul anual de operă Richard Wagner. Acesta a adăugat că casele și locurile de muncă ale acestora au fost percheziționate.

Potrivit declarației procurorilor, împotriva celor doi există „suspiciuni puternice” că „ar fi lucrat pentru un serviciu secret străin într-un incident deosebit de grav”.

În plus, Dieter S, în vârstă de 39 de ani, a fost acuzat de „conspirație pentru a provoca un atac exploziv și incendiere, a acționat ca agent în scopuri de sabotaj și pentru colectarea de informații care pune în pericol securitatea instalațiilor militare”.

Dieter S ar fi fost în contact cu un membru al serviciilor secrete ruse și a dezvoltat planuri de sabotaj în Germania din octombrie 2023.

Austria se confruntă cu cel mai mare scandal de spionaj din ultimele decenii, după arestarea unui fost ofițer de informații care a scos la lumină amploarea infiltrării rețelelor rusești de spionaj în întreaga Europă.

Ofițerul de informații Egisto Ott a fost arestat pe 29 martie.

Mandatul de arestare de 86 de pagini emis pe numele lui Ott, fost ofiţer la Oficiul Federal de Protecţie a Constituţiei şi luptă împotriva terorismului, obținut de Associated Press, susține, printre altele, că el a predat informații de pe telefoanele mobile ale foștilor oficiali austrieci de rang înalt serviciilor de informații rusești.

Ott este suspect de furnizarea de informații sensibile lui Jan Marsalek, un coleg austriac fugar căutat sub suspiciunea de fraudă de la prăbușirea în 2020 a companiei germane de plăți Wirecard, unde era director de operațiuni.

Presa germană și austriacă scrie că Marsalek ar fi avut legături cu serviciile secrete rusești din 2014 cel puțin. Acum se crede că se află în Rusia.

Ott, un fost ofițer de poliție, apoi ofițer de informații în Turcia și Italia din 2001 până în 2012, înainte de a trece la conducerea agenției de informații a Austriei, defuncta BVT.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG